Wie is de baas bij Ajax?

Binnen A.F.C Ajax NV is de Vereniging A.F.C. Ajax de baas. De Vereniging bepaalt wie in de RvC mogen plaatsnemen en daarmee indirect ook wie in de directie komt. De Vereniging heeft toentertijd Uri Coronel en daarmee Rik van der Boog aan de kant gezet. De Vereniging heeft Steven ten Have en Cruijff in een RvC gezet. De Vereniging heeft de huidige RvC aangesteld. Wat er precies in de Vereniging gebeurt, is niet openbaar.

In principe maakt de Vereniging de Algemene Vergadering van Aandeelhouders voor een deel overbodig. Bij beslissingen hoeft er enkel gekeken te worden naar de mening van de Vereniging en die wordt uitgevoerd. De Vereniging heeft de absolute meerderheid (73%) van de aandelen en beslist dus bijna alles. Stel dat Ajax van de beurs zou gaan dan blijft de Vereniging de baas.

Voor supporters is de Vereniging een black box. We weten dat er een innige verbondenheid is tussen de Vereniging, RvC, Directie en Technisch Hart. Niet voor niets werd er, achter gesloten deuren, tussen deze partijen vergaderd over de toekomst van Ajax aan het begin van de revolutie Cruijff.

Op dit moment weet ik niet hoe de verhoudingen liggen binnen de Vereniging. Is het nog altijd tot op het bot verdeeld over de Cruijff revolutie en  worden de messen al geslepen nu Ajax een jaar niet kampioen is geworden?

Ook andere vragen zijn relevant. Wie zitten er precies in de Vereniging (buiten  de Bestuursraad) en hoeveel mensen zijn dat? Wat is de gemiddelde leeftijd? Representeren ze wat de supporters van Ajax willen dat ze representeren?

Linksom of rechtsom komen vanuit die black box de relevante beslissingen. Als er binnen de Vereniging verdeeldheid blijft bestaan dan zal dat merkbaar worden binnen de organisatie. Cruijff kan de eenheid van bestuur en beleid mogelijk op korte termijn terug brengen maar op langere termijn hangt het af van de eenheid in de Vereniging.

Over Matthias Jager

Matthias is mede-oprichter en was secretaris van avAJAX. Ajax werd hem door zijn vader met de paplepel ingegoten en toen hij in 2001 in Amsterdam ging wonen, kon een seizoenskaart niet uitblijven. Matthias is ook fanatiek Oranjesupporter. Hij bezocht 4 WK's, 4 EK's en 1 finale waar hij nooit meer over praat.
Dit bericht is geplaatst in Column met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Een reactie op Wie is de baas bij Ajax?

  1. Ronald Blouw schreef:

    Het zijn toch al tijden dezelfde mensen die daar blijven zitten?

Reacties zijn gesloten.