Balotelli halen? Nee niet in dit geval

De match tegen PAOK zorgde ternauwernood dat we nog een kansje behouden op deelname aan de UCL groepsfase, we kregen vanuit een halve overtreding een pingel, en die reddingsboei grepen we gelukkig. Ook wel een keer welkom, een reddingsboei van de arbitrage, juist omdat het aanwijst hoe super erg we tekortschieten dat het daar vandaan moet komen. En prima vastberaden door ons team werd er doorgespeeld. Maar wat een ontsnapping was er nodig in het eerste voetbaluur op Griekse bodem dit jaar. Toch is het gelukt.

Dat lag niet aan een wervelende ploeg van Ajax, maar aan de absolute poverheid van PAOK. Laten we beginnen vanuit voetbal te praten. Voetbal is een ‘mannetje voorbij kunnen’ spel. Daarvoor komen mensen kijken. Je moet dan vooral zorgen dat je in het midden spelers hebt staan die dat extra goed kunnen, zodat overige spelers naast hen kunnen worden gelanceerd, en de opvulling van hun ruimte door iemand gebeurt die er extra veel mee kan. De spelopvatting die wij willen zien, zit er niet in, met hoe er keuzes worden gemaakt.

Ajax heeft een gigantisch probleem in de selectiekeuzes die we maken. We hebben geen eigen spel meer, we hebben geen begrip meer van waar we mee bezig zijn. Het enige wat we meehebben is onze historisch gevestigde naam en allerlei grote talenten die zich daar iets van aantrokken. Gaan we op deze niet zo vindingrijke voet door, geef ik op een brief, dat we nooit de groepsfase van UCL kunnen overleven. Het verzoek is: “Ajax, doe in godsnaam nou gewoon eens een keer je ogen open en zie hoe je je eigen materiaal verbruikt.’

De grondslag waarmee nu wordt gekozen, is een angstige zonde (en niet de spelopvatting die wij willen). Waarbij centralen niet eens hoeven te voetballen, maar vooral een sluis moeten zijn zodat er geen golf van geweld van de tegenstander komt. Jan Mulder noemde dat heel terecht de ‘pet van de controleur’. Bibberen zelfs alvorens je de bal niet meer hebt. Tegenwoordig spelen we met meer sluizen dan dat we zelf golfbewegingen opzetten van ons eigen aanvalsgeweld. Dit hectische gen hopen we juist stukken minder te gaan zien onder Bosz.

Kennelijk missen een aantal artistieke talenten nog de vorm die er nodig is, anderzijds komt er door de angstige grondslag wel heel weinig terecht van het optimistisch omgaan met artiesten. Een speler zoals Daley Sinkgraven of Robert Muric, alles wordt maar aan de buitenkant geposteerd, en vervolgens klagen over hun weinige stempel vanaf de buitenkant, om ze vervolgens weer te wisselen. Dat zij nog geen minuut hebben gehad centraal terwijl ze al tijden bij Ajax zitten, onderstreept enkel de angstige grondslag bij Ajax.

Juist dit soort jonge artiesten verdienen iets meer warmte. In plaats daarvan, krijg je bij Ajax een sfeer van dat er altijd maar weer van buitenaf een groeibriljant moet worden aangetrokken waaraan je geen enkele kopzorg moet hebben. En meestal in dat paniekvoetbal, maken de sportbestuurders weer de foute keuzes om te gaan voor spelers die omgeven zijn door een stempel van afkeuring. Juist vanwege hun desinteresse of wat dan ook. En kijk dan even naar de smachtende ogen van Muric en Sinkgraven om vol lak opgesteld te worden.

Nu horen we weer over Mario Balotelli (26 jaar oud binnenkort). Onstuimige mengelmoes van Bojan en Sanogo en Hoesen, al hun manco’s bezit hij ook. Maar het is weer zo eentje die gekozen wordt vanuit de angstige grondslag van maar een forse overlever op te stellen, en niet een speler die de ideale frontman is voor ons verzorgde spel met gewaagd artistiek oogmerk. Ik hoef het niet te hebben over dat het een dondersteen is of dat hij te veel salaris wil ontvangen, dat heeft geen betrekking op raffinement en weegt niet mee in dit verhaal.

We willen altijd het groenere gras van de buurt in eigen tuin, maar we vergeten te kijken welke randvoorwaarden en basisvoorwaarden ons eigen gras nodig heeft. En dan blijf je continu jezelf voor de gek houden met de gedachte dat we wel weer een nieuwe andere gaan vinden die het allemaal ingeeft. We doen dit soort decepties al ik weet niet hoelang. Sinds Cruijff weg moest in de jaren ’80. Er is helemaal niets gebeurt dat nog lijkt op het roemruchte spel van vroeger. We hebben een angstige grondslag en dat is de kern van het probleem.

Mario Balotelli lijkt me een prima mens en hij zou als we amper spelers in huis zelf hadden ook best qua talent kunnen worden opgenomen, maar het gaat erom dat je gerichte aankopen doet op basis van wat je nog niet hebt. En niet uit halfgare percepties weer talentbelediging en -vernietiging laat voortvloeien. Hypertalenten heb je zelf al, die moet je met elkaar laten wedijveren. En echt als je heel supersecuur hebt gekeken en je echt iets mist, dan pas ga je zoeken, maar wel vanuit kieskeurige spelopvatting die bij Ajax past.

Verder wil ik niet vergeefs met ellenveel woorden omschrijven, dat ik duidelijk wil maken dat het mooi zou zijn voor iedereen als er een enerverend speelplan uitgevoerd wordt. Want door het slechte spel en de negatieve associaties ben ik Ajax gaan zien als werk, en niet als leuke vrijetijdsbesteding dus ben ik gekapt met Ajax tickets kopen, naar mijn wens bewijzen ze me ongelijk. Want als werk en hobby ineen gaan, dan vergeet je vol opluchting te genieten. En dat verdient de begane supporter juist wel. Mogen ze begrijpen van me.

Laat Ajax weer zo snel mogelijk als het Gouden Oude Ajax voelen! Hoeveel procent voelt het voor jullie als dat?
Trouwens superveel lof voor PAOK voor hun prachtige Cruijff video, waarmee ze echt tot diep in hun vezels sportiviteit toonden.
Luke Marinus

Over Samardzic & N. Cruijff @fondazzjoniMSL

http://www.daardan.nl/2016/05/knvb-wil-hollandse-school-2-0-wat-er-dan-mis-met-het-origineel/ Remedies no matter what!
Dit bericht is geplaatst in Column, Poll, Wat zou Cruijff er van vinden?. Bookmark de permalink.

2 reacties op Balotelli halen? Nee niet in dit geval

  1. Balotelli zou een veel scorende cultheld bij Ajax kunnen worden. Recalcitrantie, de achterban zit er vol mee….

  2. V. Room schreef:

    Balotelli heeft meer talent in z’n linkerteen dan Bojan, Sanogo en Hoessen bij elkaar .

    Juist dat soort spelers, met onverwachte acties en strapatsen in het veld, heb je nodig om weer van Ajax te gaan genieten in plaats van de zeer “verstandige” tikkie breed tikkie terug spelers.

Reacties zijn gesloten.