Daley Blind heeft het net niet

De fans van Ajax hebben een haat liefde verhouding met linksback Daley Blind. Verguisd, verketterd en onderschat, in de armen gesloten, bejubeld en overschat. Op deze fragiele schaal beweegt de waardering voor ‘de zoon van’ zich de afgelopen jaren voort. In de vele onvermijdelijke (fan)polls eindigt Blind inmiddels steevast in de top 5. Een staaltje #supportunisme of hebben de fans gelijk?

 

> Daley Blind (Amsterdam 19 maart 1990) debuteert in 2008 in het eerste van Ajax en speelt dat seizoen 5 weinig opvallende wedstrijden. Het seizoen daarop kreeg hij geen enkele minuut speeltijd en nadat Blind uitgeleend aan FC Groningen een redelijk half seizoen draaide mocht hij het in 2010 nog een keer proberen in de A-selectie van de Amsterdammers. Meer dan 10 al dan niet volledige wedstrijden werden het er aanvankelijk niet mede omdat Emanuelson, Anita en later Boilesen de voorkeur als linksback kregen.

Nadat hij vorig seizoen tot 21 caps kwam staat de teller dit seizoen al op 18 wedstrijden in de Eredivisie. Op zich levert hij een redelijke prestatie maar wie de logische sympathie voor dit kind van Ajax even opzij zet en wat nadrukkelijker naar de statistieken/feiten kijkt ziet een speler die als verdediger te kort komt en aanvallend mee kan doen zonder echte potten te kunnen breken. Inmiddels heeft Blind er al ruim 50 wedstrijden in het eerste van Ajax op zitten maar echt overtuigend is het nog steeds niet. Het contract van Blind loopt in de zomer van 2013 af en het lijkt er op dat Ajax Blind niet als eerste keuze ziet voor de linksback positie. Een legitieme keuze?

Daley Blind speelde tot nu toe 54 keer in het eerste elftal van Ajax en 17 wedstrijden in de basis van FC Groningen. Laten we de voor deze wedstrijden relevante  cijfers van Eredivisie Sidekick er van het laatste -tot nu toe beste seizoen-van Blind er bij pakken.

De passing van Blind lijkt voldoende, van de dit seizoen 931 verstuurde passes kwam 81% aan. Wat niet duidelijk wordt uit de statistieken is het aantal doelgevaarlijke situaties welke ontstaan uit de 19% foutief geplaatste ballen. Met Blind aan de bal ‘staat‘ Ajax vaak aanvallend waardoor balverlies dodelijk kan zijn. Zeker gezien het feit dat Blind niet de allersnelste is. Dat zijn zaken die Frank de Boer en consorten al ontegenzeggelijk zorgen baren maar nog verontrustender zijn de statistieken wanneer het gaat om de verdedigende acties.

Blind wint maar 46% van zijn duels en dat is voor een (top)verdediger te laag. In vergelijking met de andere Ajax verdedigers Moisander 62%, Alderweireld 61% en van Rhijn 55% komt hij toch te kort. Directe concurrent Dijks deed het in zijn optredens verdedigend met 67% gewonnen duels gewoon beter. Zelfs  PSV verdedigers Willems 60% en Bouma 59% scoren hoger terwijl Wisgerhof en Douglas van FC Twente het met 67% het bovengemiddeld goed doen. Dat verdedigende is het zwakke punt van Blind en de reden voor de twijfels van de Boer en het technisch hart. Zijn handelingssnelheid is te laag, en te vaak krijgt de tegenstander de ruimte om doorgaans gevaarlijke voorzetten te kunnen geven. Deze manco’s zullen hem ook op een centrale positie in de verdediging van Ajax parten blijven spelen. Zeker in één op één duels, vooral in het internationale voetbal.

Een deel van het Ajax publiek heeft de neiging de fouten en tekortkomingen van Blind met de mantel der liefde te bedekken. Prijzenswaardig zeker gezien de wijze waarop Blind zich heeft teruggeknokt in het eerste van Ajax. Hij is wel uit het goede hout gesneden en dat alleen al spreekt  aan. Uit alles blijkt dat de technische staf van Ajax toch rekent op een terugkeer van eerste keuze Boilesen en dat Dijks voorlopig wordt gezien als de ideale stand-in.

