Master of Foebal (MSf)

De regelmatige bezoeker van de op het web royaal vertegenwoordigde voetbalfora zal zich verbazen over de grote hoeveelheid zelfbenoemde kennerts die zich daar doorgaans plegen op te houden. Niet alleen de bloggers van dienst maken zich op grote schaal schuldig aan het verspreiden van voetbalzin en vooral onzin ook de honderdduizenden reaguurders doen vol overtuiging mee aan het over-cultiveren van de ‘voetbalmening’. Het is inmiddels één grote smeltkroes van ongeleid voetbalchagrijn en taalbagger.


Met by far de grootste community als aanjager spannen de openbare toiletten waar zinloos over Ajax gedebatteerd wordt de kroon.  Daar is inmiddels genoeg materiaal te vinden om een verdubbeling van het huidige aantal psychologen en psychiaters te legitimeren. De onvermijdelijke moderators van dienst zien zich zelf graag als het digitale  geweten van Ajax ‘minnend’ Nederland en sparen kosten nog moeite om hun autoriteit te bevestigen door met een verbazingwekkend dedain de vele meninkjes en reacties te valideren en facultatief beoordeeld slecht gedrag van de bezoekers te berispen of te sanctioneren.  De ene straattheorie volgt op de maandagochtenstelling van de andere en zelfs wijlen Rinus Michels (god hebbe zijn ziel) heeft onderschat hoeveel oorlog voetbal te weeg kan brengen zelfs al bij de fans onderling.

Vooral de trainers en directie van Ajax moeten het ontgelden maar ook spelers worden aan ‘zorgvuldige’ beoordelingen onderworpen. De nog met jeugdpuistjes en groeistuipen behepte godenzonen in spe worden digitaal geranseld of met virtuele eieren bekogeld, blessures van ongewenste basisspelers worden met applaus ontvangen, budgettair verantwoorde aankopen weggehoond voordat ze überhaupt de sleutel van hun leasewagen in ontvangst hebben genomen.  De belangrijkste pispaal is en blijft toch echt de trainer. Het afzeiken van Frank de Boer is na een paar mindere wedstrijden  inmiddels een behoorlijk breed gedragen gedachtegoed.

Als je de persoonlijk situatie van een voetbaltrainer bij Ajax na een wat mindere periode in één woord zou willen duiden is dat Amsterdamned. De meningen over het spel, de spelers en vooral de trainer van Ajax lopen doorgaans verder uiteen dan de al vrij pittige tegenstellingen op en rond het Tahrirplein te Cairo.  Zelfs succestrainer Frank de Boer kan op erg  weinig krediet rekenen van de ‘voetballiefhebber’. Over dat laatste woord kan je wel twistten want met liefde voor de club en de sport hebben deze veelal op eigenpijperij duidende expressies helemaal niets meer te maken.

En niet alleen op de fora is het behelpen want ook Neerlands belangrijkste analisten mogen kirrend van genot hun veelal zurige en weinig inhoudelijke  plasje doen over de prestaties van het beste dat voetballend Nederland op dit moment te bieden heeft. Je kunt er naar verluidt een aardige boterham mee verdienen al zouden sommige leden van dit gilde wellicht nog beter tot hun recht komen als medewerker van een uitvaartcentrum.

Voor deze heren is er natuurlijk het wekelijks hoogtepunt voor de ‘analistiek’ (mooi woord, Dikke van Dale let je op!) op zondagavond bij Cheque van Gelder. Tot voor kort één van de grootverdieners in de sportjournalistiek *kucht opzichtig* en zichtbaar gefrustreerd door de maandelijkse belediging van 22.500 eurie welke ondanks terechte bezuinigingen bij de Publieke Omroep nog steeds uit collectief opgebrachte belastingpenningen op zijn rekening wordt gestort.

De redactie van Studio Voetbal weet toch elke week weer opnieuw een verbazingwekkend goede afspiegeling van de huidige voetbalmaatschappij aan tafel te krijgen met als dieptepunt een zichtbaar gedrogeerde en raaskallende ex-keeper uit het Eindhovense en als wekelijks maar toch zeldzaam hoogtepunt de Master of Foebal himself Jan Mulder (MSf). De man zorgt als één van de weinige analisten voor verlichting  maar bovenal doceert hij het benodigde respect in de voetbalwereld. Voetbal is eigenlijk heel simpel… als je naar Jan Mulder luistert.

Dit is een uitermate persoonlijke column van Albert Treur

Twitter @vetustioribus

 

Over Albert Treur @vetustioribus

Albert is sinds kort voorzitter van de aandeelhouderbelangenvereniging Ajax. Sinds zijn zesde jaar is Albert een 'die hard' Ajax fan maar kijkt inmiddels wat verder dan het gras waarop gevoetbald wordt. Albert heeft grote belangstelling voor het bedrijf Ajax en deelt zijn gedachtes over de business opportuniteiten regelmatig op dit forum. Zijn favoriete spelers in de huidige selectie zijn Sinkgraven, Nouri en Cerny. 'All time' helden van Albert zijn Johan Cruijff, Ruud Krol en Jari Litmanen,
Dit bericht is geplaatst in Column. Bookmark de permalink.

3 reacties op Master of Foebal (MSf)

 1. Matthias Jager schreef:

  Ik durf niet meer te reageren 🙂

 2. Anoniem schreef:

  Taalbagger …..haha

  Jan Mulder is zeer op taal, op stijl….ik nie ….maar wel op hem , als JC 1 voetbal vriend , kbedoel als Cruijff van 1 iemand respect voor wie die was & is voor het voetbal en meer dan van autome differente connaiseur Jan Mulder …

  Jan heeft ook Frank de Boer vrij hoog, maar vindt het typische FdB Ajax een beetje saai…95 van de 100x ben ik t geheel eens met Jan…die wilden we niet voor niets wat graag in de huidige Ajax RvC….met Winsemius als vz.

  Maar als je iemand vraagt voor zoiets moet je wel al the most obvious…nee geen tijd en of zin of what me…ingecalculeerd hebben en een wervend why them verhaal hebben…met FEELING…empathy…als je hun potentiele waarde voor Ajax Cruijff goed aanvoelt & inziet.

  Mediagrid …Vesu…kunnen we dit ding loszien van je tijdelijke ban op AN…ik hoop dat Mike van der Hoorn slaagt, ons reaguurders ingelijk bewijst, heb nl. best wel met hem te doen.

  Nog meer hoop ik dat Frank de Boer Ajax dat brengt wat de diehard FdB fans/ advocates van the goods van Frank menen te verwachten….ons kritikasters & sceptici …de Ajax Hollandse School JC Pep liefhebbers ons ongeliek bewijzen….dat Ajax de aankomende tijd de rest van de FdB jaren entertaining goed Ajax voetbal gaat brengen…oa. Ajax Cruijff Revo wiesneus figuren als ik de gekkie een eat this wat nou ….dit is Ajax voetbal 2.0 ….mooi & goed he …mond vol tanden ons achterlaat…

Reacties zijn gesloten.