Ambivalentie na winst op PSV

Prachtig hoor die 0-2 in Eindhoven. Maar toch reserves alom. Want steeds meer ontwikkelt Ajax zich als een vechtmachine met een schier onneembare achterhoede. Een gelegenheidsverdediging derhalve waar Veltman inmiddels als rechtsback internationale klasse ten toon spreid, Dijks een seizoen lang al goede tot zeer wedstrijden speelt en Van der Hoorn en Viergever hun criticasters het ongelijk bezorgen door gewoonweg sterk en constant te presteren. Natuurlijk het is de eredivisie maar zo spelend zou Ajax ook internationaal meer kans op succes hebben. Maar is het leuk om naar te kijken en zien de fans het Ajax voetbal waar ze al jaren naar hunkeren? Voetbal des Ajax zeg maar? Neen…

Het blijft een raadsel waarom getwijfeld wordt/werd aan de kwaliteiten van Milik.  Statistieken liegen niet en als je zijn leeftijd in acht neemt zal iedereen begrijpen dat je hem gewoon moet laten staan. Dat geduld zou De Boer ook op moeten brengen voor bijvoorbeeld El Ghazi. Schöne is een prima voetballer maar het team staat ‘scheef’ met de Deen rechts voorin. Hij ‘vult het goed in’ hoor je dan maar ondanks grote vreugde over de winst zal de gemiddelde fan erg ontevreden zijn over het voetbal met name in de eerste helft. Een PSV in ‘gewone’ doen had korte metten gemaakt met Ajax dat godbetere reactievoetbal speelde. En vooral dat maakt de fans gereserveerd over dit nu nakende kampioenschap.

Een kampioenschap dat een spel beïnvloedende keerzijde zal blijven houden als het resulteert in het aanblijven van De Boer.  Zijn spelopvattingen stroken niet (meer) met het aanwezige talent en met de al decennia lang gebezigde voetbaluitgangspunten van Ajax. Daar behoort 4-4-2 zoals dat nu met Schöne op de flank gespeeld wordt ook absoluut niet bij.  Verdediger De Boer zal nooit volledig tot uitvoering komen van het door de fans gewenst spel. Daar waar durftrainers spelers als Muric, Cherny, Nouri en Al Azzouzi gewoon zouden laten spelen als hun positie vrijkomt stelt De Boer spelers op die het voetballende verschil niet zullen maken. Van Rhijn opstellen als PSV op zijn rug ligt, je verzint het als je De Boer heet.

Vermoedelijk heeft PSV afgelopen weekeinde wel een draai om de oren gekregen en kan het bijvoorbeeld AZ uit makkelijk opnieuw verliezen zodat Ajax dit seizoen mogelijk weer met de schaal aan de haal gaat. En natuurlijk zal De Boer de credits weer krijgen voor zijn vijfde  kampioenschap in zes seizoenen, een topprestatie in euro’s uitgedrukt maar niet met het Goddelijke voetbal dat bij de club hoort, en dat bezorgt de fans van Ajax toch een ambivalent gevoel.

Over Albert Treur @vetustioribus

Albert is sinds kort voorzitter van de aandeelhouderbelangenvereniging Ajax. Sinds zijn zesde jaar is Albert een 'die hard' Ajax fan maar kijkt inmiddels wat verder dan het gras waarop gevoetbald wordt. Albert heeft grote belangstelling voor het bedrijf Ajax en deelt zijn gedachtes over de business opportuniteiten regelmatig op dit forum. Zijn favoriete spelers in de huidige selectie zijn Sinkgraven, Nouri en Cerny. 'All time' helden van Albert zijn Johan Cruijff, Ruud Krol en Jari Litmanen,
Dit bericht is geplaatst in Column, Godenzonen met de tags , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.