De Boer marchandeert

Eerder schreef ik over de houdbaarheidsdatum van Frank de Boer die inmiddels overschreden lijkt. Was voorheen de defensieve reflex van De Boer vooral zichtbaar wanneer het ging om wisselbeleid, inmiddels voltrekt dat proces zich door zijn hele trainersaanpak heen. Daarnaast is het niet voor niets dat de doorbraak van de defensief getalenteerde spelers zich thans het snelst voltrekt.

fotos 003

Vorige week dus dat echec tegen landskampioen PSV dat volledig in de kaart werd gespeeld door de startformatie van Ajax en de wissels. Natuurlijk heeft PSV met Guardado één van de beste middenvelders uit de Eredivisie onder contract maar  de wijze waarop De Boer het team configureerde heeft alles met grip te maken. De Boer verliest aan geloofwaardigheid, inmiddels ook bij zijn spelers. Want als die collectief gaan roepen dat ‘ze’ achter de trainer staan dan is de eerste interne erosie aan het statuut van de trainer zichtbaar geworden.

Terug naar de wedstrijd tegen PSV. Beginnende met Fischer in de spits.  Er zit geen structuur in de opstellingen van De Boer. Het elftal staat volledig uit het lood door dit soort zinloze fratsen.  Of je stelt Younes op als linksbuiten of Fischer. Fischer is een ‘komende’ speler en die rol, de vermaledijde nummer 10, is normaliter voor Klaassen. Al zijn ook daar de meningen behoorlijk over verdeeld. Als je dan zegt opnieuw te bouwen aan een team laat dan de structuur van zo’n team in takt. En ook al is er soms sprake van wat mindere vorm laat spelers nou eens een tijdje op een voor hun relevante plek staan.  Milik doet het gewoon goed als spits en op zeker nog beter als hij voorzien wordt  door aanvoer van een echte links- en rechtsbuiten.

Gudelj dan. Sterke jongen, prima instelling, goede voetballer maar in een systeem waarin Ajax probeert dominant naar voren te voetballen een belemmerende factor. Denkt te defensief en wordt wellicht daardoor juist gewaardeerd door De Boer lijkt het. Speel dan gewoon met de dit seizoen fantastisch startende Sinkgraven op links, Bazoer centraal met het puntje naar achter en Klaassen op rechts. Cruijff blij, spelers blij en nog belangrijker publiek blij.

Dan de wissels. Op Bazoer en Tete na kon iedereen wel gewisseld worden maar een aanvaller voor een middenvelder (Younes <> Serero) terwijl je gelijk staat en vervolgens pas in de 73ste minuut  Milik voor Gudelj duidt niet echt op de beoogde offensieve daadkracht.  En omdat enigszins aanvallende verschil na de inmiddels opgelopen achterstand direct weer te niet te doen wisselde De Boer in de 80ste minuut El Ghazi voor Schone.

De Boer marchandeert meer en meer met zijn opstelling, zijn spelers en met de door Ajax en het publiek gewenste spelstijl. Gelet op de geluiden na deze kansloos verloren wedstrijd is DAT waar men unaniem het meest teleurgesteld over was. Verliezen kan maar de manier waarop was volstrekt Ajax-onwaardig. Het spel op internationaal niveau was al dramatisch maar met deze selectie moet Ajax zeker in de Eredivisie  beter kunnen. Veel beter…. Het is dus inmiddels wel tijd om serieuze conclusies te gaan trekken.

Albert Treur

Twitter @vetustioribus

Over Albert Treur @vetustioribus

Albert is sinds kort voorzitter van de aandeelhouderbelangenvereniging Ajax. Sinds zijn zesde jaar is Albert een 'die hard' Ajax fan maar kijkt inmiddels wat verder dan het gras waarop gevoetbald wordt. Albert heeft grote belangstelling voor het bedrijf Ajax en deelt zijn gedachtes over de business opportuniteiten regelmatig op dit forum. Zijn favoriete spelers in de huidige selectie zijn Sinkgraven, Nouri en Cerny. 'All time' helden van Albert zijn Johan Cruijff, Ruud Krol en Jari Litmanen,
Dit bericht is geplaatst in Column met de tags , , . Bookmark de permalink.

Een reactie op De Boer marchandeert

 1. Dick Jager schreef:

  Ik kom uit Groningen en heb seizoenkaarten . Ik was er tegen PSV ook
  Het was niet om aan te zien. Zo gaat het eigenlijk
  Al een paar jaar.We kopen Heitinga voor de tribune
  En wat daar speelt is me ook niet duidelijk.
  We hebben allemaal talentvolle voetballers maar dat
  Hoor ik al jaren. Ajax moet weer een team worden
  Waar iedereen tegen op ziet . En ik denk dat cruyf, overigens een geweldige voetballer,
  Zich niet meer moet bemoeien met beleid.
  Met de rest om de tafel en zorgen voor echt beleid !

Reacties zijn gesloten.