Kennelijk ongeoorloofde staatssteun voor PSV hoe staat Ajax er voor?

Er was ook bij uw scribent van dit moment al langer twijfel over de ‘vastheid’ van de PSV – gemeente Eindhoven deal  en met name over de waardebepaling van de grond onder het stadion en trainingscomplex de Herdgang.  Inmiddels heeft de Europese Commissie negatief geoordeeld over deze gronddeal.  In 2011 nam de gemeente Eindhoven voor 48.385.000 euro de grond onder het Philips Stadion en trainingscomplex De Herdgang over om het kwistige PSV te behoeden voor een dreigend faillissement. Deze transacties bieden PSV naar oordeel van de commissie een substantieel en selectief voordeel.

Brussel acht in eerste aanleg twee zaken toetsbaar. De taxatie van de grond onder het stadion welke  gebaseerd is op ‘een gemengde bestemming’ en niet voor stadiongebruik alleen met een beduidend lagere m2 waarde. Het risico voor profitabele herontwikkeling van de grond na afloop erfpacht is in de ogen van de commissie onaanvaardbaar hoog. Ook is niet voorzien welke financiële consequenties een eventuele verhuizing van PSV op termijn zou kunnen hebben voor de gemeente. In dat geval zal elders in Eindhoven een stadion beschikbaar moeten  komen. Brussel  oordeelt dat ‘pandbaas’ Eindhoven niet commercieel genoeg en vanuit een verkeerd perspectief  heeft gehandeld. Verder stelt de commissie dat de gemeente Eindhoven PSV bevoordeeld met een lager rentetarief dan banken of financiële instellingen berekenen. Dat is mogelijk door de hogere rating die instituties zelf doorgaans hebben en waardoor gemeenten relatief goedkoop kunnen lenen.

Nog niet helemaal overzichtelijk is wat de gevolgen van dit Europees appel zullen zijn maar het lijkt er op dat PSV een deel van de te ontvangen grondprijs zal moeten terugbetalen en dat er alsnog met terugwerkende kracht een marktconform rentetarief betaald dient te worden. PSV zal voor de restitutie toch aanzienlijk ‘duurder’ geld op de kapitaalmarkt moeten verwerven.

Ajax versus gemeente Amsterdam

Tot zover PSV en terug naar de situatie in Amsterdam. Er wordt in Eindhoven en omstreken graag verwezen naar de situatie van Ajax en de ArenA. Op geen enkel punt vergelijkbaar. Ondanks de forse investering van de gemeente Amsterdam in de ArenA is er geen sprake van een selectief voordeel. Ergo in eerste aanleg lag er een conceptplan van Ajax voor een eigen stadion aan de Ring A10 ten hoogte van de Nieuwe Meer. De gemeente Amsterdam hechte veel waarde aan de ontwikkeling van wat men nu het ArenA gebied noemt en had een evident commercieel motief om in de ontwikkeling van de ArenA in de Zuid Oost te stappen. In dat voor de gemeente Amsterdam interessanter conceptplan werd direct ook het Transferium geïntegreerd.

Het Transferium is op  zich nog verliesgevend maar als onderdeel van de ontwikkeling van het ArenA gebied zo goed als onmisbaar. Met de komst van de Ziggo Dome en het toenemende aantal evenementen zal ook dat resultaat ten goede keren. Tot nu toe leverde het ArenA gebied Amsterdam zonder alle jaarlijks terugkerende heffingen en lokale belastingen al 90 miljoen euro op. Ajax betaald de Amsterdam ArenA na 17 jaar bewoning ruim 9 miljoen euro huur per seizoen. De Amsterdam ArenA realiseerde 2012  een totaal omzet van bijna 30 miljoen euro over iets minder dan 80 goed bezochte evenementen.

In totaal kostte de bouw van de ArenA midden jaren negentig 127 miljoen euro.  Ajax betaalde voor haar aandeel destijds 9,1 miljoen euro. De resterende bouwsom werd opgebracht door de gemeente, private partijen, bedrijven en een hypotheek. Anders dan in  Eindhoven waar de gemeente een faillissement moest voorkomen is de stadionsituatie in Amsterdam juist ongunstig voor Ajax dat inmiddels overweegt het belang in de Exploitatie BV van de Amsterdam ArenA te vergroten. De NV Ajax heeft er de middelen en het motief voor.

Albert Treur Twitter @mediagrid

 

Over Albert Treur @vetustioribus

Albert is sinds kort voorzitter van de aandeelhouderbelangenvereniging Ajax. Sinds zijn zesde jaar is Albert een 'die hard' Ajax fan maar kijkt inmiddels wat verder dan het gras waarop gevoetbald wordt. Albert heeft grote belangstelling voor het bedrijf Ajax en deelt zijn gedachtes over de business opportuniteiten regelmatig op dit forum. Zijn favoriete spelers in de huidige selectie zijn Sinkgraven, Nouri en Cerny. 'All time' helden van Albert zijn Johan Cruijff, Ruud Krol en Jari Litmanen,
Dit bericht is geplaatst in AFC Ajax N.V., Voetbalorganisatie. Bookmark de permalink.

3 reacties op Kennelijk ongeoorloofde staatssteun voor PSV hoe staat Ajax er voor?

  1. Martin K schreef:

    Sowieso. De Arena is van voor de aangescherpte Europese regels…

  2. Tjalle schreef:

    Wat ik toch vreemd blijf vinden is dat er zo gehamerd wordt op oneerlijke concurrentie, terwijl (alhoewel de sitauties verschillen) het lijkt alsof de Zuid-Europese landen er makkelijk vanaf komen met de kwijtschelding van belastingen. Dat lijkt mij dan toch zeer zeker ook oneerlijke concurrentie? Of wordt er in dat geval toch weer gekeken naar de landsgrenzen? Weet iemand hoe dit zit? Klopt de berichtgeving omtrendt de (voornamelijk) Spaanse clubs niet of zit hier een andere wetgeving aan vast?

    Wat ik dus eigenlijk wil zeggen is: hoe kan het dat er in Nederland zo streng gekeken wordt op een paar miljoen en in Spanje niet naar honderden miljoenen? Ik moet eerlijk zeggen dat PSV mij gestolen kan worden, maar ik vind het voor het belang van het Nederlands voetbal(en dan voornamelijk binnen Europa) wel belangrijk dat er gekeken wordt naar oneerlijke concurrentie.

  3. @Tjalle, over die (belasting)kwijtschelding, daar heeft de al EU een stokje voor gestoken. Nederland is wat fiscaler en financiele voetbalregelgeving betreft redelijk braaf. Voor bedrijven is Nederland echter wel een belastingparadijs. Voor wat het waard is de EU kijkt inmiddels ook naar de situatie van Real en in iets andere context naar Barcelona en Valencia.

Reacties zijn gesloten.