Kort verslag van de AVA

AVAAJAXVrijdag 15 november jongstleden was de AVA (Algemene Vergadering van Aandeelhouders) van Ajax en de avAJAX was daar natuurlijk bij. Bij binnenkomst kregen de aandeelhouders, zoals altijd, een cadeautje. Dit keer was het een wijnkoeler met het logo van Ajax er op. Achter de tafel zaten de RvC en de Directie. Voorzitter was de heer Wijers.

Na de opening van de heer Wijers ving Directeur Michael Kinsbergen aan met een presentatie over de doelstellingen waarbij veelvuldig werd verwezen naar het boekje ‘Onze jeugd in Ajax 1’. Vervolgens presenteerde Jeroen Slop de jaarrekening waarna een vragenronde werd gehouden.

Na de vragenronde werden enkele besluiten voorgelegd. Deze besluiten werden zoals altijd autonoom genomen door de vereniging Ajax aangezien de vereniging 73% van de aandelen heeft en daarmee in de praktijk alles bepaald. Bij het besluit over het dividendbeleid werd zinloos tegengesputterd door de vergadering. Iemand opperde dat de aandeelhouders na al het geduld in de afgelopen jaren wel eens dividend hebben verdiend maar de RvC en Directie waren van mening dat de winst gevoegd moest worden bij de reserves totdat Ajax financieel helemaal gezond is. De vereniging Ajax stemde daarmee in.

Ook bij het punt ter besluit van ‘Machtiging Directie tot inkoop van eigen aandelen voor de duur van 18 maanden’ werden vragen gesteld. Duidelijk was dat de RvC zelf ook niet precies wist wat dit punt inhield maar dat het nu eenmaal altijd op de agenda staat vanwege ‘iets’ dat nuttig is. In dit punt werd naar aanleiding van een vraag heel duidelijk aangegeven dat bij belangrijke strategische beslissingen altijd eerst een AVA zal worden gehouden. Wijers maakte het zelfs concreter: als Ajax van de beurs zou willen of bijvoorbeeld de Arena zou willen kopen dan gaat daar altijd eerst een AVA aan vooraf. (Goed om te weten.)

Er volgde daarna nog de benoeming van een nieuwe accountant, de rondvraag, de sluiting en tot slot de borrel met hapje waarmee de aandeelhouders toch nog een beetje dividend konden terug verdienen.

Een aantal zaken die mij zijn bij gebleven:

– De VBDO (De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling) was blij met de maatschappelijke betrokkenheid van Ajax maar was van mening dat de RvC en Directie wel wat diverser zou kunnen zijn onder andere door het gebrek aan vrouwen achter de tafel. Een zeer terecht punt van VBDO en wat mij betreft mag in het algemeen het duurzame karakter van Ajax nog veel meer op de voorgrond komen.

– Het fiasco van de Ajax Experience, die komend jaar zal sluiten, kostte 9,6 miljoen euro. Kinsbergen vertelde naar aanleiding van een vraag uit de vergadering dat de museumartikelen (bekers etc) in een nieuw museum zullen komen die hopelijk in de Arena zal worden gevestigd.

– Ajax Capetown werd een aantal keren ter sprake gebracht, als eerste door onze voorzitter Frank Kales. Hij vroeg zich af wat Ajax Capetown opbrengt in materiele en immatriele zin. Eigenlijk werd hier geen duidelijk antwoord op gegeven.

– Frank Kales vroeg ook hoe Ajax het vroege vertrek van spelers wil voorkomen. Overmars reageerde door te zeggen dat het spelersbeleid van Ajax vooral op jeugd is gericht. Zodra een verdienstelijke speler na een aantal jaren wil vertrekken (zoals Eriksen) dan biedt Ajax de helpende hand. Ajax moet volgens Overmars trots zijn op zulke spelers. Aan de andere kant verklaarde hij voor de deur te gaan liggen als spelers tegen de afspraken in ineens vroegtijdig weg willen. Dit was natuurlijk niet een antwoord op de vraag van Frank.

– Ajax gaat elk jaar voor het kampioenschap en overwintering in Europa. Daarbij moet Ajax het beste jonge team van Europa zijn. Wat betreft het laatste (maar ook andere soortgelijke termen) werd door de vergadering meermalen tot concretisering gevraagd. Wat betekent het beste jonge team van Europa? Of: hoe meet je of we de beste jeugdopleiding van Europa hebben? Concretisering bleef steeds uit.

– David Endt kwam ter sprake. Van der Sar verduidelijkte de situatie: nadat Endt uit zijn functie was gezet, heeft hij een andere functie aangeboden gekregen die hij weigerde. Door de vergadering werd later geopperd om voor David Endt een afscheid te houden in de Arena. De heer Wijers kapte de discussie (terecht) af omdat over individuen niet op een dergelijke vergadering behoort te worden gesproken. Neemt wat mij betreft niet weg dat het een goed idee is om een Ajacied als Endt een passend afscheid te geven in de Arena.

