Waarom kunnen Vermeer en Cillessen elkaar niet regelmatig afwisselen?

De openbare, veel besproken wissel van Vermeer bij Ajax, voor Cillissen als de vaste keeper is voer voor journalisten.

Jammer dat het met zoveel emotie gepaard gaat. Waarom kun je een topsporter niet wisselen, als hij/zij even niet in de vorm van zijn leven verkeert? In Amerikaanse sporten is de term “platooning” in gebruik. Heb je 2 goede catchers in honkbal, dan wisselen ze elkaar af, soms om de wedstrijd, soms na enige wedstrijden.

Als je zoals Ajax volgens een vaste filosofie speelt, zou het gemakkelijk moeten zijn om regelmatig goede spelers die uitblinken op 1 positie elkaar te laten afwisselen en niet van een vervanging een drama te maken.

Terugkijkend op wat er gebeurd is bij Ajax, kun je zeggen dat de vervanging van ervaren spelers in de achterhoede  onzekerheden bij iedereen oproept. Ajax speelde ook slap, weinig gedreven. Het middenveld liet tegenstanders de bal aannemen en doorpassen. Verdedigers lieten veel te gemakkelijk hun man prima voorzetten geven. Aanvallers waren meer bezig met hun eigen prestaties aanvallend dan direct de tegenstander opjagen. Er werd “achteruit” verdedigd, naar achteren lopen als je man de bal had, in plaats van hem het leven moeilijk te maken, zodat hij een bal achteruit moet spelen.

Balbezit en rustig naar elkaar overspelen zonder veel terreinwinst leek het doel. We misten vaart, agressie, aanvallend vermogen. Waar waren de bal-afpakkers? Waar was de leider in de achterhoede?
Kenneth Vermeer is een uitstekende keeper, toch? Cillissen is ook goed.  De man met de beste vorm moet spelen.

Voetbal is een teamsport, samen aanvallen, samen verdedigen, als iemand gepasseerd wordt, vangt een ander dat op. Hebben we voldoende koppers naast de keeper? Feit blijft dat we niet alleen bezig moeten zijn met opleiden voor de topclubs in Europa. Ik pleit ervoor om jonge spelers die dat waard zijn langere contracten te geven, met de daarbij behorende beloning; eventueel zelfs stock options.

Wie is wat jou betreft op dit moment de eerste keeper?

View Results

Laden ... Laden ...

Over Frank Kales

Frank is voorzitter van avAJAX.
Dit bericht is geplaatst in Column, Uncategorized met de tags , , . Bookmark de permalink.

4 reacties op Waarom kunnen Vermeer en Cillessen elkaar niet regelmatig afwisselen?

 1. Matthias Jager schreef:

  Dat platooning klinkt helemaal zo gek nog niet maar ergens doet Frank daar al aan in beperkte vorm. Cillessen stond vast op doel voor de beker.

 2. Lammert Albertus schreef:

  Leuk fris idee Frank,

  ik ben ook wel van dattum. platooning vind ik een interessant idee, maar of je naamgenoot zich daaraan durft te wagen betwijfel ik.

  Frank is nogal voorzichtig, conservatief aangelegen, het mot hem bekend zijn, vandaar ook dat je dat controle voetbal in extremis terugziet, want hij was en is van Bert van Marwijk & Louis van Gaal en helaas helaas helaas maar waar bar weinig van Cruijff voetbal filosofie, ik wits dat al meteen, heb ook meteen van de daken geschreeuwd …Ajax FdB moge kampioenschappen voor jullie gaan binnenhalen, maar i bet u hij zal een liabilty voor het slagen van De Cruijff Revo zijn.
  Want hij doet niks op feeling and flow, maar alles op controle en bekend…niks van bevlogenheid en fantasie, niks van 1 plus 1 maakt drie …

  Gisteren had ik zelf een hele slechte dag nadat ik erfdeel spullen thuis kreeg, bad memories deden me door mun hoeven zakken, dus was totaal abuis want ik was heel de wedstrijd in de veronderstelling dat Ajax in Sana Siro speelde, zo voor en omzichtig ze speelden, dat Milan net als Ajax een Traditions tenue verdelger van jewelste heb in Adifas…zonder de strepen ware het huidige Ajax thuis tenue dit seizoen nagenoeg perfect, except voor huidige platte smurfenlogo…. Het Oude Logo…heurt terug te kommen.

