Deloitte Football Money League 2015: Ajax ligt er uit.

Deloitte+Football+Money+League+2014

Al 18 jaar stelt Deloitte een lijst samen met de best verdienende voetbalclubs van het jaar. Ajax staat al sinds jaar en dag niet in de top 20 maar de afgelopen jaren publiceerde Deloitte ook de Top 20 tot 30. Daarin wist Ajax de laatste jaren te blijven hangen. In 2014 wist Ajax de 27e plaats in te nemen,

In de huidige lijst (2015) staan de usual suspects boven aan (Real Madrid, Manchester United, Barcelona, Bayern Munich en PSG.). In de top 30 staan 14 clubs uit Engeland, 2 uit Frankrijk, 1 uit Turkije, 5 uit Italie, 3 uit Spanje, 4 uit Duitsland en 1 uit Portugal. Geen Nederlandse club dus. Ajax is uit de top30 gevallen. Lees het hele rapport hier

Volgend jaar zal deze lijst nog meer beheerst worden door clubs uit de Premier League. De tv-deal (wat achtergronden) die de Premier League heeft gemaakt, zorgt er voor dat de tv-inkomsten voor een willekeurige club in de Premier League 10! keer zo hoog is dan de inkomsten van Ajax. Ajax krijgt ongeveer 8 miljoen.

Eerder betoogde ik al dat de Eredivisie als een knellend korset werkt op Ajax en de andere topclubs uit Nederland (lees hier). De Eredivisie gaat achteruit op de FIFA ranglijsten voor competities en de clubcoefficienten worden lager, met alle gevolgen van dien. Het wordt tijd dat Ajax, Feyenoord en PSV zich eens stevig achter de oren gaan krabben.

Over Matthias Jager

Matthias is mede-oprichter en was secretaris van avAJAX. Ajax werd hem door zijn vader met de paplepel ingegoten en toen hij in 2001 in Amsterdam ging wonen, kon een seizoenskaart niet uitblijven. Matthias is ook fanatiek Oranjesupporter. Hij bezocht 4 WK's, 4 EK's en 1 finale waar hij nooit meer over praat.
Dit bericht is geplaatst in Column met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.