Wat gaat Ajax doen met honderd miljoen?

avaGisteren was de AVA van Ajax (Algemene Vergadering van Aandeelhouders) en de avAJAX was daar natuurlijk bij. Het jaarlijkse cadeautje bij binnenkomst was dit jaar een zwarte Ajaxsjaal.

Ook kregen alle aanwezigen het boekje ‘Onze jeugd in Ajax 1‘ met interessante feiten over de Ajax-opleiding. In 2013-2014 speelden bijvoorbeeld 69 spelers in de Champions Leaugue met een Ajax-opleiding en dat is meer dan enig andere club levert. Barcelona staat op 2 met 61 spelers. Real Madrid op 3 met 46 spelers.

Na de koffie en een broodje opende Voorzitter Wijers de vergadering waarna Van Kinsbergen verslag deed over het jaar namens de directie waarin hij, net als vorig jaar, duidelijk benadrukte dat bij Ajax alles draait om voetbal. De vergadering was bijna een herhaling van die van vorig jaar en zelfs een aantal discussies, bijvoorbeeld over het salaris van Overmars, waren identiek.

De grote vraag vooraf was natuurlijk: wat Ajax gaat doen met de 100 miljoen?

Wat mij het meest is bijgebleven van de AVA (zie ook de tweets van @avajax):

– Van Kinsbergen heeft aangekondigd dat Huawei begin 2015 een gratis WIFI netwerk zal aanleggen in de Arena.

– Overmars gaf aan dat de directie de laatste jaren aan de fundering van Ajax heeft gewerkt en maakte de vergelijking met het bouwen van een huis: je bouwt eerst een fundering, nu is Ajax aan het opmetselen en uiteindelijk mag de vlag uit.

– Overmars vertelde daarnaast met betrekking tot het technisch beleid dat hij verwacht dat Ajax de komende vijf jaar geen problemen heeft met spelers voor op de vleugels. Ook ziet hij de ontwikkelingen voor de spitspositie op dit moment heel erg positief in met Milik en Zivkovic.

– Overmars deed uit de doeken dat Vermeer te goedkoop is verkocht en dat de onwenselijke transfer van Vermeer naar Feyenoord een les voor hem is geweest.

– Slop heeft aangegeven dat wederom geen dividend gaat worden uitgekeerd en dat dit zo blijft zolang de reserves negatief zijn. De vertegenwoordiger namens de VEB stipte aan dat dit geen wettelijk eis is maar beleid van de directie.

– Wijers leek aan te geven te stoppen als commissaris indien hij een hoge (ministeriele?) D66 positie zou bemachtigen. Er werden overigens ook twee nieuwe commissarissen geinstalleerd.

– Slop sprak over de mogelijkheid om staanplaatsen te installeren op de tribune tijdens competitiewedstrijden. Bij Europese wedstrijden is dit niet toegestaan maar daar zou een oplossing voor bedacht kunnen worden zoals dat ook bestaat bij Borissia Dortmund.

– *Trommelgeroffel* Wat gaat Ajax doen met de 100 miljoen? Er werd niet inhoudelijk ingegaan op deze vraag maar Wijers gaf wel aan dat Ajax in de komende maanden komt met een meerjarenplan waarin het antwoord gegeven wordt. Hij liet ietwat mysterieus doorschemeren dat dit onderwerp vast uitgebreid zal worden besproken op de volgende AVA. Ook heeft hij wederom aangegeven dat bij grote strategische beslissingen, bijvoorbeeld de koop van de Arena, eerst een BAVA (Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders) zal worden uitgeschreven. (Laat het speculeren dus maar beginnen!)

Dit is mijn korte weergave van de AVA. Als ik nog belangrijke zaken ben vergeten dan verneem ik dat graag in de comments.

Over Matthias Jager

Matthias is mede-oprichter en was secretaris van avAJAX. Ajax werd hem door zijn vader met de paplepel ingegoten en toen hij in 2001 in Amsterdam ging wonen, kon een seizoenskaart niet uitblijven. Matthias is ook fanatiek Oranjesupporter. Hij bezocht 4 WK's, 4 EK's en 1 finale waar hij nooit meer over praat.
Dit bericht is geplaatst in AFC Ajax N.V., ava met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Een reactie op Wat gaat Ajax doen met honderd miljoen?

  1. Alex Worxwell schreef:

    Wat ik hier schrijf, is pure speculatie. Gelet op de uitstekende prestaties van de A1 in de Youth League, het vastleggen van talenten tot 2018 / 19, het opbouwen van eigen vermogen en ook het indekken tegen vertrek van bepaalde talenten (Kishna, waarvoor o.a. Moses Daddy een nieuwe kans krijgt), zou het misschien kunnen zijn dat Ajax zich voorbereidt om een (tijdelijke, conjunctuurgevoelige) verhoging van het salarisplafond en premiestelsel te overwegen om talenten te kunnen behouden en de kans op successen in Europees verband te vergroten, wat een verhoging van de inkomsten zou betekenen. De vergoedingen die Ajax uitkeert, zouden op elk moment aangepast kunnen worden aan de kwaliteit en prestaties van de doorstromende jeugdspelers. Dit werkt natuurlijk alleen als Ajax met de zaakwaarnemers van de spelers een wederzijds akkoord kan bereiken omtrent de verdeling van inkomsten (salaris, premies, transfer fees etc.) en de samenstelling van contracten waarin de belangen van betrokken partijen worden gewaarborgd. Het zou kunnen zijn dat Ajax hiermee inzet op een terugkeer naar een hoger plan op Europees niveau, waarmee de waarde van de club zou stijgen en Ajax weer een aantrekkelijkere werkgever van spelers en (sparring)partner van zaakwaarnemers wordt.

Reacties zijn gesloten.