  Maar goed platooning, zou id perfect, ideaal kunnen werken, want gisteren zag je aan Jasper Cillessen hoe veel druk er nu op zijn schouders in zijn koppie is, de Vermeer blundering period drukt ook op hem, want wat als …heb Ajax straks 2 mentaal gebutste keepers…en dan…de druk is dus vreselijk hoog.
  En laat nou Jasper dezelfde keeperstrainer hebben dan Kenneth, deze keeperstrainer L’Ami, de beste man staat dus strakker dan strakker, dat is zun modus operandi, als een reiger full focused op vissen vangen zo zit L’Ami op de bank, veel maar dan ook veel te strak a-relaxed.

  Die spelhervattingen dat meevoetballen van Cillessen is wobblier dan wobbly, want hij kan niet zo goed voetballen….en maar god zege de greep wegperen met die bal.

  En dat doen meer eigenkweek Ajax keepers, ook in JA en de A1 en A2 , allemaal dus…mijn core critique/ongevraagd advies wordt meer en meer bevestigd , EMPATHIEK Ajax TH Ruben Jongkind Derk de Kloet ….BR & JC advisers luister nou eens naar deze mij de gekkie.

  Ted Troost zou meteen niet Jasper en Kenneth behaptomeren maar de staf, paar voor de wagen ipv dr achter.

  Kijkt Frank de Boer een beetje boel serieus, kijkt Hennie Spijkerman een beetje boel serieus, kijkt Dennis Bergkamp niet een beetje boel serieus en kijkt Carlo L’Ami niet een beetje boel serieus…maw tis van 1 kant veul heul veul van tzelfde, bloedje serieus, en van de andere kant totaal niet CHILL genoeg. En dan moet je foto’s van Marc Overmars bekijken , ook bloedje serieus, alleen Sar is een beetje chill, een beetje…en Kinsbergen is in line dus ook pretty serieus en wat dachten jullie van Theo van Duivenbode…Hans Wijers heeft het woord CHILL uitgevonden, hij wel, als zo een beetje de enige, samen met Richard Witschge en veuruut Kenneth Perez, Trustfull heb wel ruimte in zun velletje en hoofd, al is hij ook een mega voorkauwer, luid vooral ook, maar Orlando voelt ziet anticipeert heel goed, vind ik echt…de beste coach op De Toekomst hij was dan ook een zeer inzichtrijke intelligente technisch gave intuitief verfijnde subtop speler. En ook Ronald de Boer heb wel die extra ruimte in zijn hoofd en zijn zijn.

  Danny Blind was ook te serieus te strak, heus intelligent, maar jongens we hebben het hier over Ajax..once the pinnacle van dartel branie lef hoog creatief avontuurlijk hoge school totaal voetbal…nu dartel lef branie creatief avontuurlijk, maar ook hoge school…zijn wel de allerlaatste woorden die ik kan bedenken bij het Ajax van FdB !

  En subtop spelers zijn vaak de beste meest gemotiveerde trainer coaches..Guus Louis Co Dickie …Bert in his way al vind ik die niet goed…Jol Verbeek Rutten Bosz Pastoor..allemaal in their way subtop spelers die het van hun motivatie en karakter moesten hebben.

  Ajax Cruijff Revo werd/wordt geleid door Jonk Bergkamp De Boer Jongkind & De kloet later kwamen daar Overmars van der Sar & Kinsbergen bij en ze doen veel goeds.

