Wat gaat Ajax doen met 100 miljoen?

Ajax is een rijke club. De voetbalclub uit Amsterdam stevent door goede prestaties en lucratieve transfers af op een recordbedrag van 95 miljoen euro in de kas aan het eind van dit kalenderjaar. Wat gaat de club daar mee doen? RTL Z rekent mee.

ajax-rijk

Ajax presteert de laatste jaren uitstekend. De club is al 4 jaar op rij kampioen waardoor de club elk jaar weer mee kan doen met de lucratieve Champions League, het miljoenenbal in Europa. Ajax heeft daardoor al een paar jaar een zeer positieve kasstroom. Dit jaar stapelt het geld zich weer verder op. Volgens berekeningen van RTLZ heeft Ajax aan het eind van dit kalenderjaar zo’n 95 miljoen euro in kas. Precies 4 jaar terug was de kas nog bijna leeg, met slechts 6 miljoen euro op de bank. Het eigen vermogen van de club ligt aan het eind van dit jaar rond de 120 miljoen euro.

Inkomsten

Ajax heeft komend seizoen 2014/2015, net als vorig seizoen, zo’n 100 miljoen euro aan inkomsten. Zelfs als de prestaties in de Champions League zouden tegenvallen, dan nog levert Europees voetbal dit jaar, inclusief kaartverkoop, minimaal 25 miljoen euro op. Ajax is de enige Nederlandse club in de Champions League na de uitschakeling van Feyenoord woensdagavond. Ajax krijgt daardoor ondermeer de hele mediapot aan tv-rechten die voor Nederland bestemd is.

Seizoenkaarthouders betalen jaarlijks 8 miljoen euro. Ajax zit nu alweer op 39.500 seizoenskaarten. Kledingsponsor Adidas betaalt 10 miljoen euro en hoofdsponsor Aegon maakt voor de eerste helft van komend seizoen 3 miljoen euro over. Dat zijn grote bedragen in het Nederlandse betaalde voetbal. Ook leveren de Nederlandse tv-rechten, de skyboxen en andere commerciële deals steeds meer geld op.

Transfers

Weet Ajax de komende weken ook nog sterspeler Daley Blind te verkopen, wat zou kunnen na een prima WK in Brazilië, dan komen er nog weer extra miljoenen binnen. Ajax heeft Blind volledig zelf opgeleid, waardoor hij weinig heeft gekost en niet op de balans van Ajax staat. De verkoopsom, er wordt gesproken over 20 miljoen euro, is dan pure winst voor de penningmeester. Ook spits Sigthorsson wordt misschien nog verkocht, voor 9 miljoen euro, of keeper Vermeer voor 6 miljoen euro. Eerder werd aanvoerder Siem de Jong al verkocht, voor 7,5 miljoen euro. Ook pure winst.

Ajax deelt ook nog in de verkoop van oud-Ajacied Louis Suarez aan Barcelona. De opbrengst voor de Amsterdammers wordt geschat op 4,5 miljoen euro.

Daarbij is Ajax onder aanvoering van Johan Cruijff een zuinige club aan het worden met bescheiden uitgaven. Ajax geeft de eigen jeugd een kans en geeft weinig geld uit aan nieuwe spelers. Ook zijn de totale (spelers)salarissen de afgelopen jaren teruggebracht van 50 miljoen naar 45 miljoen euro per jaar.

Winst

Met onze berekeningen, maar nog zonder een eventuele transfer van Blind of Vermeer, komt Ajax uit op een winst 25 tot 30 miljoen euro voor de eerste helft van dit seizoen. Waarna de clubkas aan het eind van 2014 gevuld is met een recordbedrag van 95 miljoen euro.

Ajax heeft overigens ook nog voor tientallen miljoenen euro’s aan kortlopende vorderingen uitstaan, dat geld komt uiteindelijk ook in de kas bij degoedbetaalde penningmeester.

Wat kan Ajax doen met 95 miljoen euro?
1 – De club van de beurs halen, een langgekoesterde wens van de clubmensen. Een beursexit kost bijna 60 miljoen als Ajax de 5 miljoen uitstaande aandelen terugkoopt voor de oorspronkelijke introductiekoers van 11,35 euro. Dat is 20% meer dan de huidige beurskoers van 9,40 euro.

2 – Ajax zou de Amsterdam Arena kunnen kopen. Ajax heeft al 13% belang in het stadion. Dat belang wordt gewaardeerd op 5 miljoen euro, wat de waarde van het stadion op 40 miljoen euro zou bepalen. De gemeente Amsterdam heeft 48% van de aandelen van het stadion en die wil er wel vanaf. De gemeente heeft overigens 60 miljoen euro meebetaald aan het stadion, voor parkeergarage Transferium. Uitbreiden van het stadion ziet Ajax niet zitten, omdat de club veel waarde hecht aan het spelen in een uitverkocht stadion. Door de Arena te kopen bespaart Ajax 10 miljoen euro huur.

3- Ajax zou de aandeelhouders dividend kunnen uitkeren, bijvoorbeeld 1 euro per aandeel. Dat kost de Ajax NV 18,3 miljoen euro, maar 13,3 miljoen euro komt direct weer terecht bij de vereniging Ajax, de grootaandeelhouder van de NV met 72,7% van de aandelen.

4 – Ajax zou ook alle salarissen kunnen verdubbelen om de sterspelers langer te kunnen behouden. Daardoor is er meer kans op echt Europees succes en ook weer meer inkomsten, de hoofdprijs in de Champions League is 100 miljoen euro. Nu wordt er 45 miljoen euro per seizoen betaald aan spelers, trainers en medische staf. 90 miljoen euro per jaar is op een begroting van 100 miljoen euro echter wel wat aan de forse kant en is zonder deelname aan de Champions League totaal onverantwoord.

Bron: RTL Z

Over Albert Treur @vetustioribus

Albert is sinds kort voorzitter van de aandeelhouderbelangenvereniging Ajax. Sinds zijn zesde jaar is Albert een 'die hard' Ajax fan maar kijkt inmiddels wat verder dan het gras waarop gevoetbald wordt. Albert heeft grote belangstelling voor het bedrijf Ajax en deelt zijn gedachtes over de business opportuniteiten regelmatig op dit forum. Zijn favoriete spelers in de huidige selectie zijn Sinkgraven, Nouri en Cerny. 'All time' helden van Albert zijn Johan Cruijff, Ruud Krol en Jari Litmanen,
Dit bericht is geplaatst in AFC Ajax N.V., Voetbalorganisatie. Bookmark de permalink.

Een reactie op Wat gaat Ajax doen met 100 miljoen?

  1. Aardig overzichtje. Maar ook veel onzin. De ArenA wordt sowieso wel gemaxilmaliseerd qua toeschouwers. Met niet al te veel ingrepen kan het naar bijna 60k. Men kijkt ook naar eventuele staanplaatsen die met internationaal voetbal ook benut kunnen worden als zitplaats. Ajax heeft dus een belangrijk motief om grootaandeelhouder te willen zijn van de ArenA. Men wil controle krijgen over het ArenA gebied en het ecosysteem. Dat is meer dan de huidige omzet van de ArenA inmiddels zo’n 30 miljoen incluisief de huur van de club zelf.

Reacties zijn gesloten.