Huawei de sponsor voor Ajax?

Tijdens de AVA vroeg de nimmer ontbrekende heer Bakker ontdeugend hoe het stond met het vinden van een nieuwe sponsor. Voorzitter Wijers antwoordde dat hij over een dergelijke delicate kwestie geen uitspraken kon doen. De heer Bakker vroeg daarop of er wel gebroed werd op een nieuwe sponsor. Waarop Wijers aangaf dat er zeker gebroed werd maar dat, zoals ook bij kippen, het broedproces vooral niet verstoord moest worden.

Ik weet niet of het broedproces is verstoord maar afgelopen weken versterkten verschillende nieuwsmedia de geruchten dat het Chinese Huawei bezig is met een sponsordeal met Ajax. Huawei beaamde in ieder geval dat het in gesprek is met verschillende voetbalclubs over sponsoring.

Meer dan een maand geleden gaf Albert Treur aan dit gerucht al een voorzet in zijn artikel: Wie wordt de nieuwe shirtsponsor van Ajax? Hij gaf toen een impressie van de look and feel van het Ajax-shirt.

huawei ajax

Huawei is een telecom gigant uit China en heeft een enorme uitbreidingsdrift. Met geld kan Huawei wel over de brug komen maar hoe wenselijk is een dergelijke sponsor? Past dit Chinese bedrijf bij het voetbalbedrijf Ajax? Heeft Huawei de symphatieke uitstraling waarmee Ajax zich wil associëren?

Ik denk het niet.

Het leiderschap en de eigendomsstructuur is in nevelen gehuld. Het bedrijf is niet open en transparant. Dit doet de geruchten dat Huawei sterk is verbonden met het Chinese leger en de Chinese politiek geen goed. Huawei zou technisch een belangrijke rol spelen in het afluisteren en controleren van het Chinese volk en daarmee onderdeel zijn van mensenrechten schendingen in China.

Vanwege de angst voor afluisterpraktijken, onder druk van de Chinese staat, door Huawei is in verschillende landen Huawei niet toegestaan om deel te nemen in bepaalde telecom gerelateerde projecten (onder andere in de VS, India en Australie). Lijkt me iets voor Ajax om in ieder geval bij stil te staan.

Allicht kan Huawei al deze geruchten (want het zijn geruchten) voldoende tegenspreken. Huawei zal dat dan wel moeten bewijzen. Door mooie praatjes moet Ajax heen prikken, mooi weer spelen is niet voldoende en een grote zak geld ook niet.

Over Matthias Jager

Matthias is mede-oprichter en was secretaris van avAJAX. Ajax werd hem door zijn vader met de paplepel ingegoten en toen hij in 2001 in Amsterdam ging wonen, kon een seizoenskaart niet uitblijven. Matthias is ook fanatiek Oranjesupporter. Hij bezocht 4 WK's, 4 EK's en 1 finale waar hij nooit meer over praat.
Dit bericht is geplaatst in Column met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

9 reacties op Huawei de sponsor voor Ajax?

 1. Chris schreef:

  De VS is bevreesd voor afluisterpraktijken? Dit is lachwekkend. Ongelofelijke bullshit is dit, zoals ongeveer alle nieuws dat daar vandaan komt.

 2. Matthias Jager schreef:

  Hoi Chris, het ging me niet om de VS maar om de relatie tussen Huawei en de staat China.

 3. Lammert Albertus schreef:

  Het Huawei logo zal al het al veel te zwaar aangetaste Ajax shirt nog meer verneuken…wie haar identiteit verpats geraakt nooit geheel op het ideale Ajax pad.