  Ik weet dat er een nieuwe medic & performance staf is met osteopaten en haptonomie…maar ik zie teveel cognitie, te weinig antidoping op het overserieuze en de Ajax pressure cooker en daarom is het spel van al die teams zo overserieus ook….gecontroleerd voetbal in het hoogste vaandel…waar zal er ooit 1 eigenkweek dribbelaar vandaan moeten komen…ja Cerny nou je mag hopen dat ook hij niet bevangen giet worden..

  En daarom gooide ik dr expres in ode aan Jopie Betondurp Cruijff dat hem kenmerkende hebbe kennen kunne en kanne dr in….en later mun Drentse slang..om het locker , om het eigen, om het speels te houden, beetje rap streettaal..we zijn toch allemaal van deze tijden….niet dus…niet in het ned voetbalwereldje…vandaar dat ik overal op voetbal sites werd en word over gebanned…want t voetbal wereldje is bloedje serieus….langetenen and shortmindedniz all over the place…zestien miljoen bondscoaches…Ajax fanbase is ook 1 van vier mio people.

  Niet voor niets begn ik mijn eigen Ajax Plan Cruijff met Winsemius Guus & Ronald de Boer en Jari & Pettersson, met Nwanko & Finidi, met Richard Witschge & Simon Tahamata & Vanenburg als jeugd special trainers…..want hun grote gemene deler is feeling intelligentie lockerheid en silent humble class, ze hebben wbt EMPATHIE meer dan de rest..zo Adri Koster & Foppe en Ron Jans dat ook hebben…zo is Rutten opvallend good met the lastigste dudes van ruw diamant.

  Frank botste METEEN met Mounir, Aissati werd zwaar belachelijk zeer fout mede geMounird, Frank wilde liever toch niet Adam Maher als opvolger van Eriksen, toch liever niet Labyad…

  Aissati Maher en Labyad als je dat nu gedrieen op het Ajax middenveld had gehad had je gewoon een serieuze CL contender geweest, for sure !!
  Aissati als cmv, remember ManU uit?

  Vergeet ik ene Oussama Bouy nog…pure klasse spelers..hij een type Theo Janssen , toen Theo nog jong en fit was…

  Nee hochtalentierte mocro dutchies redden het na hun 21ste nergens in het Europese Topvoetbal toch Frank?

  Guus kon kan dr mee om, dus zo iemand met zijn super fine talent & persoon reading feeling skills zo iemand moet de Ajax Cruijff Revo JUIST hebben, Ling heb bepaald meer raspaardje in hemzelf dan Marcie Zoef Zoef….en wie is het mooiste beste grootste raspaardje aller raspaardjes…idd Hendrikus Johannes Cruijff….oftewel Jopie Betondurp himzelf.

  Extra senses feeling, om kunnen gaan met lastige klanten, kunnen destressen en chillen, echt chill zijn onder hoogste druk…zulke empathiekers cries Ajax toptalent for…want hoe meer godgiventalent hoe geveuliger.

  Cruijff liep zun magnitiseur de deur plat, Gullit & van Basten die van Ted Troost, in Milan werd Troost wekelijks soms meer wekelijks overgevlogen…want een formule 1 wagen needs the finest of mechaniekers…

  De grootste en verfijnste talenten enhet ruste pure diamant en achtien plus karaats goud needs Guus & Troost factoren , hun nivo…ja mien ogen & feeling mien knowledge aswell….maar ik ben nergens op uut…behalve dat die Cruijff revo Ajax in haar max kracht uniek kracht komt te staan….nou dan mot dr nog wat bijgesturd worden..richting wzjn zijn wzjnisme is super wise bright sheer logic…Cruijffiaan2.0 mocht ik dat nog nooit eerder zo gesteld hebben…hahaha..ja voetbal is ook van drammen vandaar dat ik me hier zo thuus veule….hahahah
  Want ik zag meteen waar waarom woardeur Cillessen buiten zun oevers trad….nervous was en lang bleef…aan hoe hij uitschoot zag je de paniek…god zege de greep lange trap naar voren.

