Een nieuwe trainer voor Ajax?

Met straks 5 titels in 5 1/2 jaar is Frank de Boer de meest succesvolle trainer van Ajax in de Eredivisie ooit. Een bijna niet te evenaren reeks die ondanks het grote spelersverloop louter tot stand is gekomen met het geduld en niet ter discussie staande vakmanschap van De Boer. Toch zal hij bij een eventueel vertrek vooral herinnerd worden als de trainer die Ajax te behoudend voetbal liet spelen zonder internationaal potten te kunnen breken. Dat laatste zou voor veel supporters nog te overzien zijn geweest als het voetbal dan maar zou zijn waar Ajax voor moet staan. Triple A dus, Aanvallend, Avontuurlijk, en Attractief.

Ajax painting Lille

De opvolger van De Boer kan het dus qua resultaat wellicht niet veel beter doen –al blijkt internationaal overwinteren zie PSV dus wel mogelijk– met iets meer amusement steel je al snel de harten van de Ajax supporters. Er circuleren al meerdere namen van eventuele opvolgers. Trustfull samen met Rijkaard blijft hardnekkig doorklinken, Peter Bosz maar ook Patrick Kluivert worden genoemd en wellicht kan ook Michael Laudrup toegevoegd worden aan dit lijstje met interessante namen.

De directie zou er goed aan doen een trainer aan te stellen die het Ajax-gevoel snapt en nog belangrijker kan uitvoeren. De stelling dat de nieuwe trainer perse een Ajax achtergrond moet hebben snijdt al jaren geen hout. Bosz laat zijn teams aantrekkelijker spelen dan de laatste 4 trainers van Ajax hebben laten zien. Enfin, het komende seizoen breken er jonge spelers door die dat gewenste speltype ook echt aankunnen.

Met Cerny, Nouri, Van de Beek, Eiting en Dankerlui bijvoorbeeld heeft Ajax heel veel voetballend vermogen in de nachwuchs. In de huidige selectie kan behoorlijk door geselecteerd worden. Schone, Viergever, Serero en Van Rhijn kunnen gaan. Een eventueel vertrek van Klaassen en El Ghazi kan opgevangen worden Bazoer heeft al aangegeven te willen blijven, Frenkie de Jong presenteert zich als een onverwacht groot talent. De Toekomst ziet er ondanks het vertrek van een groot deel van het Cruijff gezinde management goed uit. Nu nog een trainer die dat kan vormgeven.

Twitter @vetustioribus

Over Albert Treur @vetustioribus

Albert is sinds kort voorzitter van de aandeelhouderbelangenvereniging Ajax. Sinds zijn zesde jaar is Albert een 'die hard' Ajax fan maar kijkt inmiddels wat verder dan het gras waarop gevoetbald wordt. Albert heeft grote belangstelling voor het bedrijf Ajax en deelt zijn gedachtes over de business opportuniteiten regelmatig op dit forum. Zijn favoriete spelers in de huidige selectie zijn Sinkgraven, Nouri en Cerny. 'All time' helden van Albert zijn Johan Cruijff, Ruud Krol en Jari Litmanen,
Dit bericht is geplaatst in Column, Verzicht, Voetbalorganisatie, Wat zou Cruijff er van vinden?. Bookmark de permalink.