Ajax lab kenniscentrum voor de Toekomst

Op SPORTNEXT een posting over Frank de Boer als spreker tijdens het 10e Nationale Sportinnovatie Congres te Eindhoven. Een interessant verhaal dat verder gaat dan wat daar aan individuele begeleiding wordt besproken. Louis van Gaal zou jaloers zijn  over wat (straks) bij Ajax allemaal bekend is over de spelers. Over de totale mens zeg maar…

Dat op zich is wellicht ook nog wel een relevante discussie want de sportmedische staf van Ajax zoekt langzaam maar zeker de integriteitsgrens van lichaam en geest op met wel heel interessante methodes. Zoals Ajax het individu steeds meer voorstaat in de ontwikkeling van voetbaltalent is ongekend en zelfs de medische begeleiding van FC Barcelona was recent danig onder de indruk.

my coach

 

In feite benaderd Ajax spelers niet op aannames die doorgaans op de leeftijd van spelers rusten maar op de statuswaardes die voor iedereen verschillend zijn. Zowel op fysiek als mentaal vlak zijn de verschillen groot en kunnen spelers die aanvullende begeleiding krijgen welke wenselijk is om ze maximaal te prepareren op spelen in het eerste elftal en hun verdere carrière in het voetbal.

Op deze wijze kunnen talenten eerder doorstromen en Ajax mogelijk langer profiteren van hun aanwezigheid. Deze benadering zal uiteindelijk ook effect resulteren op de (met alle respect) gemiddelde waarde van spelers als zij vertrekken. Doelstellingen uit het ‘plan Cruijff’ zoals daar post-revolutionair mee aangevangen is. Dat zulks nu al meetbaar is wordt positief zichtbaar in  dit artikel op Catennacio waaruit blijkt dat deze begeleiding nu al substantieel minder blessures oplevert. Of de nog belangrijker technische vorming langs deze methode volstaat moet nog blijken de komende 3 a 4 jaar. Met bijna 9 miljoen euro per jaar is Ajax na Barcelona wel de club welke het meest investeert in opleiding en begeleiding.

Aanvullend

– Samenwerking met Ortec, dat teamanalyses uitvoert voor Ajax. Met die gegevens wordt er ook naar de snelheid van spelers, het vermogen wat ze brengen, spelsituaties etc gekeken.

– Frank de Boer was één van de eerste coaches die twee oefenwedstrijden op één dag plande. Om te kijken of de spelers het mentaal en fysiek aankonden. Daarnaast kon hij dan in de tweede wedstrijd met een volledig andere selectie de wedstrijd beginnen (waardoor hij 22 spelers aan het werk kon zien). Al deze spelers mochten in beide wedstrijden 60 minuten spelen.

– Skillbox: wordt bij de jeugd gebruikt. Vroeger had je tips (techniek, inzicht, persoonlijkheid en snelheid). Tegenwoordig is het veel uitgebreider met: baas over de bal, traptechniek, koptechniek, dribbelen, aandrijven, aanname, movement, uithoudingsvermogen, explosiviteit, positiespel en inzicht. In dit systeem worden de spelers getoetst op hun ‘maximale’ en gekeken hoe ver ze daarin zijn met hun ontwikkeling.

Over Biometrics en Adidas MyCoach 

Albert Treur

Twitter @vetustioribus

Over Albert Treur @vetustioribus

Albert is sinds kort voorzitter van de aandeelhouderbelangenvereniging Ajax. Sinds zijn zesde jaar is Albert een 'die hard' Ajax fan maar kijkt inmiddels wat verder dan het gras waarop gevoetbald wordt. Albert heeft grote belangstelling voor het bedrijf Ajax en deelt zijn gedachtes over de business opportuniteiten regelmatig op dit forum. Zijn favoriete spelers in de huidige selectie zijn Sinkgraven, Nouri en Cerny. 'All time' helden van Albert zijn Johan Cruijff, Ruud Krol en Jari Litmanen,
Dit bericht is geplaatst in Verzicht, Voetbalorganisatie. Bookmark de permalink.

3 reacties op Ajax lab kenniscentrum voor de Toekomst

 1. Jeroen schreef:

  Wetenschappelijke vooruitgang werkt! Ik ben blij dat Ajax een innovatieve visie heeft en een topinstituut wil worden voor de opleiding voor topvoetballers. Hierbij dient aan alles gedacht te worden en daar waar valt te meten, valt te weten.

 2. Lammert Albertus schreef:

  Wetenschap zonder of met te weinig feeling brengt je weinig verder …waarom zag ik Daley allang weinig fit , niet vrij bewegen , doortrainen en spelen en de medic & performance staf van Ajax nie…same met Bojan….same met de longen van Siem….hoor zie de nog steeds zwakke longen van Siem…Siem had voor zun klaplong dusdanig veel pijn dat ie dr pijnstillers voorkreeg….sorry maar hier worden imo. grote fouten gemaakt.

  Ja ondstrouwe Siem die gaat wel, maar damn oe te vroeg werd ie wel niet er ingezet…omdat ie zo belangrijk is…FOUT.

  Daley greep met Oranje paar keer naar zun lies…meteen naar de kant halen dan…rust beandelen…rust…terug ff naar af…die jongen speelde vorig szn inenen alles maar dan ook ekt alles…en Oranje en oe superdwaas ook nog us met Jong Oranje…nagenoeg alle Jong Oranje spelers die vorig seizoen veel speelden zijn nu nog steeds niet in normale doen..zo logisch.

