Het krediet van Frank de Boer

Natuurlijk, Ajax is moeizaam uit de startblokken gekomen en het veldspel is absoluut nog niet wat het wezen moet. Een groot aantal spelers zijn uit (Blind, Vermeer, Moisander, Schone, van Rhijn) of nog niet in vorm (Fischer, Bojan). Anderen zoals Alderweireld wellicht  te veel met hun gedachten bij een mogelijke transfer.  De enige die zich aan de malaise lijkt te ontrekken is Eriksen maar ook Sigthorsson geeft langzaam maar zeker blijk van vormherstel en fitheid.  Das echter te weinig om het gecompliceerde Ajax-spel onder de Boer goed te kunnen uitvoeren. Voetbal gaat in dit dominante speltype nou eenmaal om delicate details die alleen door spelers in vorm gedragen kunnen worden.


Het balbezit is wellicht nog groter dan in voorgaande seizoenen maar Ajax is door de matige vorm van genoemde spelers kwetsbaar en inmiddels te afhankelijk van de pas 21 jaar oude Eriksen die naast een prima vorm ook een voorbeeldige instelling ten toon spreid. Overal op veld aanwezig heeft hij de meeste balcontacten.  Eriksen is betrokken bij vrijwel alle dooie spelmomenten en hij maakt by far de meeste meters op het veld. Sinds Eriksen in 2010 definitief bij de selectie kwam won Ajax 67% van zijn competitiewedstrijden met Eriksen en maar 53.3% zonder (Via @whoscored). Al moet gezegd worden dat de Deen maar weinig wedstrijden heeft gemist onder Frank de Boer.

De dominantie van de Deen is indrukwekkend  maar daarmee staat hij wellicht toch de ontwikkeling van andere spelers in en buiten het veld in de weg. Het is maar een aanname maar velen met mij sluiten niet uit dat talenten als Fischer, Bojan, Serero, Andersen en wellicht zelfs Klaassen zichtbaarder worden en beter gaan spelen als de Deen vertrekt. Het klinkt paradoxaal gezien het trackrecord van de Deen maar het kan zo zijn.

Terug naar de Boer. Zijn sterkte is ook zijn zwakte zeker nu de spelers waar hij zo lang loyaal aan is gebleven hem onbedoeld laten zakken. Ik ga er van uit dat ook dit vaak door de fans onbegrepen engelengeduld beloond zal worden al doet het spel door dit vormverlies soms pijn aan de ogen. Zelfs met een ernstig roodwitte zonnebril op. Daar komt bij dat er ook een technisch commercieel motief ten grondslag ligt aan het geduld van de Boer. Immers Alderweireld en Eriksen moeten verkocht worden of bijtekenen. Ik denk dat iedereen binnen het technisch hart er inmiddels van uit gaat dat het eerste gebeurt maar dan moeten ze wel spelen.

Ook het geduld van de Boer kent een grens want kijkende naar wat trainingen de afgelopen dagen zie je stijgende vorm van Ligeon, Boilesen en Klaassen terug terwijl van Rhijn, Blind en Schone erg zijn teruggevallen en ook op de training nog niet echt blijk geven van herstel. Dat is ook de Boer maar mocht hij andere spelers een kans geven (zie eerder Blind en van Rhijn) dan zijn deze lang verzekert van hun plaats.

Dat ook de matige prestaties van Jong Ajax bij de Boer in zijn maatjes 43 geschoven worden is even stupide als kortzichtig. Jong Ajax is een net afgetimmerde duiventil waarin feitelijk twee teams in en uitvliegen. Een unieke situatie die vooralsnog niet het gewenste spelresultaat brengt al zie je toch dat spelers als Klaassen, Lobotka, Meleg en Bazoer door de weerstand die teams uit de Jupiler League leveren zichtbaar groeien. En dat is uiteindelijk het  doel, spelers geschikt maken voor het eerste elftal. De Boer verdiend nog steeds krediet, en dat heeft hij binnen Ajax en vanuit Barcelona.  En terecht wat mij betreft.

Albert Treur

Twitter @mediagrid

 

Over Albert Treur @vetustioribus

Albert is sinds kort voorzitter van de aandeelhouderbelangenvereniging Ajax. Sinds zijn zesde jaar is Albert een 'die hard' Ajax fan maar kijkt inmiddels wat verder dan het gras waarop gevoetbald wordt. Albert heeft grote belangstelling voor het bedrijf Ajax en deelt zijn gedachtes over de business opportuniteiten regelmatig op dit forum. Zijn favoriete spelers in de huidige selectie zijn Sinkgraven, Nouri en Cerny. 'All time' helden van Albert zijn Johan Cruijff, Ruud Krol en Jari Litmanen,
Dit bericht is geplaatst in Column. Bookmark de permalink.

