Beprijzing seizoenkaarten Ajax niet buitensporig

seizoenkaart In geen van de grotere voetballanden is een vast stoeltje in het stadion zo goedkoop als in Nederland. Gemiddeld kosten de scherpst geprijsde seizoenkaarten 191 euro. In de Duitse Bundesliga en de Spaanse Primera División betaal je gemiddeld 5 tot 8 tientjes meer. In de Premier League (Engeland) kost het goedkoopste seizoenkaartje gemiddeld zelfs 543 euro. Dat is aanmerkelijk meer dan de gemiddelde prijs van de duurste seizoenkaarten in Nederland: 387 euro. Nu Ajax de prijzen van ongeveer 8000 plaatsen heeft verhoogd barst de discussie los.

Ajax is qua budget wel afhankelijk van de inkomsten uit seizoenkaarten daar waar de bijdrage uit stadionbezoek ten opzichte van bijvoorbeeld inkomsten uit media in andere grote voetballanden slechts een fractie bedraagt. Vanuit bedrijfstechnisch oogpunt is de verhoging dus niet heel erg vreemd. Waar ik me vooral over verbaas is de wijze waarop het management denkt de prijzen te moeten aanpassen. Daar moet dan nog een andere reden aan ten grondslag liggen. De wachtlijsten zijn voor deze vakken zijn nog immer groot dus Ajax verondersteld wellicht dat de ‘wachters’ wel direct bereid zijn om het verhoogde bedrag te betalen nog los van het feit dat deze stoeltjes in de losse verkoop ook veel meer zullen opbrengen vanwege de courante positie. Nu een aantal van de betrokken seizoenkaarthouders een andere goedkopere plek accepteert zal het saldo bezetting wel toe nemen is mogelijk de overweging.

Met daarbij ook nog op de achtergrond het stellige voornemen van de club om in navolging tot Dortmund’s Gelbe Wande een Rooodwitte Wand te willen positioneren achter de goal waardoor zelfs staanplaatsen tijdens eredivisiewedstrijden weer mogelijk zijn. Die kaarten kunnen dan waarschijnlijk wel weer een belangrijk stuk goedkoper aan de man/vrouw gebracht worden. Daar staat dan weer tegenover dat men dan meer staanplaatsen dan zitplaatsen kwijt kan.

Het gaat zoals altijd om communicatie en vooral over de uitvoering van het beleid. Neem je fans mee in je overwegingen en leg uit waarom je de prijzen aanpast. Natuurlijk zijn de verschillen met andere vakken onevenredig groot maar men zou er slim aan gedaan hebben om alle argumenten en overwegingen neer te leggen en deze prijzen geleidelijk naar het gewenste niveau brengen zonder dat negatieve sentiment dat men nu onnodig over zich afroept. Wellicht had men beter moeten nadenken over een overgangs/betalingsregeling of iets dergelijks.

Hier tref je een overzicht aan van actuele prijzen voor toegangskaarten in de losse verkoop.

Albert Treur

Twitter @vetustioribus

Over Albert Treur @vetustioribus

Albert is sinds kort voorzitter van de aandeelhouderbelangenvereniging Ajax. Sinds zijn zesde jaar is Albert een 'die hard' Ajax fan maar kijkt inmiddels wat verder dan het gras waarop gevoetbald wordt. Albert heeft grote belangstelling voor het bedrijf Ajax en deelt zijn gedachtes over de business opportuniteiten regelmatig op dit forum. Zijn favoriete spelers in de huidige selectie zijn Sinkgraven, Nouri en Cerny. 'All time' helden van Albert zijn Johan Cruijff, Ruud Krol en Jari Litmanen,
Dit bericht is geplaatst in AFC Ajax N.V., Column. Bookmark de permalink.

Een reactie op Beprijzing seizoenkaarten Ajax niet buitensporig

Reacties zijn gesloten.