  Ricardo Clasie Daley Maher De Vrij BMI Vilhena….tuus achter de buus …zie ik t meteen …waarom die specialisten niet…omdat ze TE cognitief bezig zijn.

  Intuitie & feeling, intuining meet ziet voelt veel meer dan die machines…

  Leuk die skillbox maar waarom zie ik Bazoer zo zwak zijn op zun linker…omdat ze dr gewoon niet op trainen in de bovenbouw…ik spreek jeugdspelers & JA spelers hun ouders weleens …en ik kijk weleens naar trainingen…ik tsjek af…mooie propoganda ideaal praatjes …tis net de politiek .

  Brazilie 82van Tele Santana , die spelers zweefden over ut veld, alles op en een flow…souplesse timing bevlogenheid…daar zat zoveel feeling klasse nivo en intelligentie..INTUITIE , wijze filosofie & depth achter.

  Ik weet zeker dat ze niet aan de gewichten specialling stuff zaten…souplesse timimg, mentaal vrij…puur op skills fun en godgiventalent spelen…niet op angst en de kracht compensatie gaan.

  Van Persie is nu weer veel geblesseerd…moet je zun body zun torso zun poten zun kont zien…en waar mot zo een speler ut wezenluk van hebben…

  Kolbeinn zun loop lijkt nergens naar, das puur ploegen, maar bij AZ liep ie wel soepel met gevoel in zun voeten …Viktor is TOTAAL zun mojo kwiet…loopt inmiddels wel weer fit als een kip zonder kop rond…knap dat je zo een buitencategorie talent…die wist wie die was en wat ie wilde zo toaal lost hebt gekregen .

  Staf en coach met feeling prikt door loze air heen, door charmante buitengewoon intelligente Viktor werd niet doorheen geprikt, ook werd niet gezien wat zijn type speler als medespelers om um heen behoefde.

  Nu Viktor vindt zun mojo vanzelf terug als ie met combinerende intuitief spelintelligent vaardige ekte foeballers mag spelen…Lucas Andersen dus, Serero ..Bojan …Eriksen Aissati …Anita…met zulke spelers val die bevangenheid zo van um af…is zijn loop als verfijnde techniek zun special talent zo weer terug.

  Machines meten zuks niet…empathie upboosting…met autonome senioriteit is de remedie…Beenhakker zei laatst opvallend wijze over individuele benadering…De Vrij als vb…Guus bij Derksen met…over Romario ….zij snappen ut veel veel meer dan JC zun trouwe manskappen op de Toekomst …Co over Douglas…

  Dus Ajax …al die jonge nieuwe neo rookie trainers schreeuwen om de Guus Leo Co Frenkie Henkie factor..de Ted Troost factor….feeling kennis kunde wbt de mens de persoon en diens special talent en karakter…kennen ze stukken meter zonder dan met meet machines af.

  Kluivert is geen intellectueel of verbaal wonder, maar zie zun spitsen ze zijn onder hem opvallend beter ….feeling …empathie.

  Aankoop van Mike vdr Hoorn zegt echt veul…die jongen is geen bewegings geen sport talent….geen gevoel in de voeten..alles doet ie op inzet & toewijding & mentaliteit en daar heb ik bepaald respect, op zijn manier haalt ie dr meer uut dan most skilfull talented players, zie Jaap Stam, maar als er 1 verdediger geen Ajax verdediger was dan wel Jaap Stam…

  Plenty rcv alternatieven lopen er bij Ajax rond, maar nee Mike kopen…want is wel groot en sterk…nu van spits tot cv omgeturnde Gravenberch komt met een kopduels minstens zo hoog..is 10x meer atletischer, ja robuuster…so wtf…

  Overal waar ie een risicootje, wat moed gevraagd wordt kiest FdB voor safe…liever bevestigd worden door een meet-apparatuur dan door human senses.feeling intuitie & intuning…

  Meet de apparatuur een terugtrekkend gevoelige spelersziel…nee maar een getraind menselijk oog met feeling wel…

  Maarja ze gaan liever aan de cognitie aan de moderniteit…Bojan Daley Siem injuries ik zag ze aankomen danwel zag voel hoor je dat ze nog niet voldoende hersteld zijn…als de loze air bij Viktor en zun ernstige mojo loss..zun kip zonder kop rennerij…

  Ted Troost factor ziet voelt zoiets haalt die loze air uit Vikor, opdat ie weer in touch kan zijn met zun blijkbaar toch wel gevoelige grote talent….van Basten Gullit Ivonne van Gennip en vele anderen van et meest gevoelige beste van het beste fijnste van het fijnste talent hadden enorm veel baat bij the better Troost factor.

  Ajax voetballers ..kindjes hebben met enorme Ajax druk te maken…dat behoeft anti dope…best empathy around..veel eer en meer dan meetapparatuur..

  Meten is leuk voor achter de hand, niet letterlijk voor de hand if u know what i mean.

  Meleg Lucas Viktor Boilesen Daley Serero Duarte behoren in Ajax1 samen te spelen..niet met geOfOf afgescheept te worden….Eriksen met Maher als Gotze met Reus als Iniesta met Xavi en een foeballende inzichtrijke pro actieve cmv erachter ,,dus geen Poulsen maar Daley …of Duarte of Lobotka…Boilesen hoort achter in de as de baas te zijn. als Baresi vroeger.ja dat is ie meer dan Denswil…of Denswil rcv of lb…want Nicolai geeft je veel meer foebal meer initiatief meer versnelling meer coaching van achteruut.

  Lucas Andersen als Socrates

 3. Ik heb nog keyboard met een werkende H voor je over als je die ebben wil 🙂

Reacties zijn gesloten.