De houdbaarheidsdatum van Frank de Boer

De enorme euforie na het behalen van de derde ster vier jaar terug is vrijwel volledig verdwenen, de hoop op betere voetbaltijden lijkt zo goed als vervlogen. Is Ajax terug bij af of stapt men juist nu een volgende belangrijke fase binnen? En als dat zo is kan dat dan nog met Frank de Boer als coach? Het dilemma voor een uiteenvallende Ajax directie die te lang heeft gehoopt op een cultuuromslag in het denken van Frank de Boer. Valt het uitblijven daarvan De Boer aan te rekenen is dan de volgende vraag.

Ajax__De_Boer_cont_2393668h

Over die verwijtbaarheid zijn de meningen nogal verdeeld, velen denken dat De Boer clubs als Chelsea, Liverpool of Atletico Madrid kampioen kan maken met zijn denkwijze en een passende selectie die dat solide gedachtegoed kan uitvoeren. Hij zal nauwelijks onderdoen voor erkende trainers als Mourinho, Simeone of Rodgers die ook niet al te avontuurlijk voetbal voorstaan. De Boer is dus vooral ‘slachtoffer’ van zichzelf en het feit dat spelers met een nadrukkelijk Ajax profiel steeds vaker stuiten op een succesvolle maar weinig attractieve speelstijl die inmiddels niet meer te handhaven valt. Dat besef zie je steeds nadrukkelijker terug op het veld mede ook omdat spelers zich steeds minder comfortabel voelen in de keuze voor een op controle gebaseerde speelstijl.

Steeds vaker zie je de belangrijkste factor in het succes van De Boer, voetbal in samenhang, uitglijden over het onvermogen om deze te voorzien van een beklijvend laagje entertainment en een gebrek aan spelers die dat verschil in vermaak week in week uit kunnen maken. De Boer coacht zoals hij voetbalde, vanuit controle en vooral met spelers die dat gedachtegoed kunnen uitdragen. Dus kiest hij voor Schöne terwijl Kishna voor de hand ligt, voetbalt Moisander terwijl Riedewald, Bazoer en Viergever het zeker niet slechter zullen doen, stelt hij Sigthorrson op terwijl El Gahzi en Milik het spel op zeker meer doen glanzen. Ook al zie je De Boer nu al wekenlang hinken op twee gedachten, die transitie kan hij zonder manipulatie van zijn voetbalDNA niet echt maken.

De conclusie is dan ook voor de hand liggend. De Boer zal deze zomer kiezen voor een andere club en krijgt een warm applaus, een groot dankbaar afscheid voor bewezen diensten en een dik verdiende plaats in de eregalerij van meest succesvolle Ajax trainers. Hij vertrekt als held met drie sterren plus vier kampioenschappen op het palmares en hopelijk niet als een beschadigde trainer met een overschreden houdbaarheidsdatum. Het wachten is op Cruijff.

Over Albert Treur @vetustioribus

Albert is sinds kort voorzitter van de aandeelhouderbelangenvereniging Ajax. Sinds zijn zesde jaar is Albert een 'die hard' Ajax fan maar kijkt inmiddels wat verder dan het gras waarop gevoetbald wordt. Albert heeft grote belangstelling voor het bedrijf Ajax en deelt zijn gedachtes over de business opportuniteiten regelmatig op dit forum. Zijn favoriete spelers in de huidige selectie zijn Sinkgraven, Nouri en Cerny. 'All time' helden van Albert zijn Johan Cruijff, Ruud Krol en Jari Litmanen,
Dit bericht is geplaatst in Column, Verzicht met de tags , , . Bookmark de permalink.