Vloeken in de kerk

Het seizoen 2014-2015 gaat voor Ajax  de boeken in als één van saaiste ooit.  Ajax speelde deze competitie nooit twee wedstrijden achter elkaar goed genoeg om de trouwe aanhang duurzaam te vermaken. De achterban mort en binnen de leiding van Ajax wordt het  twee seizoenen terug ingezette beleidsschisma steeds zichtbaarder.  Voorspelbaar ook omdat de voorgaande seizoenen meer dan ooit werd gehinkt op twee gedachten in de uitvoering.  Enerzijds ruim baan voor zelf opgeleid of jong aangetrokken talent anderzijds de selectie verbredend met net niet aankopen uit een weinig toevoegende categorie.

Cruijff wijers

De Boer is een groot aanhanger van de cohesie theorie welke het  team mits goed geconfigureerd  in staat moet stellen jonge ook wat frivolere spelers in te passen.  De benodigde in samenhang denkende spelers op het gewenste internationale niveau  dat Ajax nastreeft zijn of nauwelijks voorhanden of gewoonweg niet betaalbaar binnen de huidige bezoldigingsstructuur.  Daardoor kan zelfs  Jonkie(!)  Bazoer zich  op 18 jarige leeftijd al onderscheiden als een in samenhang denkende speler. Met Klaassen, Serero en Veltman heeft De Boer verder te weinig verbindende spelers in de selectie om dat gewenste systeem consequent uit te voeren en dus ook aantrekkelijker en met nog meer talenten in de basis te kunnen spelen.

De ontstane leemte tussen deze beleidslijnen wordt thans door tegenstanders en eerder door Ajax gepasseerde media gebruikt om aan te tonen dat de revolutie een wassen neus is geweest. Ambivalentie alom, want Cruijff adepten daarentegen vinden juist dat de postrevolutionair afgesproken  lijnen te weinig zijn gevolgd en dat De Boer meer jonge spelers speeltijd had moeten gunnen.  De relatieve verwijdering tussen enerzijds  de beleidsmakers op de Toekomst en  de verantwoordelijken voor de selectie anderzijds is een logisch gevolg van de fase waarin Ajax zich nu lijkt te bevinden.

Alle beleidsmakers  zijn het wel eens over  het feit dat Ajax moet doorselecteren.  Volgend seizoen zullen ook Cerny, Nouri en Van de Beek aansluiting vinden, de inmiddels doorgestroomde Bazoer,  Riedewald en Tete weer een jaartje rijper. Het zijn hele aantrekkelijke spelers met een duidelijke signatuur vanuit de Toekomst. De komst van Sinkgraven is niet onlogisch gezien het feit dat Ajax met deelname in de Jupiler League twee eerste elftallen op de been moet brengen en het een uitzonderlijk talent met internationale potentie betreft. Toch zou Ajax behoudender moeten zijn met aantrekken van ‘gearriveerde’ voetballers ook al gaan er een aantal ervaren selectiespelers aan het einde van dit seizoen weg.

De confrontaties binnen de directie maken inmiddels wel duidelijk  dat zowel Johan Cruijff als de  mannen van het RvC op korte termijn met zalvende woorden en verwijzingen naar de oorspronkelijke afgesproken beleidslijnen moeten komen want  vanuit alle hoeken en  gaten zwelt mede door de gretige media de Vijfde Colonne al weer aan.  De euforie rondom de fluwelen  revolutie, de daaropvolgende grote schoonmaak en de vier kampioenschappen op rij ebt nu in versnelt tempo weg.

De afgelopen periode heeft Ajax in veel opzichten signifikant verder gebracht maar het proces der veranderingen hapert nu door het uitblijven van hele duidelijke vervolg keuzes. Het weinig aantrekkelijke voetbalspel en vooral ook de gedateerde wijze van communiceren over het te volgen  beleid  zijn belangrijk medebepalende factoren voor de huidige sfeer. Timing is verder alles. Even iets langer nadenken over supporters en/of prijsbeleid zou ook een groot deel  van het negatieve sentiment hebben kunnen voorkomen. Voor het grootste gedeelte van de fans is kampioen worden in deze fase helemaal geen must al blijft ook dat bij een club als Ajax doorgaans vloeken in de kerk.

Albert Treur

Twitter @vetustioribus

 

 

Over Albert Treur @vetustioribus

Albert is sinds kort voorzitter van de aandeelhouderbelangenvereniging Ajax. Sinds zijn zesde jaar is Albert een 'die hard' Ajax fan maar kijkt inmiddels wat verder dan het gras waarop gevoetbald wordt. Albert heeft grote belangstelling voor het bedrijf Ajax en deelt zijn gedachtes over de business opportuniteiten regelmatig op dit forum. Zijn favoriete spelers in de huidige selectie zijn Sinkgraven, Nouri en Cerny. 'All time' helden van Albert zijn Johan Cruijff, Ruud Krol en Jari Litmanen,
Dit bericht is geplaatst in Column, Voetbalorganisatie met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Een reactie op Vloeken in de kerk

Reacties zijn gesloten.