Ervaring is een relatief begrip

Infostrada_Football_2015_02_auto_auto_c660_c374_q95_kishna-maakt-5000e-treffer-ajax-in-eredivisie Het spel van Ajax was na de winterstop wekenlang niet om aan te zien maar zie daar, de wedstrijd tegen FCTwente toonde eindelijk weer waar deze talentvolle uiterst jonge groep toe in staat is. De ene na de andere mooie aanval rolde over het veld en vooral Kishna deed aan klantenwerving met een paar hoogstandjes in voorwaartste richting. Maar ook het middenveld ‘stond’ er en voetbalde in zo gewenste samenhang. Foute passes van collegae werden gecorrigeerd en men streed voor elke verloren bal. Het moge duidelijk zijn dat de roep om ervaring zal verstommen als De Boer dit elftal kan laten voetballen zoals het gisteren grote delen van de wedstrijd deed.

Dat spelers als Bazoer en Tete zich zo stormachtig ontwikkelen heeft alles te maken met de ‘speeltijd’ die ze gegund wordt in zowel Jong Ajax als het eerste elftal. De roep om ervaren spelers is ridicuul het enthousiasme op de tribune voor deze lichting voetballers in aanmerking nemende. De meeste Ajax supporters kunnen dit beleid wel billijken zeker als er gevoetbald wordt zoals gisteren. Inmiddels heeft Ajax een luxe probleem op het middenveld nu ook Serero en Klaassen weer meer inzetbaar zijn. Met Bazoer, Riedewald, Andersen en Sinkgraven heeft men nu zes eredivisiewaardige spelers. Waar De Boer echt niet mee door kan gaan is het experiment met Schöne in de spits. Zelfs een niet eens zo goed invallende spits als Milik zorgt voor meer dreiging en dynamiek dan de te trage vrijwel alle duellen verliezende Deen. Wellicht is dat kwartje afgelopen zondag ook gevallen. Het is jammer dat Klaassen een tijdje uit beeld is geweest want ook deze wedstrijd weer maakte hij duidelijk op 21 jarige leeftijd (!) al een bepalende speler te zijn voor dit team.

Ook Johan Cruijff vraagt zich af of Ajax na dit seizoen meer succes zal hebben met ‘ervaren’ voetballers . “Door te beweren dat Ajax ervaring tekort komt, wordt eigenlijk gezegd dat de huidige routiniers te weinig brengen”, doelt Cruijff op Niklas Moisander, Nicolai Boilesen, Niki Zimling, Kolbeinn Sigthórsson en Lasse Schöne. “Als dit zou kloppen, dan maakt dat voor de zoveelste keer duidelijk hoe moeilijk het is om ervaring te kopen.”

Volgens Cruijff moet een routinier bij Ajax van veel markten thuis zijn, omdat de opleiding van een hoog niveau is. “Hij moet niet alleen een heel goede voetballer zijn, hij moet tegelijkertijd leiding kunnen geven in een systeem dat heel des Ajax is”, stelt Cruijff in zijn column in De Telegraaf. “Dus zo maar kopen houdt grote risico’s in. Kijk maar naar alle transfers van de afgelopen tien jaar. Wie heeft er nu echt iets extra’s gebracht? Routine kopen is voor Ajax het moeilijkste wat er is.” Zeker in het prijs- en beloningssegment waar Ajax zich in beweegt. Mogelijk dat Ajax met deze selectie nog tegen een zeperd aan loopt dit seizoen maar als het de achterban zo blijft vermaken kan iedereen leven met een tweede plaats en de voorronde Champion League. Ervaring is een relatief begrip want zelfs de lang verguisde Mike van der Hoorn speelde gisteren als een routinier.

Albert Treur

Twitter @vetustioribus

Over Albert Treur @vetustioribus

Albert is sinds kort voorzitter van de aandeelhouderbelangenvereniging Ajax. Sinds zijn zesde jaar is Albert een 'die hard' Ajax fan maar kijkt inmiddels wat verder dan het gras waarop gevoetbald wordt. Albert heeft grote belangstelling voor het bedrijf Ajax en deelt zijn gedachtes over de business opportuniteiten regelmatig op dit forum. Zijn favoriete spelers in de huidige selectie zijn Sinkgraven, Nouri en Cerny. 'All time' helden van Albert zijn Johan Cruijff, Ruud Krol en Jari Litmanen,
Dit bericht is geplaatst in Column, Uncategorized, Verzicht met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.