Vier seizoenen beleid bij Ajax wat nu?

Vier kampioenschappen op rij hebben Ajax zowel op de Toekomst alsmede financieel grote voorspoed gebracht. Ajax is enorm rijk in veel opzichten. Nooit eerder beschikte de club zowel op de bank als op De Toekomst over zoveel kapitaal. Maar er is inmiddels een keerzijde aan de onderliggende hervormingen zichtbaar. Het moge duidelijk zijn, de nieuwe koers van Ajax trekt nu vooral een wissel op de attractiviteit van het spel. De waardering voor vier kampioenschappen ebt langzaam maar zeker weg en de onrust groeit met name de laatste weken onder de achterban.

marc overmars

Wat je de club in deze nog het meest kan verwijten is vooral het gebrek aan duidelijke en voortschrijdende communicatie over het proces waarin de club zich thans nog bevindt. Het publiek in de ArenA en de grote getalen fans zijn hoe dan ook de belangrijkste ‘stakeholders’ van de club en juist daar begint het wat te wringen zonder inzicht in dat post revolutionaire beleid.

Natuurlijk kan je lang discussiëren over (mogelijke) aankopen, transferbeleid en ervaring voor wat dat werkelijk waard is maar openheid over de (gemaakte) keuzes en de lange termijn strategie zal leiden tot meer begrip vanuit de achterban. Dit jaar dus geen prijzen al zou een eventueel verlies van PSV bij Twente nog voor wat onrust kunnen zorgen in Eindhoven. Laat de huidige tweede plaats in ieder geval een zekerheid zijn en laat Ajax als een van de weinigen in staat zijn de groepsfase van de Champion League te bereiken. Daarmee halveert het sowieso ook de opbrengsten uit de marketingpool voor concurrent PSV.

Wat de onrust bij Ajax zelf betreft het moge duidelijk zijn dat het TH op een aantal beleidsvlakken verder moet aanzetten. Of men kiest voor een opleidingsjaar met louter jonge spelers en accepteert een positie lager dan een tweede plaats of men investeert in ‘echte’ versterkingen die dan hopelijk (het aantrekken van spelers is en blijft een delicate risicoafweging) mede kunnen bijdragen tot een stabieler en coherent geheel dat zich ook in de Europese subtop kan manifesteren . En dan maar hopen op maximaal één van de tegenstanders uit het rijtje Real, Barcelona, Bayern of PSG om een rondje langer mee te kunnen doen.

De Boer is in de ogen van velen nog steeds de juiste man op juiste plaats maar zal zich ook realiseren dat het publiek een aantrekkelijker voetballend team verwacht. In cijfers is het zo slecht niet eens maar qua vermaak is schraalhans thans koning in de ArenA. De Boers grootste valkuil is zijn grote loyaliteit naar zijn spelers. De Boer denkt verder vooral vanuit de cohesie waardoor niet altijd de meest aantrekkelijke spelers in het veld staan. Hij kiest vaker voor een sterk gebalanceerd geheel en mijdt doorgaans te grote risico’s in het veld. Daarin lijkt hij nu wat door te schieten al is niet helemaal duidelijk waardoor dat ingegeven wordt. Is het uitsluitend loyaliteit, gunt hij spelers met een Ajax dienstbaar verleden een respectvol podium en een goed afscheid, of zijn mogelijke toekomstige transferopbrengsten in het geding? Daarvoor is echter steeds minder plaats, Ajax moet naast spelen voor prijzen en resultaten vooral het vermaak bieden dat hoort bij de status van de club. De selectie is royaal gevuld met spelers die de benodigde branie koppelen aan voetbalkwaliteiten. De inzet van dergelijke spelers kan rekenen op grote bijval en mogelijk leiden tot toenemend elan. De Boer blijft daar wat terughoudend in.

De onrust lijkt zich vooralsnog onder de supporters te bevinden al willen de op hun kans loerende de tegenstanders van de revolutie de terechte kritische woorden van Ajax coryfeeën graag anders uit leggen. Eén ding is zeker, er zal De Boer en het TH veel aan gelegen zijn nog wat goodwill terug te winnen in de laatste wedstrijden van het seizoen. Hopelijk zien we dat logisch streven nog terug in de laatste wedstrijden welke de club dit seizoen nog rest.

Over Albert Treur @vetustioribus

Albert is sinds kort voorzitter van de aandeelhouderbelangenvereniging Ajax. Sinds zijn zesde jaar is Albert een 'die hard' Ajax fan maar kijkt inmiddels wat verder dan het gras waarop gevoetbald wordt. Albert heeft grote belangstelling voor het bedrijf Ajax en deelt zijn gedachtes over de business opportuniteiten regelmatig op dit forum. Zijn favoriete spelers in de huidige selectie zijn Sinkgraven, Nouri en Cerny. 'All time' helden van Albert zijn Johan Cruijff, Ruud Krol en Jari Litmanen,
Dit bericht is geplaatst in Column, Uncategorized, Verzicht, Voetbalorganisatie met de tags , , . Bookmark de permalink.