Aanstelling nieuwe leden RvC veraadt motieven Ajax NV

Ondanks dat het nog niet zeker is of de Aandeelhoudersvereniging Ajax op 14 april aanstaande nog actief is neem ik toch even een voorschot op het voortbestaan. De op die datum gehouden BAVA van Ajax NV beperkt zich vooralsnog tot de voordracht/aanstelling van twee nieuwe commissarissen te weten Leen Meijaard en Peter Mensing .

Nog los van de individuele kwaliteiten en track-records van beide heren zie ik wederom aanleiding om een overname van de Amsterdam ArenA op niet al te lange termijn ten grondslag van deze voordrachten op te voeren. Dat het oog van Ajax is gevallen op deze mannen is dus geen toeval. Maar goed, het beursgenoteerde Ajax NV en de Amsterdam ArenA samengesmolten tot één organisatie, meerwaarde creërend voor al haar aandeelhouders. Dat zal een belangrijke opdracht worden voor deze nieuwe leden van de RvC.

Zo ziet de Johan Cruijff ArenA er over niet al te lang tijd uit.

Cruijff ArenA

Met zo’n waarde verhogende merger op de achtergrond begrijp ik voordracht van beide heren gelet op hun CV en specialisaties zelfs bijzonder goed. Ik verwacht overigens geen grote problemen met dit voornemen want bestaande aandeelhouders en founders zal naar alle waarschijnlijkheid een op voorhand interessante swap voorgesteld worden waar men zelfs ongedwongen ja tegen zal zeggen. Deze swap maakt het mogelijk de beurs te verlaten. Door het oude aandeel om te ruilen voor een waardevoller niet-beursgenoteerd nieuw aandeel Ajax-ArenA zal snel overeenstemming zijn met de aandeelhouders.

De investering van Ajax NV betreft in dit geval primair een meerderheidsbelang in de ArenA en niet het zinloos terugkopen van de huidige uitstaande aandelen Ajax NV. Een erg interessante optie die twee dingen impliceert. Toenemende waarde voor de huidige aandeelhouders en een mogelijkheid om de positie van de AVAjax opnieuw te beschouwen. Niet geremd door de strenge beursregels kunnen alle stakeholders inclusief de ondernemingsraad hun rol trachten te benadrukken wellicht zelfs vergroten. Dus ook de AVAjax al dan niet in samenwerking met andere belanghebbenden.

Ik zou dus nogmaals willen pleiten voor het voortbestaan van de AVAjax want deze nieuwe situatie werpt een ander licht op de situatie. Waarvan acte…

Een definitieve stemming over Opheffen of Doorgaan van/met de vereniging avAJAX zal binnenkort plaats vinden in restaurant Borchland, Amsterdam-Duivendrecht, op 1 april 2016 om 18.30 uur.

Albert Treur

Twitter @vetustioribus

Over Albert Treur @vetustioribus

Albert is sinds kort voorzitter van de aandeelhouderbelangenvereniging Ajax. Sinds zijn zesde jaar is Albert een 'die hard' Ajax fan maar kijkt inmiddels wat verder dan het gras waarop gevoetbald wordt. Albert heeft grote belangstelling voor het bedrijf Ajax en deelt zijn gedachtes over de business opportuniteiten regelmatig op dit forum. Zijn favoriete spelers in de huidige selectie zijn Sinkgraven, Nouri en Cerny. 'All time' helden van Albert zijn Johan Cruijff, Ruud Krol en Jari Litmanen,
Dit bericht is geplaatst in AFC Ajax N.V., avAJAX, Stadion, Voetbalorganisatie met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.