  Goede en zeer noodzakelijke column van Matthias…deze vragen horen in het openbaar aan de kaak gesteld worden…want Ajax gaat weer een mega blunder maken als t om commerciele partners gaat…

  Als t maar geld het maar geld oplevert en het een sterk merk is of wordt…voor de rest doet het dr niet toe….of ze nou deugen en al.of niet Ajax passen

 4. Matthias Jager schreef:

  Tnx Lammert. Ik heb me in dit stukje afzijdig gehouden van de discussie of Huawei überhaubt bij Ajax zou passen. Zelf zou ik inzetten op een bewezen duurzame partner. Volgens mij heb jij dit ook al aangegeven; KLM is een mooi voorbeeld. (Ik heb geen idee in hoeverre dit voor hen interessant is.) KLM is duurzaam, verbonden met Amsterdam, kent rijke traditie en heeft sympathieke uitstraling.

 5. Matthias Jager schreef:

  Hema is misschien ook wel een merk dat interessant kan zijn. Ze gaan steeds internationaler en claimen (onbewezen) dat ze heel duurzaam willen zijn.

 6. Lammert Albertus schreef:

  Ajax volgt de trend….Adidas kudde volgend nu straks vast de Huawei kudde volgend…en of dat Ajax doet ontAjaxen,,,,,,Ajax zou een trendsetter moeten willen zijn,….blijven..een voorloper…een anders dan andere clubs..Barca heeft zichzelf weggegeven…neem de utter unieke prachtplek van mooier Barca van voor shirtsponsoring in.

  Maar KLM …ABN…HEMA…is natuurlijk beter …maar Triodos Bank das echt enige ecte bank die deugt die duurzaam wijs en echt goed is…mee helpt aan een betere schonere mooiere fijnere vriendelijkere leukere kindvriendelijke veiligere wereld…

  Maarja die hebben geen tig mioos voor sponsoring over…ik zou niet voor mioos gaan maar voor juiste goede deugelijke visionaire interessante sympatieke partners..voor goodwill !

 7. Patcharee schreef:

  Vanzelfsprekend begrijp ik de behoefte bij Ajax om nieuws te brengen over een nieuwe hoofdsponsor, maar indien er een beetje research wordt gedaan….. Komt tot de conclusie dat Vitesse een stuk verder is in het binnenhalen van Huawei! Nee, Huaweo wordt NIET de hoofdsponsor van Ajax, maar slechts een nieuwe partner…

 8. Joris schreef:

  Het blijft voorlopig verdacht stil rond de nieuwe hoofdsponsor. Wat gegoogle levert vooral Huawei op als kanshebber. Afgezien van het feit dat ik het logo persoonlijk niet heel mooi vind, levert het waarschijnlijk wel een flinke zak geld op. (China, opkomende economie e.d.) De discussie die Jager aanhaalt is meer dan terecht. Weegt de zak geld op tegen het imago van Huewei, dan wel China? Het is niet zo dat China bekend staat om het respecteren van mensenrechten. Is Huewei inderdaad zo betrokken bij het Chinese overheidsapparaat als Jager hierboven aanhaalt, dan mag Ajax wel twee keer nadenken of dat het geld waard is.

  Toch acht ik de kans groot. Het past namelijk in het huidige beleid van Ajax dat ook in China voet aan de grond wil krijgen, zakelijk en op voetbalgebied. Dit is overigens geen verkeerde keus, op een bevolking van 1,3 miljard (!) is de kans op wat supertalenten natuurlijk groter.

  Ik denk dat het niet meer lang duurt voordat de aap uit de mouw komt. Gaat Ajax voor de zak met geld of het imago? Ik hoop eigenlijk op een sponsor die dit mooi in evenwicht weet te houden..

 9. Matthias Jager schreef:

  China is als markt voor talentvolle voetballers heel interessant en misschien ook wel voor de verkoop van shirtjes. (Chinezen zijn natuurlijk arm maar er zijn er zo veel dat er genoeg zijn die wel een shirt kunnen kopen.) Ik hoop dat Ajax een voet aan de grond kan krijgen in China maar dan vooral als exporteur van spelplezier.

  Ik hoor weinig meer over de mogelijke sponsoring van gokbedrijf BWIN. Vind ik overigens ook geen fijne, positieve sponsor.

Reacties zijn gesloten.