Wat moet Ajax met Eto’o?

Het zal de geïnteresseerde Ajacied niet ontgaan zijn, Technisch Directeur Marc Overmars onderneemt sinds een dag of 10 pogingen om de transfervrije Kameroener Samuel Eto’o naar Ajax te halen. Nog los van het feit dat de onderliggende budgettaire consequenties een issue zullen zijn wat voegt een 33 jarige speler in de nadagen van zijn carrière toe aan het eerste elftal van Ajax?

 

eto'o

 

Als het aan Ajax coach Frank de Boer ligt is hij welkom en kan hij rekenen op een aangepaste benadering. Dat houdt in indien gewenst op maat trainen en spelen als het er op aan komt in Eredivisiewedstrijden maar vooral de Champion League.  Eto’o zou in de ogen van de technische staf ondanks de aanwezigheid van nu nog drie centrum spitsen toegevoegde waarde kunnen vertegenwoordigen. Volgens de verschillende berichten in de media is Eto’o nog behoorlijk fit en gemotiveerd. In dat geval zeker een aanwinst zou je zeggen.

De aanwezigheid van algemeen directer Michael Kinsbergen bij de besprekingen met de zaakwaarnemer(s) van Eto’o doet echter vermoeden dat het niet alleen om een interessante technische aanvulling met aanmerkelijke financiële consequenties gaat maar dat het ook een investering betreft in het merk Ajax.  Het is natuurlijk een prachtig affiche als Ajax met Eto’o in de Champion League zou aantreden waardoor ook Ajax sponsoren zoals Adidas de aanwezigheid van Eto’o bij Ajax zal aanmoedigen.

Vermoedelijk ligt daar ook een belangrijke sleutel voor de ambities van Overmars en Kinsbergen. Het zal primair gaan om een marketinginspanning al zal de Boer naast de inzetbaarheid van een absolute topaanvaller voor zijn team zeker in internationale duels ook een jaartje masterclass voor zijn spitsentalenten wel appreciëren.  De uitstraling van Eto’o voor het merk Ajax is enorm zeker in de contreien waar de club zich graag wenst te manifesteren zoals China en Afrika.  Naar verluid zal ook de nieuwe shirtsponsor uit China komen waardoor men zich sterk voor een ook in die regio aansprekende grote naam in de selectie.

De vraag is wel of er een duidelijke sportief/operationele rendementsberekening ten grondslag ligt aan deze pogingen of dat de directie speculeert op overwintering in de Champion League  of een  verder nog onduidelijk resultaat van merkuitbating in Azië en Afrika. Eto’o streek naar verluid in zijn laatste contractjaar 8 miljoen euro op. Ajax kan deze speler alleen met behulp van sponsoren een substantieel inkomen aanbieden wat ook de goedkeuring van de RvC en  niet te vergeten Johan Cruijff kan wegdragen. Niemand zal bezwaar hebben tegen de komst van de voetballer Eto’o maar moet Ajax een dergelijke constructie en investering voor één seizoen echt willen?

Twitter @vetustioribus

Over Albert Treur @vetustioribus

Albert is sinds kort voorzitter van de aandeelhouderbelangenvereniging Ajax. Sinds zijn zesde jaar is Albert een 'die hard' Ajax fan maar kijkt inmiddels wat verder dan het gras waarop gevoetbald wordt. Albert heeft grote belangstelling voor het bedrijf Ajax en deelt zijn gedachtes over de business opportuniteiten regelmatig op dit forum. Zijn favoriete spelers in de huidige selectie zijn Sinkgraven, Nouri en Cerny. 'All time' helden van Albert zijn Johan Cruijff, Ruud Krol en Jari Litmanen,
Dit bericht is geplaatst in Godenzonen, Voetbalorganisatie met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Een reactie op Wat moet Ajax met Eto’o?

 1. Alex Worxwell schreef:

  Phew…, opgelucht dat het ultimatum aan Eto’o is verlopen zonder dat Ajax zich aan de speler heeft verplicht. Je geeft alleen principes (geen privileges voor een enkeling, salarisplafond) op als er met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid een rendement kan worden behaald dat met het handhaven van die principes niet haalbaar zou zijn.

  Dat bood met een speler die door Mourinho is afgeserveerd – onzekerheid over werkelijke leeftijd en fitheid en uitblijven van prestaties – zeker geen zekerheid. Dat had Overmars ook in zijn overwegingen kunnen meenemen voordat hij besloot voor Eto’o te gaan. In 2009 gaf Cruijff al aan dat Guardiola, destijds nog coach van Barcelona, er verstandig aan had gedaan om Eto’o van de hand te doen. Die is er in de afgelopen 5 jaar niet beter op geworden.

  Het getreuzel van Eto’o heeft Ajax godzijdank voor een potentieel rampzalige verbintenis behoed. En niet alleen Ajax, maar vooral Marc Overmars / Kinsbergen die van de club veel te veel vrijheid krijgen om maar een eind weg te blunderen. Ik vraag me af wat Cruijff hiervan werkelijk denkt (en Wim Jonk die niet het door hem gewenste bedrag kreeg voor verbetering van de jeugdopleiding).

  Ajax’ zwakte ligt op het middenveld waar het kracht en creativiteit ontbeert (zeker als Blind wordt verkocht), dat hebben de wedstrijden tegen Red Bull Salzburg (en in mindere mate Vitesse en PEC Zwolle) toch wel op niet mis te verstane wijze duidelijk gemaakt. Koop voor het middenveld een echte kanjer – daar heeft Ajax dringend behoefte aan; daar werd Ajax door het middenveld van genoemde clubs volledig overlopen.

  En wees blij dat Ajax in de voorste lijn weer een ‘nieuw brutaal sekreet’ (Dijkshoorn – VI) rondloopt in plaats van de hypochriete moraalridder uit te hangen en El-Ghazi ook nog de gele kaart van Moisander te verwijten (alsof de aanvoerder niet verantwoordelijk is voor zijn eigen daden). Met zulke gasten – El-Ghazi, Zivkovic, Muric, Kishna en Fischer – heb je geen peperdure, privileges eisende wereldspits op zijn retour nodig.

Reacties zijn gesloten.