Een reactie op Het krediet van Frank de Boer

 1. Lammert Albertus schreef:

  Moisander doorgedrukt door Frank, van der Hoorn doorgedrukt door Frank, ja doorgedrukt!
  Wie waren en zijn er allemaal voor handen voor centrale rechterverdedigings positie tel met mee:
  1. Veltman
  2: van Rhijn
  3: Moisander
  4: Gravenberch
  5: Bazoer
  6: Denswill

  Eigenkweek talenten Ligeon & Tete komen er als rechtervleugel verdediger serieus en met rasse schreden aan, ze hebben een betere naurellere rv in zich dan international rechtervleugel verdediger van Oranje Ricardo van Rhijn.
  Waarom schrijf ik dit, Ricardo van Rhijn is bij Ajax opgeleid als rcv, is van der Hoorn een meer geschikte Ajax rcv dan Ricardo?

  Ligeon speelt opvallend goed wanneer hij kansen krijgt van Frank, maar de trainer is heel loyaal aan zijn basis 11, ook al grijpen Ligeon of eerder Lucas Andersen , eerder Sporkslede in Bernabeu ze krijgen niet de beloning waar ze eigenlijk op mogen ja horen te rekenen.

  Koop je van der Hoorn niet heb je en voor Ligeon en voor Tete, maar bepaald ook voor Ricardo van Rhijn blijvend Ajax1 perspectief.

  De eerder Frank de Boer aankoop Moisander heeft de ontwikkeling van het grootste Ajax Toekomst talent Denswil al behoorlijk in de weg gezeten, ja zit het nog , imo was het toen onnodig en nu des te meer. Denswil hoort te spelen.

  Ja maar Moisander is reserve aanvoerder en doet het alleszins redelijk, ja precies Ajax koopt redelijke spelers die de ontwikkeling van meer dan redelijk ja eigenkweek toptalent in de weg zitten.

  Veltman eigenkweek 21 was al klaar en geschikt verklaard om Toby op te volgen.
  Moisander heeft zelfs 1 seizoen bij AZ als rcv gespeeld.

  Gravenberch is nou juist omgeturnd van 9 naar rcv, succesvol, Danzell speelde opvallend sterk in de voorbereiding, een atletischer robuuster verdediger kan je je bijna niet voorstellen. Hij komt vast net zo hoog als van der Hoorn bij hoge voorzetten, hij is veel sneller, mobieler dan van der Hoorn, aan de bal wil ik het niet eens over hebben, so…

  Dan hebben we nog Bazoer een groter rcv talent loopt er nergens rond.

  Wat behoeft Ajax als ze door wil groeien, een foeballende rcv of een next Toby, een Jaap Stam type.

  Ja Frank speelde graag met Jaap, wat de 1 niet had had de ander wel, maar potdorie Ajax van de Cruijff revo, Toekomstig Ajax hoort centrale verdedigers te hebben die echt kunnen en durven ballen, sowieso hoort elke positie bij Ajax een echte foeballer te hebben.

  Wat Stijn Schaars kan kan Daley minstens zo, wat heb je liever Poulsen van Ajax van FdB of Schaars van PSV van Cocu, laatste toch, dus Daley of Bazoer later, of zeg Ab El Hasnaoui .

  Ajax1 & Jong Ajax hebben veel te veel selectiespelers, meer dan helft komt amper tot niet aan spelen toe. Dubbele bezetting is het mantra of er geen A1 en A2 is en een upcoming top B1.

  Nu dezer dagen opteert Frank voor 2 linksbenige cebtrale verdedigers, Moisander met Denswil, ja dat kan zeker.

  Maar een neo international die zich lekker ontwikkelt bij Utrecht had je daar veel beter gelaten, Cillessen de 2e zit er al te dik in, zonde voor die jongens zonde geld, maar bovenal zonde eigen ready en bijna ready top eigenkweek.

  Regeren is vooruit zien, nou ik weet het niet, maar dit aankoop als verkoopbeleid kan ik weinig visie vast noemen. Ajax zou toch inzetten op de Eigen Opleiding, er wordt gespecialled dat het een lieve lust is, hartstikke goed, maar hoezo dan van der Hoorn halen, straks wellicht Duarte, een type El Hasnaoui.

  Ik ben geheel van de Cruijff revo, maar hier gaat toch echt iets niet goed.

