Ajax is te groot voor de Mickey Mouse competitie.

Gaan we dit in de toekomst nog eens zien?

Dit is 20 jaar geleden.

De Eredivisie is geen springplank naar Europees succes meer. Naarmate het Europese voetbal en de UEFA meer gecommercialiseerd en geprofessionaliseerd zijn geworden, is de mogelijkheid tot Europees succes voor Nederlandse clubs steeds kleiner. Het structurele probleem is de Mickey Mouse competitie. 

Ten eerste: de Eredivisie en haar clubs hollen achteruit in de objectieve rangschikking van de UEFA voor competities en clubteams. Deze rangschikking wordt gebaseerd op de resultaten van de laatste vijf jaar. Zwitserland zal volgend jaar Nederland voorbij gaan. Dit betekent dat de Eredivisie 1 team minder de Europa League in mag sturen. Op iets langere termijn staat ook de directe plaatsing voor de Champions League op de tocht.

Tegelijkertijd worden de clubcoefficienten steeds minder voor de Nederlandse clubs waardoor de clubs tegen moeilijker tegenstanders loten. Individuele Nederlandse clubs worden in Europa door steeds minder clubs gevreesd.

Ten tweede: de Eredivisie levert Ajax te weinig op. Een teken aan de wand: alle clubs in de premier league krijgen jaarlijks tenminste zo’n 10! keer meer tv-inkomsten vanuit de competitie dan de club die in Nederland het meeste krijgt (Ajax, 8.1 miljoen).  Ajax ontvangt relatief weinig maar de gemiddelde club in de Eredivisie kan dus financieel op geen enkele manier wedijveren met zijn Engelse evenknie.

Ten derde: de topspelers van de eredivisie worden elk jaar afgeroomd. De enige oplossing die Ajax heeft is opleiden maar spelers die beter willen worden, moeten spelen tegen betere tegenstanders. Dat laatste heb je in Nederland niet dus blijven ze vroegtijdig vertrekken. De door Ajax bedachte titel ‘beste jonge club van Europa’ is natuurlijk geen titel. Je kunt namelijk je team zo jong maken als mogelijk en dan deze titel opeisen zonder een wedstrijd te winnen.

Kortom: de Eredivisie ondergaat een structurele achteruitgang. Opleiden kan deze effecten verzachten maar niet weg nemen. Ook zelfbedachte titels niet. Als het niveau van de competitie structureel achteruit gaat dan is het voor Nederlandse clubs steeds moeilijker om Europees potten te kunnen breken. Dit geldt voor Ajax, maar net zo goed voor Feyenoord of PSV. Je kunt zelf wel bedenken welk effect dit op Oranje zal hebben.

Ajax moet zich dus ontdoen van het knellende korset dat de Eredivisie heet. Van een beursgenoteerd bedrijf mag je als aandeelhouder er ook van uitgaan dat nieuwe markten onderzocht worden. Het idee is niet nieuw, maar een nieuwe competitie moet worden onderzocht om Ajax relevant te houden op het wereldtoneel. Ik denk Beneliga of een competitie met teams uit meerdere landen. Bijvoorbeeld uit Schotland, Denemarken, Noorwegen, Zweden en Belgie. Dit kan onmiddellijk een van de meest interessante competities ter wereld worden met alle voordelen van dien.

Over Matthias Jager

Matthias is mede-oprichter en was secretaris van avAJAX. Ajax werd hem door zijn vader met de paplepel ingegoten en toen hij in 2001 in Amsterdam ging wonen, kon een seizoenskaart niet uitblijven. Matthias is ook fanatiek Oranjesupporter. Hij bezocht 4 WK's, 4 EK's en 1 finale waar hij nooit meer over praat.
Dit bericht is geplaatst in Column met de tags , , , , . Bookmark de permalink.