Ecosysteem betaald voetbal Nederland toe aan revisie

Aan het illustere kerkhof voor betaald voetbalclubs is wederom een  graf toegevoegd. Nadat eerder mooie clubs als HFC Haarlem, AGOVV Apeldoorn en  RBC Roosendaal  de strijd moesten staken  was het afgelopen week SC Veendam welke  door een chronisch gebrek aan liquide middelen de licentie na een onvermijdelijk faillissement moest inleveren.  Het omvallen van SC Veendam staat niet op zich en is het gevolg van het in stand houden van een  ongezond voetbalecosysteem met drie (ECV, CED en Topklasse) onsamenhangende entiteiten. De cohesie is ver te zoeken en met name de Jupiler League is het speelveld waar de manco’s van dit gedateerde ecosysteem het meest zichtbaar zijn.

De CED heeft de afgelopen jaren veel gegokt en nog meer verloren want op vrijwel alle vlakken heeft de Jupiler League moeten inleveren.  Onder leiding van CED directeur Patrick Brand brokkelt het op één na belangrijkste voetbalgebouw verder af daar waar juist met de invoering van de Topklasse  naar nieuw fundament werd gezocht. De leiding van de CED faalt opzichtig want op de  meest relevante taken – fondsenwerving, verdere professionalisering  en meer media-aandacht- heeft men het voornemen nauwelijks waargemaakt. In het seizoen 2011/2012 wist de CED wederom een negatief resultaat van 4.3 miljoen euro te noteren.  En dat vooral dankzij of ondanks het infuus dat al een tijdje vanuit de ECV is aangebracht en de komende jaren door de samenwerking met FOX nog verder geïntensiveerd zal worden. De solidariteit van de ECV met de Jupiler League is bijna vanzelfsprekend maar wat krijgt de ECV daar feitelijk voor terug behalve wat matig bekeken content op  Eredivisie Live?

Een aantal clubs uit de Eredivisie waaronder Ajax, PSV, Feyenoord  en FC Twente zouden interesse hebben om met  B selecties deel te nemen aan een ‘gereformeerde’ Jupiler League.  Een logische ook in andere voetballanden niet ongebruikelijke reconstructie met interessante uitgangspunten voor alle partijen. Immers in de ruime selecties van genoemde clubs  bevinden zich veelal interessantere en aantrekkelijker spelers dan een gemiddeld team uit de  Jupiler League kan opstellen. En voor deze verzameling (reserve) spelers is de weerstand van teams  uit de Jupiler League weer zinvol. Nog los van de entourage die in veel gevallen beter zal zijn dan B teams doorgaans op de bijvelden van de Eredivisie clubs aantreffen.

Om dit  te kunnen uitvoeren is niet alleen een aanpassing van de regels  nodig maar ook een nieuw promotie/degradatie mechanisme  welke de Eredivisie, Jupiler League en de Topklasse  logischer en aantrekkelijker moet verbinden. Eén van de  problemen in de regelgeving voor BVO’s in Nederland is de verplichte huishouding met minimaal 16 contractspelers welke feitelijk voor maximaal 25 clubs in Nederland structureel gehandhaafd kan worden.  De overige deelnemers aan de Jupiler League en de Topklasse zouden in principe met een semiprofclub status moeten kunnen volstaan.  Zeker in de directe jaren na promotie en/of degradatie.

 

Er circuleren inmiddels nieuwe competitiemodellen en uitgangspunten maar één van de meest voor de hand liggende is een regioverdeling van twee keer 10 clubs met in eerste aanleg vier B teams van clubs uit de Eredivisie.  Middels een nacompetitie kunnen de hoogst eindigende  vijf teams strijden om deelname aan de promotiepool met degradatiekandidaten uit de eredivisie terwijl de laagst genoteerde  vijf teams  uitmaken wie deel gaat nemen aan de degradatiebarrage met belangstellende promovendi uit de Topklasse.  Uiteraard zijn er bonussen te vergeven aan de B teams die niet mogen promoveren naar de Eredivisie maar wel kunnen degraderen naar de Topklasse.  Deze runners up /winnaars van de nacompetitie zouden bijvoorbeeld een beschermde status kunnen krijgen en bijvoorbeeld later  in de eveneens verder gereviseerde bekercompetitie mogen instromen.  Deze  nieuwe opzet zou een spannender verloop kennen in een compacter competitie met meer relevante wedstrijden en toenemende  media aandacht voor de diverse play offs.

Een ander belangrijke in te voeren regel is de concentratievoorkeur welke clubs binnen het vernieuwde ecosysteem zou kunnen worden opgelegd. De deelname aan de Topklasse is dan ook niet helemaal vrijblijvend meer. Zonder de zware BVO verplichtingen maar met de soepele semiprof regelgeving in het vooruitzicht kunnen potentiële nieuwkomers ook geselecteerd worden op demografische en geografische criteria.  Verder zou de FBO samen met de drie betrokken divisies een intensievere samenwerking moeten configureren met bijvoorbeeld een deelnemersfonds voor starters in de Topklasse en/of de Jupiler League waardoor deelname aantrekkelijk gemaakt kan worden.  Dat fonds voorziet in een salaris garantie voor (semi) profspelers  die een deel van hun maatschappelijk status moeten opgeven voor een carrière in het profvoetbal.  Dat fonds helpt ook eventuele degradanten de verplichtingen aan personeel tijdelijk na te komen.

