Johan

Het zal u niet ontgaan zijn, bij Ajax clubicoon Johan Cruijff is onlangs longkanker vastgesteld. De ernst en de gevolgen zijn nog niet in detail bekend maar het bericht veroorzaakte direct een enorme golf van piëteit en medeleven door de voetbalwereld en de fans. De dit weekeinde van tribunes afkletterende applaussalvo’s waren indrukwekkend en van een in voetbal ongekende eensgezindheid. En dat is wel erg mooi. Je moet er alleen niet aan denken als de naderende verdere diagnose nadelig zal uitvallen. Vooral voor Cruijff en de zijnen zelf natuurlijk maar ook voor de club Ajax.

Cruijff wijers

Er zijn weinig voetbalcoryfeeën die mij zo kunnen boeien als Johan Cruijff. Ik heb een bijna onbegrensd geloof in zijn visie en begrijp zijn uniek gekozen woorden doorgaans wel. Wellicht omdat de samenhang daarvan mij niet ontgaat want vrijwel alles wat de man bezigt is op eenvoud en logica gebaseerd. Je moet het wel willen zien en kunnen uitvoeren.

Nog los van deze door het gros van de Ajacieden onderschreven visie op voetbal en opleiden is Cruijff het virtuele bastion dat tegenstanders van deze visie ondanks zijn verblijf in Barcelona niet kunnen slechten. Vrijwel niemand neemt het in het openbaar op tegen de uitvoerenden van zijn beleid al is er voortdurend onderhuidse oppositie. De huidige tegenstellingen in Technisch Hart zijn echter vooral het gevolg van matig bestuur en toezicht en dat vooral kan je Kinsbergen en Van Duivenbode kwalijk nemen. Immers het bewaken van de samenhang is voor voetbal- en managementteams van doorslaggevend belang.

Wellicht dat de ziekte van Cruijff partijen wat nader tot elkaar kan brengen en dat men nu wel het respect kan opbrengen om processen vlotter en met minder weerstand te laten verlopen maar dat zal ijdele hoop blijken te zijn vrees ik. Ik verwacht eerder dat deze situatie aanleiding voor de tegenstanders van de revolutie zal zijn om een stiekem offensiefje te gaan starten. Laat de revolutionairen en Cruijffianen onder ons attent en scherp zijn op dergelijke bewegingen. Deze visie verdiend evenals de man zelf een statuut in het bestuur en voor het stadion. Uit respect voor het grootste dat het Nederlands voetbal ooit heeft voortgebracht maar vooral omdat het de club uiteindelijk blijvend zal dienen.

Maar mijn gedachten zijn nu en de komende dagen vooral bij Johan en zijn familie.

Li desitjo molta força vell amic….

Albert Treur

Twitter @vetustioribus

Over Albert Treur @vetustioribus

Albert is sinds kort voorzitter van de aandeelhouderbelangenvereniging Ajax. Sinds zijn zesde jaar is Albert een 'die hard' Ajax fan maar kijkt inmiddels wat verder dan het gras waarop gevoetbald wordt. Albert heeft grote belangstelling voor het bedrijf Ajax en deelt zijn gedachtes over de business opportuniteiten regelmatig op dit forum. Zijn favoriete spelers in de huidige selectie zijn Sinkgraven, Nouri en Cerny. 'All time' helden van Albert zijn Johan Cruijff, Ruud Krol en Jari Litmanen,
Dit bericht is geplaatst in Column met de tags , , , , . Bookmark de permalink.