– Ook over de bonussen is gesteggeld maar of iemand uit die discussie echt wijzer werd, dat denk ik niet.

Dit is een korte weergave van wat ik heb onthouden, op- en aanmerkingen verneem ik graag in de comments. Ik ben zonder twijfel een hoop vergeten.

Over Matthias Jager

Matthias is mede-oprichter en was secretaris van avAJAX. Ajax werd hem door zijn vader met de paplepel ingegoten en toen hij in 2001 in Amsterdam ging wonen, kon een seizoenskaart niet uitblijven. Matthias is ook fanatiek Oranjesupporter. Hij bezocht 4 WK's, 4 EK's en 1 finale waar hij nooit meer over praat.
Dit bericht is geplaatst in ava met de tags , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

8 reacties op Kort verslag van de AVA

 1. Max schreef:

  Interessante vergadering dus. Pas op je spelfoutjes (schoonheidsfoutjes), want zulk inhoudelijk goede schrijfsels verdienen een goede speling..
  Ook wil ik graag de mening horen van de schrijver; wat vind jij van de toekomst zoals Ajax die voor ogen ziet en hoe binden we onze talenten??

 2. Matthias Jager schreef:

  Ha Max, dank voor je reactie. Spelfouten maak ik wel eens en dat spijt me. Dit stuk leende zich niet al te veel voor mijn mening. Ik moet nu weg maar zal mijn mening over een aantal zaken uit de doeken voor je doen als ik daar tijd voor heb. 😉

 3. Jan Meijer schreef:

  Bedankt Matthias. Volgens mij heb je de meeste punten wel benoemd.
  De oproep van Frank de Boer middels een videoboodschap (aandacht voor een veiling op Ajax.nl tbv slachtoffers op de Filipijnen) aan het begin van de vergadering was wel opvallend.
  Je schrijft Weijers, voorzitter van de vergadering, maar volgens mij is het Wijers.

 4. Matthias Jager schreef:

  Ha Jan, klopt je hebt gelijk. Ik ga het aanpassen.

  De videoboodschap vond ik heel erg goed, net als de tip van de man met een broer in de Filipijnen.

 5. Goed verslag Matt. Dank. Aanvullend.

  – Opvallend zijn de managementovereenkomst met een einddatum voor alle directie leden en de gewenst synchronisatie van de RvC aanstellingsperiodieken. Wat betreft de discretionaire bevoegdheid van de RvC ten aanzien van de bonussen. Voor 95% duidelijk. Ajax doet geen inhoudelijke mededelingen over de taakstellingen die voor elk directielid anders liggen. Overmars > technisch resultaat en saldo spelers (met respect), Kinsbergen > organisatie en strategie alsmede het klaarstomen van der Sar. Slop > financiële rapportage en supportersrelatie.

  – Inkoop aandelen is weliswaar een standaard gegeven op de agenda maar dient eventuele belangrijke besluitvorming. Denk aan grote transacties zoals de overname van de ArenA.

  – Ook nog even over David Endt. Ajax stelt zich uitermate chique op door geen informatie over deze kwestie naar buiten te brengen behalve de oprechte teleurstelling dat Endt zich in geen van de aangeboden functies kon vinden. Dan houdt het gewoon op.

 6. Matthias Jager schreef:

  Dank Albert, voor je aanvullingen.

 7. Milko Brinkman schreef:

  Het is duidelijk wat AJAX wil met de opleiding.
  Hoe gaat AJAX opleiden? De Belgen/Duitsers doen het lijkt beter dan Nederland op Hockey en voetbal gebied. De Belgen en Duitsers werken nauw samen met universiteiten op het gebied van hersenen ( Neuroscience) en Bewegingsleer.
  Hoe leer je een beweging, motoriek en spelinzicht het snelste en het beste aan. Google maar eens op Michel Bruyninckx ( nu staf AC Milan) uit Belgie. Prof Beek Vu en Prof Wolfgang Scholhorn uit Duitsland ( differential learning) Ik hoop dat AJAX dat ook in de gehele jeugdopleiding toepast anders worden ze snel ingehaald door concurrentie.

 8. Matthias Jager schreef:

  Ha Milko, dank voor je reactie. Er zijn op de AVA enkele opmerkingen langsgekomen met dezelfde strekking. Zelf ben ik groot voorstander van het gebruik van wetenschap op verschillende gebieden maar ik ben geen kenner van de vakgebieden. Ooit (pre Cruijff revo) was de bedoeling dat Ajax zou samen werken met de VU maar ik weet eigenlijk niet wat daarvan de status is.

Reacties zijn gesloten.