Blindgangers

Ondanks dat ik eigenlijk wel durf te veronderstellen dat Oranje zich alsnog gaat plaatsen stel ik in ieder geval vast dat Danny Blind zijn matige trackrecord als coach en technisch directeur zonder moeite door heeft weten te trekken als bondscoach. En dat ondanks de aanwezigheid van Van Basten en Van Nistelrooij. Het is het allemaal net niet.

blind-ziet-plaatsing-ek-met-oranje-voorlopig-als-doel

IJsland zal het Turkije naar alle waarschijnlijkheid erg moeilijk maken en ik verwacht dat als onze ijskoude voetbalbroeders eenmaal op voorsprong komen het gele en rode kaarten aan Turkse zijde zal gaan regenen. Maar treffender kan je het feitelijk niet schetsen. Oranje is afhankelijk van een voetballand met minder dan 350.000 inwoners. Vergelijkbaar met de stad Utrecht god betere. De huidige nummer 14 van de FIFA Ranking moet inmiddels ook landen als Wales, Roemenië en Zwitserland voor laten gaan. En dat heeft helemaal niets met de kwaliteiten van (potentiële) Oranje spelers te maken. Wel met de opstelling.

Bondscoaches worden als het er op aankomt altijd bevangen door de invloeden van oude achterhaalde ervaringsdogma’s. “Het team moet in balans zijn en er moet een mix ontstaan van ervaring en talent”. Ja ja.. Oranje speelde delen van de wedstrijd tegen Kazachstan met drie debutanten en een rookie beter dan in de voorgaande pakweg 15 wedstrijden. Deze repeterende dwaling kost het Nederlandse voetbal bijna een EK plaatsing en daar zijn Hiddink en Blind even verantwoordelijk voor. Een speler is goed genoeg als hij goed genoeg is en dat heeft helemaal niets met leeftijd te maken. Ergo, aan het begin van zo’n kwalificatietoernooi kan zo’n jeugdimpuls een positief effect hebben op de samenhang en de instelling van zo’n selectie en de talenten zelf een boost geven. Iedereen die wel eens een training bekijkt van Oranje weet waar ik op doel.

Blind en consorten zouden nu ten halve gekeerd het team het laatste zetje moeten geven komende dinsdag in de ArenA. Stel Riechedly Bazoer op voor Georginio Wijnaldum. De beste man heeft buiten zijn doelpunt afgelopen zaterdag helemaal niets goed gedaan. En mocht het allemaal toch nog goed komen met Oranje zet dan later Mitchel Dijks linksback en laat Jairo Riedewald vanaf nu centraal opereren naast de zeker spelende Oranje promesse Virgil van Dijk. Wij hebben moed en overtuiging nodig, geen Blindgangers…

Albert Treur

Twitter @Vetustioribus

Over Albert Treur @vetustioribus

Albert is sinds kort voorzitter van de aandeelhouderbelangenvereniging Ajax. Sinds zijn zesde jaar is Albert een 'die hard' Ajax fan maar kijkt inmiddels wat verder dan het gras waarop gevoetbald wordt. Albert heeft grote belangstelling voor het bedrijf Ajax en deelt zijn gedachtes over de business opportuniteiten regelmatig op dit forum. Zijn favoriete spelers in de huidige selectie zijn Sinkgraven, Nouri en Cerny. 'All time' helden van Albert zijn Johan Cruijff, Ruud Krol en Jari Litmanen,
Dit bericht is geplaatst in Column, Verzicht met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.