De transformatie van de Amsterdam ArenA

De Amsterdam ArenA is na jaren vervloekt te zijn geweest inmiddels een bijna onneembare vesting geworden voor clubs uit de eredivisie. Dat onoverwinnelijke komt van heel ver want jarenlang heeft Ajax de wat theaterachtige sfeer in het stadion niet echt mogen ervaren als een thuisvoordeel. Langzaam maar zeker verandert dat en ook de huisbaas zelf is druk bezig de ArenA een echt Ajax stadion te maken.  Daarin worden jaarlijks nieuwe stappen gezet. Zo heeft men banieren en andere Ajax gekleurde attributen  aangebracht en zijn de nieuwe tribunedelen opgeleverd in de juiste kleur rood. Maar er zijn nog belangrijke veranderingen te gaan.

Hier een impressie van recente veranderingen

arena witAjax en de Amsterdam Arena streven naar uitbreiding van het aantal (zit)plaatsen  van 53.052 naar ongeveer 62.000 waardoor men weer in aanmerking kan komen voor de finale van de Champion League en wedstrijden voor het Europees Kampioenschap kan organiseren.  Om dat te realiseren zal men een aantal niet al te ingrijpende aanpassingen moeten uitvoeren.

Zo zal een minder steile eerst ring extra plaatsen (wellicht zelfs hybride met staanplaatsen voor de Nederlandse competitie) opleveren en zal op tweede ring aan de Noord en Zuid zijde extra rijen geplaatst dienen te worden.  Ook de tribunes aan de Oostzijde zullen evenals onder de hoofdtribune doorgetrokken worden tot over de gracht. Verder zouden de hoeken van het stadion voorzien worden van verplaatsbare tribunes.

arena hoeken dicht

Rood wit

Eén van de aangekondigde sfeer wijzigingen is het vervangen van de te bont gekleurde American Football zitjes voor rode en witte al dan niet met geïntegreerde stad of club logos.  Die toezegging van het ArenA management dateert al van 2011 maar het zou er na dit seizoen toch van moeten kunnen komen. De oude stoeltjes worden vervangen door een milieu vriendelijker product uit Brazilië en in de juiste kleurstelling teruggeplaatst. Een omvangrijk proces dat gegeven de gebruiksintensiteit van het stadion niet in één keer zal kunnen plaatsvinden. Hoe dan ook, de transformatie van de Amsterdam ArenA begint steeds duidelijker vorm te krijgen.

Over Albert Treur @vetustioribus

Albert is sinds kort voorzitter van de aandeelhouderbelangenvereniging Ajax. Sinds zijn zesde jaar is Albert een 'die hard' Ajax fan maar kijkt inmiddels wat verder dan het gras waarop gevoetbald wordt. Albert heeft grote belangstelling voor het bedrijf Ajax en deelt zijn gedachtes over de business opportuniteiten regelmatig op dit forum. Zijn favoriete spelers in de huidige selectie zijn Sinkgraven, Nouri en Cerny. 'All time' helden van Albert zijn Johan Cruijff, Ruud Krol en Jari Litmanen,
Dit bericht is geplaatst in AFC Ajax N.V., Stadion met de tags . Bookmark de permalink.

10 reacties op De transformatie van de Amsterdam ArenA

 1. Jean-Marie schreef:

  “Die toezegging…” verwijst naar de vervanging van de stoeltjes gemaakt van een biologisch materiaalsoort, niet naar de kleur ervan. 😉

 2. Inmiddels is het besluit genomen, zie ook de nieuwe rijen onder de hoofdtribune. Het wordt rood afgewisseld met zinvol wit en zwart….

 3. Ken schreef:

  Best een eufemisme: “een aantal niet al te ingrijpende aanpassingen”

  De hellingshoek achter beide doelen veranderen is gemakkelijker gezegd dan gedaan.
  – Het afbreken van de bestaande rijen is erg arbeidsintensief werk, omdat je de ‘serieuze’ afbraaktoestellen zo weinig mogelijk wil gebruiken omdat je de onderliggende structuren niet wil beschadigen.

  Omdat je ook staantribunes wil integreren zijn de bouwelementen ook een stuk steviger (en zwaarder) dan de bestaande tribunes.

  Waarom zijn de bouwelementen zwaarder?: Je hebt het lawine-effect bij staantribunes. Bij goals of dergelijke stormen de mensen naar de voorste rijen (wanneer er geen hekken staan).
  Omdat je bouwelementen zwaarder zijn dan het geval bij normale zitplaatsen, moet er ook nagekeken worden of het fundament versterkt dient te worden. –> duur grapje.