Kwade tongen beweren dat het beleid van Ajax ten aanzien van Blind iets met de keuzes zijn vader Danny een jaar terug  te maken zou hebben. Met zulke onzin doe je niet alleen Cruijff maar vooral de technische staf van Ajax ernstig tekort. Wie Marc Overmars en Frank de Boer kent weet dat zij dergelijke beslissingen 100% integer maar ook zakelijk verantwoord nemen. Daley Blind zou Frank de Boer inmiddels dankbaar moeten zijn voor zoveel geloof in onvoldoende kunnen. Al met al een vervelende conclusie maar Daley Blind… heeft het net niet.

Over Albert Treur @vetustioribus

Albert is sinds kort voorzitter van de aandeelhouderbelangenvereniging Ajax. Sinds zijn zesde jaar is Albert een 'die hard' Ajax fan maar kijkt inmiddels wat verder dan het gras waarop gevoetbald wordt. Albert heeft grote belangstelling voor het bedrijf Ajax en deelt zijn gedachtes over de business opportuniteiten regelmatig op dit forum. Zijn favoriete spelers in de huidige selectie zijn Sinkgraven, Nouri en Cerny. 'All time' helden van Albert zijn Johan Cruijff, Ruud Krol en Jari Litmanen,
Dit bericht is geplaatst in Column, Godenzonen, Voetbalorganisatie. Bookmark de permalink.

Een reactie op Daley Blind heeft het net niet

 1. Lammert Albertus schreef:

  Net niet…daar heb je Ajax columnisten van…als een Ajax1 trainer…FdB stelt zelden tot nooit zijn sterkst mogelijk Ajax1 basis op….wisselt vaak ook allerbelabberst..

  Daley heeft een opgaande lijn..heeft alle trekken van een laatbloeier…kan je nagaan hoe goed hij gaat worden..

  En als ik nou alleen was in deze kijk op Daley, als ex ANer waren mijn 3 favo ANposter eveneens Daley fan….vdfilm, liam en wat zeg je nu? ze zijn buiten ons Daley view in meer dingen ware Cruijffianen…verfijnd wijs Ajax volk met feeling en Ajax Cruijff visie.
  vdfilm verwoordde de bijzondere extra kwaliteiten heel mooi..spot on : ” Daley maakt heel mooi goed, ruimte voor zijn medespelers als voor hem zelf…”
  Erwin Koeman, de Witschges en Cocu konden dit ook zo bizonder goed….ruimte voor de ander en henzelf maken….hier herken je de betere foeballer an !!!!

  Boilsesen lcv Daley lv…ideaal…spelers die mekaar diggen …open senses..klasse in voeten en hoofd met in en overzicht..
  Boilesen mag FdB echt zeker 1 jr wannneer mogelijk toch nog weer topsportfit NIET, absoluut NIET nog op lv zetten….omdat lv meer spänning druk op de hamstring en liezen geeft…kijk maar wat een Ajax lv zo al moet doen en wat ze niet kunnen doen..serieus ze moeten veel sprintjes doen om te corrigeren of dr overheen te gaan….heel veel 1 tegen 1 tegen snelle spelers moeten 1 tegen 1n…Boilesen is een leptosoom met snelle vezels…maar fragiel..mentaal als fysiek sta je lv zo nog strakker..

  Daley verschilt weinig van 21 jarige FdB…oh die liet steekjes vallen, was niet snel…deed veel op inzicht en fijne passing..maar Daley neigt een stuk minder naar terug en opzij en terug…

  Dijks als lv voorkeur..sorry waarom ben je Ajacied zeg…lver beginnen de aanvallen vaak mee…
  Aanval is de beste verdedigen das Cruijffiaans…als je allemaal intuitieve intelligente inzichtrijke technisch vaardige Ajaxspelers hebt…zal er veel onderling verstaan en gecoacht worden…kiest Ajax voor Dijks ipv van Daley…ben ik liever vortan Feyenoorder…

  Albert deAva columnist is als FdB eerder een van Gaaliaan met Bert vanMiddelmaatwijkish dingetjes dan Cruijffiaan….
  Cognitief en defensief..beetje hard ongenuanceerd…zgn professioneel realistisch…ik wil spelers in Ajax1 gedurende Cruijff revo die een balletje lekker neer gunnen leggen, die weten, daar is die bal nu het best op die en die plek…Koppers en helemaal Dijks snapt het niet en kan het niet zou hij het wel zien…
  Boilesen blijft een groot risico ..Daley verlengen…als ie nog wil…want hoeveel Ajax TH belediging kan je nog tolereren…

Reacties zijn gesloten.