Cruyff en Ajax en de avAJAX

Het bestuur van de avAJAX wil van de leden van de vereniging avAJAX hun mening hebben over de structuur en de organisatie van Ajax, de leiding van Ajax  n.v. en het beleid. We verzoeken u om uw mening te geven, zodat we daarna kunnen besluiten om al dan niet door te gaan met onze aandeelhoudersvereniging, De poll:

Moet Johan Cruijff zich bij Ajax concentreren op het technisch beleid en het zakelijk en publieksbeleid aan anderen moet over laten?


Ga naar de poll

De rol van Cruyff

Johan Cruyff beschuldigen van nepotisme en financiële inhaligheid is een gotspe.
Er is geen topsporter die zich zo inspant voor goede doelen zoals hij. De Cruyff Foundation is een voorbeeld voor velen, sporter of zakenman, in Nederland of internationaal! Hij was een unieke voetballer en zet zich in voor opleidingen voor sporters. Dat hij mensen die hij goed kent naar voren schuift als er ergens een sport management probleem is, is geen machtspelletje, maar een goedbedoelde poging.

De leiding van Ajax

Wat er nu gebeurt bij Ajax is een brevet van onvermogen bij de machthebbers: degrootaandeelhouder AFC Ajax. Er is een Bestuursraad bij de vereniging die overal de vinger in de pap heeft. De Raad van Commissarissen houdt toezicht op de directie die zij met hulp en instemming heeft benoemd. Conflicten tussen de groep rond Ajax 1 en de mensen in de jeugdopleiding moeten door de managers en directeuren aangepakt en opgelost worden. Als het voetbal saai, zonder zichtbare passie en plezier wordt gespeeld, baalt het publiek en blijven de resultaten achter. Het lijkt of niemand dit durft aan te pakken- dan is Johan degene die weer naar voren komt. Zijn voetbalkennis en ervaring zijn de basis van waaruit hij aktie neemt. Management van commercie en de organisatie zijn niet zijn ding. Daar zijn anderen voor nodig.

de Aandeelhoudersvereniging avAJAXAjax painting Lille

 avAJAX, de aandeelhoudersvereniging AJAX is opgericht om naast Cruijff, de vereniging AFC Ajax en grote aandeelhouders ook een stem te geven aan seizoenkaarthouders, kleine aandeelhouders en AJAX fans die het succes van Ajax belangrijk vinden. In augustus 2011 is de vereniging avAJAX opgericht en er zijn nu zo’n 200 leden die hun mening kunnen geven op de website www.avAJAX.nl, waarna het bestuur op de jaarlijkse of bijzondere Aandeelhouders Vergadering de mening van die leden over het sportief en zakelijk beleid kan weergeven.

Samenwerking met Ajax

De hoop bestond dat AJAX n.v. en de vereniging AFC Ajax hier enigszins rekening mee konden houden, bij de uitvoering van het beleid. avAJAX heeft zich ingespannen om met de directie van de NV initiatieven te ontplooien. Daar is, behalve gesprekken, niets van terecht gekomen. Een project om met de gemeente Amsterdam als betrokkene een actie  te voeren via verenigingen en scholen om jongens en meisjes in een wedstrijdvorm hun technische skills te laten zien, werd tenslotte niet ondersteund. De conclusie van het Bestuur van de avAJAX is dan ook dat de resultaten zo gering zijn dat ze niet opwegen tegen de inspanningen.

Structuur Ajax n.v.

Zo lang de vereniging AJAX 72 % van de aandelen bezit is er volgens ons geen kans om het afzakken van Ajax uit de top van Europa te stoppen. Zodra een speler uitblinkt staat hij gesteund door zijn agent  en omgeving klaar om te vertrekken. Ajax krijgt een transfersom, financieel is dat een pleister op de wonde en men gaat door met aantrekken van middelmatige spelers die plekken in het eerste elftal innemen van talentvolle jeugd. Ajax moet ons inziens de stap maken naar een serieuze beurs genoteerde sportorganisatie, die voldoende kapitaal heeft voor een eigen stadion en doorgebroken talenten voor langere tijd vast te houden en daarvoor te belonen. Daar hoort een gedreven management team bij die een organisatie kunnen leiden en de balans vinden tussen opleiden en presteren in de Eredivisie en de Europese competities.
Die managers, de trainers uitgezonderd, hoeven niet ex-topvoetballers te zijn. Het gaat om een innige samenwerking tussen een goede technische staf, de leiders van de jeugdopleiding en mensen die met passie een team bouwen en leiden, door dik en dun.
We willen graag aan onze leden via bovenstaande poll  ragen of zij enig vertrouwen hebben dat Ajax de weg naar de top weer kan vinden. Daarnaast of onze leden vertrouwen hebben in de huidige ondoorzichtige structuur met de vereniging als groot-aandeelhouder. Gebaseerd op de antwoorden van onze leden op deze poll wil het bestuur van avAJAX zich beraden over een mogelijke rol in de toekomst.

Het Bestuur van de Aandeelhouders Vereniging Ajax.
Dit bericht is geplaatst in AFC Ajax N.V., avAJAX, Column. Bookmark de permalink.