 4. Ken, van alle plannen zijn dit de minst ingrijpende. Een ring plaatsen is nogal ingrijpender want dan moet het dak omhoog. Wat betreft de hellingshoek, er hoeft niets afgebroken te worden (heb ik begrepen). Als er al staanplaatsen komen is dat natuurlijk een beproefde constructie neem ik aan nu BAM deze studies begeleid,

 5. Marc schreef:

  Dus Oost krijgt een soortgelijke overkapping als op West en Noord en Zuid krijgen een kleinere hellingshoek waardoor deze doorlopen tot aan het veld? Hoe zit het dan met het rolstoelplatform op Noord?

 6. Marc schreef:

  In een artikel dat eerder op jullie site stond, was te lezen dat er een capaciteit kan worden bereikt van 60.000 plaatsen door de tribunes achter de doelen opnieuw in te richten. Is dat nog steeds het geval naar jullie weten?

 7. ppraaf schreef:

  Kunnen de heren directie vd Arena er ook voor zorgen dat er meer urinoirs komen. In het Olympisch stond je tot aan en je enkels in de pis in de trappenhuizen, maar hier pis je bijna in je broek van de lange wachtrijen.

 8. Quique schreef:

  Toen De Arena in 1996 geopend werd, en ik enkele maanden van te voren op de hoogte was van hoe De Arena er uit zou zien en wat de capaciteit werd, had ik met Ajax een gesprek aangevraagd, daar Ajax dat erg waardeerde van wat mijn mening was en wat de advies was die ik Ajax gaf.

  Ik zei tegen Ajax, dat Ajax ( in eerste instantie ) een stadion moest hebben voor minimaal 67.500 toeschouwers, waardoor Ajax voor zichzelf de weg vrij kon maken om weer een Europese topclub te worden. Helaas bleek dat de capaciteit achter bleef, en dat de ontwerp van De Arena niet Ajax is van wat er bij Ajax wel thuishoort.

  Nu anno 2014, zijn er andere regels gekomen bij de FIFA / UEFA, waardoor er andere eisen worden gesteld door hen. Zo wil men bij de FIFA / UEFA dat De Arena naar 85.000 zitplaatsen gaat, wat Ajax en ikzelf teveel vind. Ik had onlangs Ajax een tussenweg geadviseerd, namelijk om De Arena niet naar een capaciteit te brengen van 85.000 maar naar een bruto capaciteit van76.500. Met deze capaciteit mogen er dan 72.500 toeschouwers aanwezig zijn.

  Verder heb ik Ajax geadviseerd dat De Arena een ander naam zou moeten dragen, een naam die wel bij Ajax past. Namelijk HET JOHAN CRUIJFF NATIONAL STADION. Hiermee bereikt Ajax nog veel beter zijn voetbalpubliek, en zal het Nederlandse voetbalvolk ( en de KNVB ) daar heel erg content in zijn als De Arena voortaan deze naam draagt.

  Qua stadion moet Ajax zich meer richten op Old Trefford van Manchester United. Overigens ook het stadion van Olympiakos Piraeus is precies nagebouwd van het oude Ajaxstadion De Meer. Maar daar we anno 2014 spreken, moet Ajax een stadion hebben van de geadviseerde 76.500 zitplaatsen.

  Mocht dat gedaan worden, dan zal Ajax jaarlijks wel minimaal 60.000 seizoenkaarten verkopen ( of meer ). Alles hangt ervan af van wat er de komende maanden besproken gaat worden bij Ajax, om zich verder goed te ontwikkelen tot een Europese topclub. Verder is het van belang dat Het Nederlandse Elftal en de finale van de CL en de EL gebruik van maken van deze nieuwe Johan Cruijff National Stadion.

 9. Quique ik ben het met je eens, die plannen zijn er ook. De ArenA kan uitgebreid worden in twee fases. De eerste kan een capaciteit van 60.000 opleveren, met staanplaatsen die tijdens internationale wedstrijden omgebouwd kunnen worden tot (de verplichte) zitplaatsen zoals ook Borussia Dortmund dat heeft. Daarna zou een lift van het dak en een derde ring aan de orde kunnen zijn. Met zo’n ring gaat de capaciteit naar 80k.

 10. Marc schreef:

  Speelt die 60.000 mee in het bericht van vorige maand dat de Ajax-directie de Gelbe Wand als inspiratiebron neemt? Houdt dit ook verband met een mogelijke samenvoeging van Vak410 en de F-Side op zuid?

Reacties zijn gesloten.