Wennen aan nieuw Ajax.

Moet Johan Cruijff zich bij Ajax concentreren op het technisch beleid en het zakelijk en publieksbeleid aan anderen moet over laten?


Ga naar de poll

Ajax is de beste club van Nederland en elk jaar titelkandidaat. Dit moeten we ook wel zijn. We hebben de grootste naam, het grootste budget en de meeste fans van alle clubs in Nederland.

Europa is echter een ander speelveld: we spelen daar niet om de prijzen. Prijzen zijn simpelweg onhaalbaar. We spelen dus voor de winst per wedstrijd. Als we dat accepteren dan is het niet erg om te worden uitgeschakeld. We kunnen dan al blij zijn als Ajax een keer goed heeft gespeeld.

Ik denk dat we moeten accepteren dat we niet meer kunnen in Europa en ook dat het niet beter gaat worden onder de huidige condities. In deze realiteit zullen we Ajax aan een andere Europese maatstaf moeten meten.

Zolang in andere Europese landen de regelgeving en sponsoring van dien aard blijft dat spelers salarissen en tranfserbudgetten onvergelijkbaar zijn (en kunnen worden) met die in Nederland is ook sportief concurreren niet mogelijk. Dit gaat waarschijnlijk nooit meer over. Laten we er dus maar aan wennen.

Allicht kunnen we toch wat doen om de status van onze club in Europa te verbeteren: een supranationale competitie. Ik zie twee mogelijkheden. 1. Competities samenvoegen, bijvoorbeeld met een of meerdere landen zoals Zweden, Noorwegen, Denemarken, Schotland en België. 2. Een werkelijk overkoepelende Europese competitie waarin Ajax misschien niet begint in de hoogste Liga.

Tot die tijd: ik focus me op de Nederlandse competitie en beker zonder me te ergeren aan Europese wedstrijden. Dat maakt mijn visie op Ajax realistischer en op deze manier heb ik weer vertrouwen in Ajax, kan ik ze positief supporten en frustreert uitschakeling me niet.

Moet Johan Cruijff zich bij Ajax concentreren op het technisch beleid en het zakelijk en publieksbeleid aan anderen moet over laten?


Ga naar de poll

Over Matthias Jager

Matthias is mede-oprichter en was secretaris van avAJAX. Ajax werd hem door zijn vader met de paplepel ingegoten en toen hij in 2001 in Amsterdam ging wonen, kon een seizoenskaart niet uitblijven. Matthias is ook fanatiek Oranjesupporter. Hij bezocht 4 WK's, 4 EK's en 1 finale waar hij nooit meer over praat.
Dit bericht is geplaatst in avAJAX, Column met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Wennen aan nieuw Ajax.

  1. Hannes Ramschie schreef:

    Als dit het is wat we willen zijn we op de goede weg. Waar de Toekomst naar het hoogste streeft en Ajax 1 het met middelmatigheid wilt doen. Hoe je talenten en spitsen om zeep helpt is daar wel te zien. Hoe onkundig het bestuur met het Technisch Hartinfarct omgaat ook. Al met al is het stemmen hier overbodig, want we zijn die weg al ingeslagen door een zeer kundige medewerker die net als het plan Cruijff om zeep wordt geholpen. Straks Jongkind ook weg en dan kan Brian Roy het overnemen. Succes!!

  2. Matthias Jager schreef:

    Hi Hannes, dat ben ik met je eens. Ik sta achter het gedachte goed van Cruijff. Liever gezegd: laten we het helemaal uitvoeren en als het tot wasdom is gekomen oordelen of het de goede weg is. Aan de andere kant, ook als het plan Cruijff het perfecte plan is voor Ajax, vraag ik me af of Ajax kan aansluiten bij de top of subtop gezien de bizarre financiele verschillen tussen clubs in Europa. (Hoeveel salaris zullen de 11 spelers van Fener krijgen per maand vergeleken met de 11 spelers van Ajax?)

Reacties zijn gesloten.