Van Wijk moet de gelederen weer doen sluiten

Ajax coryfee Leo van Wijk moet de nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen van Ajax worden. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat Van Wijk op 13 november tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering van de club uit Amsterdam benoemd zal worden als opvolger van Hans Wijers. Kan Van Wijk nog orde scheppen bij weer onrustige club en in hoeverre zal hij wel uitvoering en een juiste interpretatie van het plan Cruijff af kunnen dwingen?
leo van wijk

Die blauwdruk van het plan Cruijff is er maar Ajax heeft te maken met doorgaans zeer eigenzinnige ex-topsporters in de directie en een aantal topbestuurders in de RvC die gewend zijn dat het management uitvoert wat afgesproken is. Op dat gewenste snijvlak van voetbal en business werd echter de afgelopen twee seizoenen een nu schier onoverbrugbaar schisma zichtbaar. Het toezicht faalde vooral op technisch inhoudelijk gebied, economisch gaat het Ajax ogenschijnlijk voor de wind, want daar waar Kinsbergen nadrukkelijk een succesvol businessmodel en invulling van de sponsorportefeuille nastreefde had hij onvoldoende oog voor het technisch beleid van de BVO. Met als gevolg dat De Boer, Overmars, Bergkamp en Jonk ieder hun interpretatie van het plan Cruijff ten uitvoer probeerde te brengen. Een goed gelaagd bestuur had eind vorig seizoen een besluit genomen over het (niet) aanblijven van De Boer en de taken en bevoegdheden van vooral Overmars en Jonk beter geduid.

Ik heb goede hoop dat Van Wijk orde kan scheppen en dat de parameters voor het TH en de technische staf middels interim AD Dolf Collee worden aangetrokken. Grote veranderingen moeten van binnenuit komen dus juist de invloeden van buiten af dienen wel gehoord maar bestuurlijk geweerd te worden. Ajax heeft meer dan een jaar in het gewenste proces verloren. Inhalen zal niet mogelijk zijn maar terugkeren op de eerder afgesproken route zou al grote winst betekenen voor de club. Ik zou verder nadrukkelijk willen pleiten om attractief voetbal af te dwingen bij De Boer CS want die lege plekken in de ArenA baren meer zorgen dan de bestuurlijke wijzigingen en kerncijfers die op 13 november aan de aandeelhoudersvergadering kenbaar gemaakt zullen worden.

De Boer’s defensieve reflexen trekken een steeds dieper spoor door de aanhang van onze club. Helaas ondergraaft hij daarmee het statuut dat hem gezien het resultaat in de eerste seizoenen toekomt. Mijn persoonlijke inschatting is dat de woorden en intenties van Cruijff beter zullen landen door de aanwezigheid van (bijna) ex-KLM topman Van Wijk. Dat plan Cruijff zal om duurzaam uitvoering te kunnen geven ook op dit niveau geborgd dienen te worden. Dat was onder de ‘voetbalafstandelijke’ Wijers blijkbaar niet mogelijk, Van Wijk moet de gelederen sluiten het door iedereen gewenste Ajax voetbal nog nadrukkelijker centraal stellen in het beleid. Wij wensen hem veel succes en vooral wijsheid.

Albert Treur

Twitter @vetustioribus

Over Albert Treur @vetustioribus

Albert is sinds kort voorzitter van de aandeelhouderbelangenvereniging Ajax. Sinds zijn zesde jaar is Albert een 'die hard' Ajax fan maar kijkt inmiddels wat verder dan het gras waarop gevoetbald wordt. Albert heeft grote belangstelling voor het bedrijf Ajax en deelt zijn gedachtes over de business opportuniteiten regelmatig op dit forum. Zijn favoriete spelers in de huidige selectie zijn Sinkgraven, Nouri en Cerny. 'All time' helden van Albert zijn Johan Cruijff, Ruud Krol en Jari Litmanen,
Dit bericht is geplaatst in ava, Column, Verzicht, Voetbalorganisatie met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.