  Als iemand debuteert , een eigenkweek of jong toptalent aankoop en die overtuigt hoort die daarna gewoon de volgende kans te krijgen bijde volgende wedstrijd, zo hou je de flow, de betere inspiratie gaande.

  Wat Sporkslede is overkomen na zijn opvallend positief debuut nb in het Bernabeu stadion, waar Ajax met cmv Poulsen finaal overlopen werd, is echt niet goed, imo zelfs zorgelijk.
  Deze Sporkslede eigenkweek jaja, gaf Ajax een cmv boost waar The Special One of hoe hij zichzelf ook ziet Jose Mourinho letterlijk toen 20 min wit van om de neus werd, Cristiano7 kreeg ook iets van ” verrek wats kubeurt hier “?

  Fabian speelde als Schaars nu bij PSV, hup druk naar voren, pro actief, passen openend naar voren, ja altijd half open staan, het verschil met Poulsen was opmerkelijk, je zou zeggen dat gaan we nog eens een x doen, als je Real ineens kunt laten zweten waar je het zonder Sporkslede niet kon…

  Nooit heeft EIGENKWEEK zeer sterk debuterende Sporkslede daarna gespeeld, laat staan gebankt…das raar…wat voor signaal zend je hiermee uit?

  Lucas Andersen debuteerde in zijn 25 min invalpartij OPVALLEND goed, Ajax iedereen ging beduidend beter spelen ja met name Chris Eriksen en Viktor Fischer, de buitencategorie talenten en das niet toevallig natuurlijk, klasse digs klasse, zeker inyuitieve intelligente balvaardige jongens, die ook nog eens uit het zelfde land komen en in leeftijd dicht bij mekaar zitten.

  Dit was het Ajax spel waarvoor eerst Chris daarna Nicolai daarna Lucas via Steen Olsen naar Ajax kwamen, dit deed denken aan Soren Frank en Jesper.

  Ook toen deed Frank wederom hetzelfde wat ie nog steeds doet, nieuwkomers die heerlijk vrijuit Cocuish spelen NIET belonen.

  Lucas werd down, dat zag je bij JA, Sporkslede zal die dr vrolijker van zijn geworden dat ie nooit meer mocht spelen in Franks hoofdmacht….dit is te onbegrijpelijk te onlogisch….hiermee krijg je de leukere betere Ajax flow er nooit echt in.

  Denswil 20 en half jaar oud had al zeker 1 seizoen op zun conto moeten hebben, maar het signaal is, basis spelers eerst, eigen aankopen eerst, ipv eigentopjeugd & buitencategorisch toptalent ..nee subtop aankopen gaan voor.

  Dit is echt niet goed.

  Zo Overmars FdB TH het niet assertief en verstandig hebben gedaan met de Eriksen verkoop, Frank deed Eriksen al in de aanbieding, maar Eriksen is beduidend beter geworden, meteen al in de voorbereiding, vrije trappen waren plots van wereldklasse, zijn corners, scoren met zijn linker, Chris stond op vol doorbreken, dus meer waard geworden zou je zeggen.

  Hoe later tegen de transfer deadline hoe duurder zou je ook zeggen en wat doet Overmars en Ajax, TvD voor een knijpstuiver van 12 mio zo een uitzonderlijk middenveld Eriksen laten gaan en niet te geloven, Marc ging akkoord met betaling in 3 termijnen ???????????????????????????????????

  Wat …..3 termijnen bij een ordi koopclub die net 100 mio heb bijgeschreven gekregen?

  Beter ware hee Chris wacht ff tot de loting want wie weet spelen we weer tegen de absolte Europese CL top, Barca Milan ManU misschien 2 pleoegen die we met jouw kenne hebbe…je wil toch beter worden, Chris Villa Boas gaat minstens nog 5 dr bij kopen, kijk naar hun recente en verdere geschiedenis, kijknaar hun selectie…ga je daar echt veel spelen?

  Al deze dingen, ik vind het niet scherp, niet verstandig…niet visionair, niet wanneer je stappen verder wilt zetten in Europa en als club, wzjn van ajax.netwerk.to is voor eeuwig geband, eeuwig zonde, super stupide van die mods & admin, want wat zeg je nu ? deze briljant visionaire ajax web poster heeft perfecte ideeen wbt Ajax betere ideale Toekomst, nu kunnen we zijn wijsheden niet meer lezen omdat een stelletje onverlaten mods hun gevoelige lange teene niet betreden willen hebben, nu lange tenen zijn er om op te staan. We zijn toch Cruijffianen ofniet.

  My 2cents, haha …goa mien zeuntie nu halen, laters !!

Reacties zijn gesloten.