De Eredivisie clubs zelf vinden deze optie interessant en de CED staat in principe open voor elke positieve verandering aan het matig functionerende eerste divisie model.  De KNVB en de Topklasse staan niet onwelwillend tegen herinrichting van het ecosysteem dat betaald voetbal vertegenwoordigd. Deze en nog andere voorstellen zijn inmiddels geagendeerd voor de komende vergaderingen en moeten al het komende  seizoen tot een eerste hervorming leiden.  vanuit de Topklasse gaan belangrijk stemmen op om de huidige landelijke situatie om te zetten in vier gewesten. Noord, west, oost en zuid.  Dat zal een groot effect hebben op de aantrekkingskracht en op de nu aanmerkelijke reiskosten.

Aansluitend: wellicht ook zinvol  om ook de bijna escalerende situatie rondom jonge voetbaltalenten in Nederland is ter hand te nemen. Steeds vaker gaan clubs op rooftocht naar elkaars talenten daar waar men in veel gevallen minder oog heeft voor de kwaliteit van de eigen opleiding. Door een Europees gesteunde  salary cap in te voeren voor spelers tot 18 jaar neem je in ieder geval één invloedrijk motief  weg  en kunnen talentvolle spelers (ouders en zaakwaarnemers) vooral op sportieve gronden hun beslissingen nemen.  Ook  ijskastcontracten en ouderovereenkomsten zouden door de KNVB  en de FBO uitdrukkelijk en met sanctiemogelijkheden verboden moeten worden. Ook dat zal het vernieuwde voetbalecosysteen ten goede komen.

# Lijst met alle betaald voetbal clubs http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_betaaldvoetbalclubs_in_Nederland

Albert Treur @vetustioribus

 

Over Albert Treur @vetustioribus

Albert is sinds kort voorzitter van de aandeelhouderbelangenvereniging Ajax. Sinds zijn zesde jaar is Albert een 'die hard' Ajax fan maar kijkt inmiddels wat verder dan het gras waarop gevoetbald wordt. Albert heeft grote belangstelling voor het bedrijf Ajax en deelt zijn gedachtes over de business opportuniteiten regelmatig op dit forum. Zijn favoriete spelers in de huidige selectie zijn Sinkgraven, Nouri en Cerny. 'All time' helden van Albert zijn Johan Cruijff, Ruud Krol en Jari Litmanen,
Dit bericht is geplaatst in Verzicht, Voetbalorganisatie. Bookmark de permalink.

2 reacties op Ecosysteem betaald voetbal Nederland toe aan revisie

  1. Michael schreef:

    Het is in ieder geval een goed idee om met de reserveteams van de top 3/4 uit de Eredivisie in de Jupiler League te spelen, dat is goed voor de algehele ontwikkeling van de talenten. Zeker bij Ajax en Feyenoord, waar de nadruk ligt op de jeugdopleiding, zouden talenten die nog niet rijp zijn voor het eerste elftal in de Jupiler League ervaring kunnen opdoen op een hoger niveau, wat voor het totale Nederlandse voetbal een vooruitgang zou zijn. Een opsplitsing naar regio’s zie ik wat minder zitten. Een probleem is dat de teams uit de Topklasse niet willen promoveren naar de Jupiler League. De 16 verplichte contractspelers zijn maar het topje van de ijsberg, want zij willen bijvoorbeeld alleen op zaterdag of zondag spelen. En wat zijn de eisen voor de voorgestelde semi-prof regeling? Is dit geen competitievervalsing, omdat bepaalde teams financieel worden voorgetrokken in de regelgeving?

    Er zitten dus nog genoeg kinken in de kabel, hoewel ik het ermee eens ben dat dit een goed idee zou zijn. Promotie moet mogelijk zijn vanuit alle niveau’s, en eigenlijk moet de KNVB gewoon verplichten dat je promoveert. In ieder geval de reserveteams in de Jupiler League zou een goed idee zijn. Dan zou ik er ook weer naar gaan kijken. Als RTL de rechten behoudt moet er wel voor worden gezorgd dat de samenvattingen weer gewoon op de wedstrijddag worden uitgezonden, direct na VI. Op die manier hou je de aansluiting met de voetbalfans, en dit zorgt voor veel meer kijkers. Op zaterdag op een vaag tijdstip de samenvattingen is niet bepaald succesvol gebleken, de JL wordt nu nog minder gevonden door de voetbalkijker.

  2. De voorzitters van de huidige clubs in de Jupiler League willen er niet aan. De Jupiler League bestaat, wat hen betreft, na de zomer uit zestien ploegen en dan maar hopen dat ze allemaal het einde van het seizoen halen. Opportunisme van de bovenste plank, Wellicht moeten de FBO en de KNVB wat dwingender zijn in hun streven cohesie te betrachten tussen de verschillende divisies. Uiteindelijk is het zo wie betaald bepaald.

Reacties zijn gesloten.