  Maak je L’Ami haptonomisch empatisch 1 tik chiller, 1 tik minder fanatiek, 3 tikken minder overserieus worden Kenneth & Jasper 2 tikken chiller, 3 klassen beter…rustiger…paard voor de wagen ! Ja boerenverstand, de ene boer snapt de ander …mar Frank de Boer heb niet dat fijne Guus boerenverstand, die Cocu wijsheid en verfijndheid…hij is wel most unique calm.

  Maar hoe bestaat het dat Christiaan Poulsen nog in Ajax 1 speelt, gisteren niet vroeg gewisseld werd…ik heb werkelijk waar nog nooit 1 Ajax speler zo slecht zien spelen, die kan echt helemaal totaal niks met een bal..nivo onderbond…oh ja hij is ervaren ..een professional…een Ooijer coach..nou laat hem lekker in de kleedkamer oooijeren maar echt nooit meer in Ajax1…ja ook niet in JA want hij leert de jonkies precies verkeerd te acteren.

  een Ajax middenveld mot kenne balle, Schone is een leuke twaalfde dertiende viertiende man…maar hij had nooit gehaald moeten worden als je Issy Aissati voor 1 of 2K per jaar meer net zo transfervrij had kunnen hebben….

  Isy was nu 10 mio waard geweest zo Ozbiliz dat nu is…ideale leeftijd bovendien…ja ik heb dr een beetie kiek op, helaas….

  Gisteren had je ook prima , makkelijk Daley op cmv kunnen zetten en Boily op lv..of Daley op half toen Duarte uutviel…Boilesen en Daley kunnen lcv lv cmv en lh spelen..op gemak met nog veel over…want zijn nl. echte foeballers met veel spelintelligentie en overzicht…ja ook silent overwicht…ze coachen hun medespelers daar waar nodig is uut hun zulf.

  Lucas dr in, maar wel aan de verkeerde kant, typisch FdB…laat iemand op het grote podium nou eens daar spelen waar ie het meest senang is, zkeer op die leeftijd….had Fischer dan in de spits gezet op rechtsbuuten…Hoesen rechtsbuuten…
  btw Kolbeinn deed het gisteren alleszins redelijk, mag ook weleens gezegd worden…en Lesly De Sa well done…idd echt wel stukkie beter dan Lukoki…

  Had je Lucas op linksbuiten gezet of Fischer achter hem linkshalf..of Fischer in de spits had je een lijntje kunnen creeeren…die Danish boys diggen mekaar als pesoon en dus in hun spel…FdB lijkt dit maar niet te snappen dan wel te durven of erger niet te zien niet te voelen.

  En Siem is nog bepaald niet fit, hoor voel zijn stem na afloop, zwakke longen nog steeds, smal bekkie…daar stond geen Siem de sterkhoudert de weer fitte aanvoerder.

  Milan speelde wansteltig slecht en laf ..en wat zagen ze dr veradidast uggly smakeloos ordinair uut….wat aat Feyenoord hun prachtige unieke outfit straks wel niet aandoen….net zo stom als destijds de Kuip verpatsen om te gaan huren..uitholling from within….domdomdom…doodzonde….typisch Ned Voetbal bestuur nivo…commercieel denken niet voorbij de neus..puur de trend en de loiusy nickel and dime volgend…geen zelfwaarde geen zelftrots hgeen gevoel voor je kracht en unieke schone markante historie….

  Gratis geld geef je zo weg….shirtreclame inkomsten is feitelijk een standaard jaarlijks bedrag aan structureel jaarlijkse miskopen .

