Incompatibilité d’humeur

Wie afgelopen dinsdag de wedstrijd tussen Ajax en Heracles heeft aanschouwd kan niet anders dan concluderen dat de onverenigbaarheid tussen het karakter van succestrainer Frank de Boer en de ziel van Ajax onacceptabel groot is geworden. Niet alleen deze wedstrijd werd dat pijnlijk duidelijk, het is een proces van minimaal twee seizoenen waar De Boer steeds meer ‘assurantievoetbal’ laat spelen terwijl het publiek steeds vaker niet thuis geeft vanwege het gebrek aan prettig onderhoud.

Natuurlijk gaat het in het voetbal primair over winnen maar helemaal niemand in de achterban bij Ajax wordt ook maar een beetje opgewonden van football facts als ‘de minste tegengoals’ of ‘het meeste controle’. Beide zeggen namelijk vooral iets over de spelintentie maar appelleren nauwelijks aan de wens van de massa om aantrekkelijk voetbal te mogen aanschouwen.

Dat moet ook echt met deze kwalitatief goede overwegend ‘verse’selectie goed kunnen. De A1 speelt namelijk aantrekkelijk(er) voetbal en de wedstrijden van Jong Ajax maken duidelijk dat de oorspronkelijke spelopvatting die uit de schoot van de club voorkomt nog steeds wel voorziet in de breed gekoesterde wens van de Ajax fan. Die uitgangspunten stranden manifest bij het eerste elftal.

De huidige spelopvatting van Ajax 1 ontstaat echter niet in een voorbespreking van een wedstrijd maar wordt min of meer onbewust gevormd tijdens trainingen. Ajax start soms voortvarend met een elan dat thuis hoort bij Hollands grootste voetbalclub maar laat het in de loop vrijwel elke wedstrijd afweten. Zie hier de toenemende mate van divergentie tussen trainer en de club. Spelers vallen vrijwel altijd terug op de defensieve zekerheidspatronen vanuit de training die doorgaans minder ruimte bieden voor een glorieuze voetbal ingeving. Dat gaat De Boer niet zelf meer veranderen ook al spreekt hij zich daar voor uit. De aard van het voetbalbeestje.

Er zal initieel als alles mee zit best nog wel een aardig potje voetbal op de mat gelegd kunnen worden maar de fans moeten in ieder geval dit seizoen nog even door de zure appel heen bijten. De Boer komt daar mede door zijn eerder opgebouwde kampioenskrediet nog mee weg en zelfs met dit matige voetbal is een kampioenschap niet eens uitgesloten. Het bestuur van de club predikt rust en zal op korte termijn geen besluiten van importantie nemen. Althans op voetbaltechnisch gebied.

Twitter @vetustioribus

Over Albert Treur @vetustioribus

Albert is sinds kort voorzitter van de aandeelhouderbelangenvereniging Ajax. Sinds zijn zesde jaar is Albert een 'die hard' Ajax fan maar kijkt inmiddels wat verder dan het gras waarop gevoetbald wordt. Albert heeft grote belangstelling voor het bedrijf Ajax en deelt zijn gedachtes over de business opportuniteiten regelmatig op dit forum. Zijn favoriete spelers in de huidige selectie zijn Sinkgraven, Nouri en Cerny. 'All time' helden van Albert zijn Johan Cruijff, Ruud Krol en Jari Litmanen,
Dit bericht is geplaatst in Column, Uncategorized met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Een reactie op Incompatibilité d’humeur

  1. Hannes schreef:

    Besluiten op voetbaltechnisch gebied heeft het bestuur voor de feestdagen reeds gedaan en daarmee hun zekerheid om aan te blijven in hun huidige functie verstevigd. Maakt niet uit hoe zich dat op het veld vertaald want daar hebben ze geen kaas van gegeten. Het voetbal wordt alleen maar slechter en een kampioenschap zit er niet in dit seizoen. Frank de Boer zal zijn contract uitdienen en misschien zelfs verlengen omdat niemand in het bestuur of een van zijn vrienden in het TH hem op zijn wanprestaties zal wijzen. Het is allemaal niet des Ajax waar Barcelona in het begin de norm was en nu naar Atletico Madrid wordt gekeken. Lopers voor techneuten op het middenveld en het liefst een terugspeelbal dan een pass naar voren zoals ook Frank de Boer altijd langs de kant staat te gebaren.

Reacties zijn gesloten.