Deelname Jupiler League zinvol voor Ajax

Ik heb gisteren de Jupiler League wedstrijd van Jong-Ajax tegen Sparta bezocht. Een volle Bobby Haarms tribune, de altijd gezellige clubkantine en een rumoerig uitvakje met supporters van Sparta zorgden voor prima sfeer op de Toekomst. Deze wedstrijd tegen de nummer twee uit de Jupiler league benadrukte echter wat ik al eerder heb verkondigd. De KNVB en de CED hebben samen door hun quick and dirty keuzes bij aanvang van dit seizoen voor een oneerlijk verloop van de competitie gezorgd. Het team dat gisteren streed tegen Sparta is wellicht zelfs Eredivisie waardig terwijl in voorgaande wedstrijden een veredeld jeugdteam het veld in kwam. Door geen rekening te houden met de internationale voetbalagenda en Ajax de bizarre beperking voor spelers die meer dan 15 keer in het A-team hebben gespeeld op te leggen is Jong-Ajax een onsamenhangend opleidingsteam geworden. Jong-Ajax heeft dit seizoen nog geen één keer in de zelfde opstelling gespeeld en al meer dan 50! verschillende spelers gebruikt.

de toekomst
Bij Ajax zelf is men wel tevreden over de deelname en men zal volgend seizoen beter voorbereid en met een duidelijk agenda manifest naar de CED een duurzame bijdrage kunnen leveren aan deze leuke competitie. Terug naar de wedstrijd. In de opstelling van Ajax een zo goed als fitte Lerin Duarte en een oplevende Tobias Sana op het middenveld. In de spits de nog immer onzekere Danny Hoesen en de wisselvallige maar wel fraai scorende Lesley de Sa. Verder een mix van volwassen ogende  A-junioren en spelers uit de Jong-Ajax selectie. Jeugdspelers  Branco van de Boomen en Djavan Anderson zijn opvallend solide verdedigers en behoorden gisteren samen met Tobias Sana tot de uitblinkers. Het resultaat een dik verdiende 2-1 overwinning.

Het nut van deelname aan de Jupiler League is inmiddels wel duidelijk. De weerstand is groter dan in de beloftecompetitie, het tempo hoger en de ambiance doorgaans aantrekkelijker. Zo spelend zal ook de Toekomst vaker goed gevuld zijn. Ondanks de soms matige resultaten en onlogische speelschema’s zijn het TH en de trainers  uitermate tevreden.  De ontwikkeling van een groot aantal spelers is opvallend te noemen en ook weinig aan spelen toekomende voetballers uit de A-selectie voetballen tegen volwaardige en meer inspirerende tegenstanders.  Maar de belangrijkste winst zit hem in de aansluiting naar het eerste elftal. Spelen in Jupiler League maakt jonge spelers weerbaarder en de stap naar het eerste elftal kleiner. Of alle deelnemende teams aan het einde van het seizoen blij zullen zijn met de huidige deelname van belofteteams wens ik te betwijfelen maar voor Ajax is de Jupiler League een zinvol avontuur.

Over Albert Treur @vetustioribus

Albert is sinds kort voorzitter van de aandeelhouderbelangenvereniging Ajax. Sinds zijn zesde jaar is Albert een 'die hard' Ajax fan maar kijkt inmiddels wat verder dan het gras waarop gevoetbald wordt. Albert heeft grote belangstelling voor het bedrijf Ajax en deelt zijn gedachtes over de business opportuniteiten regelmatig op dit forum. Zijn favoriete spelers in de huidige selectie zijn Sinkgraven, Nouri en Cerny. 'All time' helden van Albert zijn Johan Cruijff, Ruud Krol en Jari Litmanen,
Dit bericht is geplaatst in Column, Verzicht, Voetbalorganisatie met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Een reactie op Deelname Jupiler League zinvol voor Ajax

  1. Matthias Jager schreef:

    Voor Ajax is het natuurlijk prettig om voor jonge spelers betere tegenstanders te hebben maar zoals het nu is georganiseerd, denk ik dat het voor de Eerste Divisie niet echt een leuke toevoeging is. Het is competitiebederf omdat het team van Ajax bij elke wedstrijd anders is en daarmee de kwaliteit van het team nogal kan verschillen.

Reacties zijn gesloten.