  Het voetbal nivo in Ned is schrikbarend verluxemburgt…dus KNVB Ajax luuster nou maar eens naar deze ex Ajacied en oud korfballer..hahaha….
  Balletje 3 voor de onderbouw, kleiner velden, niet beginnen met 7tegen7 maar 5tegen5..dan 7tegen7 dan balletje vier en 9tegen9 dan balletje 5 11tegen11..met steeds fitting fieldsizes….raar he….onlogisch…nee dacht ut niet…als de verhoudingen niet in de basis kloppen moet je niet gek opkijken dat je op den duur verluxemburgt…

  In de Ajax opleiding is uit den boze wordt je meteen gewisseld wanneer je :
  1 Terugspeelt op de keeper
  2 Loopt te trekken hangen duwen schaven en schoppen…zie van der Hoorn, want dat krijg je dan
  3 je de bal onder druk over de zij of achterlijn peert

  Zo krijg je skills zo leg je de lat uitdagender hoger…of dat de Ajax Cruijff Revo zal helpen in dr volle kracht unieke Ajax kracht te komen…

  btw ik ben ook heus voetballer geweest, maar de cultuur beviel me toen al niet…badlosers schoppen en veul te agressief en dommig, korfbal is veul leuker en beschaafder..emo veiliger…geemancipeerder…maar Paul de Leeuw en Mart Smeets hebben mede gezorgd dat korfbal de most uncoole sport zou zijn…fout volk die beiden…echte dr bijhoorders…met mega ego en veel loze air….hun bandjes zijn nu poreus geworden…

  Tis wachten op mien websites voor RevoGym@School: New Balancing..ik moet nog een beter korte benaming ervoor bedenken…en mien Lammert Albertus weet, wij weten het beter website…
  de mazzel

  en ik redigeer liever wederom niet…spontaniteit geinspireerd in full flow ben ik liever van…want we hebben het hier slecht over een spelletje..zo better be speels again…zie Messi Diego vroeger Ozil en Robben, van Basten, Cruijffie..pingelen pingelen pingelen…waar motten onze latente pingelaars nog pingelen in het huidige Ned jeugdvoetbal…onder welek trainerts mag kan dat nog..welek ouder vindt nog goed dat zun kindje EGOOD…

  Voetbal als zelfexpressie spel staat zwaar onder druk….

  Maar

 3. Dr. Anders P schreef:

  Beste Lammert. Wat een inhoudsloze taalbagger….

 4. Lammert Albertus schreef:

  haha …..taalbagger fine….maar inhoudsloos…ga je gang benieuwd wat jij ter berde te brengen hebt…qua taal maar vooral qua inhoud…verblijd ons met je voetbal..Ajax wiesheid….wijsheid sorry

  Frank vond Poulsen dus nuttig & goed…vooral met slimme overtredingen maken…Frank Frank Frank toch wat veur roze Poulsen bril heb je op…Poulsen was zo ik elders las ” de beste passer van Milan “…Frank ziet die dingen die die hooopt te zijn maar die dr niet zijn….

  Frank wilde perse van der Hoorn, waar hij Veltman Toby vervangend ready had verklaard, waar Moisander ook rcv kon spelen, Gravenberch succesvol is omgeschoold van 9 naar rcv…waar vRhijn bij Ajax juist opgeleid als rcv…waar Denswil kan rcvjen en je het allergrootste rcv talent around van PSV naar Ajax hebt gelokt

  Fischer weet ook amper nog hoe die moet….eens lb speelde…kip zonder kopish…Fischer rent en rent doet maar wat…al zijn intuitie zijn special goods lijkt ie kwijt te zijn…nou das een ware TH Ajax1 staf prestatie..heeft Ajax eindelijk een buitencategorisch aanvallend talent is ie binnen 2 jaar helemaal zichzelf en dus zun mojo kwijt.

  Duarte is een lekkere speler maar dat wist ik al….El Hasanoui kan dit zo ongeveer nu ook al…eigen jeugd eerst !!!

Reacties zijn gesloten.