Zo weer internationale triomfentocht

Allereerst onze sterktewensen aan Pius Ikedia.

In mijn vorige cursiefje schreef ik over het geluk aan de kont van Ajax-1, en het niet hebben van de juiste opvattingen om weer het ‘mannetje voorbij’ spel tentoon te spreiden. Afgelopen twee competitieduels ontbrak dat geluk en morsten we vijf competitiepunten. Niet tegen rivalen, dus de ranglijst is nog in eigen hand. En we dachten al dat Peter Bosz in het begin (zoals bij al zijn teams) een warming-up nodig zou hebben. Woensdagavond wacht echter de UCL voorronde. Niet zo zeer om de pecunia, maar wegens de talentontwikkelingen die we graag bewonderen, hebben wij graag dat dit in Rostov een super gevolg zal mogen krijgen.

Mij vallen direct meerdere factoren op aan het spel van Ajax-1. De middelste spelers bij Ajax maken amper ruimte voor de vleugelspitsen en vleugelverdedigers. Het laatste omdat de vleugelverdedigers niet opgesteld zijn, althans Veltman valt daar over zijn rechterzijde nauwelijks onder, en Dijks is Dijks. Zij zijn niet Sánchez en Eiting, die wel gewoon prima inspringen op situaties, en in mijn ogen betere opties zijn als vleugelverdedigers. Daarnaast zie ik allerlei dingen gebeuren met achtereenvolgend Cassierra, Sinkgraven en Younes die eigenlijk ideaal zouden zijn voor El-Ghazi, die a la Arjen Robben naar binnen en ook buitenom moet leren kunnen als hij van links komt. Dan kan je van rechts gewoon Cerny of Traoré laten komen, en in het midden moet er nog een ideale verbindingsspeler worden opgemerkt of aangetrokken. Dus over het aanvalsspel heb ik totaal nog niet een tevreden gevoel.

Maar de midvoor positie blijft een filosofisch twistpunt (evenals de midhalf positie). De meeste mensen die voetbal volgen of voetbal werken, zien de centrumspits als de speler met uitstek die moet afwerken. Volgens Cruijff en Keizer (en daarbij sluit ik me graag aan) zou het soms zo kunnen zijn, maar moet vooral een speler tijdig in positie komen, dus een statische invulling niet de regel zijn. Speel je direct, dan moet de midvoor uitwijken naar buiten. Speel je op balbehoud, dan moet de midvoor vals uitzakken. Alles zodat er ruimte wordt gemaakt voor ploegmakkers om de opponenten weg te spelen. Juist vanwege de assisterende rol van de midvoor alsook de midhalf, had ik graag Robert Muric / Sheraldo Becker / Pelle Clement of Daley Sinkgraven / Vince-Gino Dekker / Mauro Savastano als middelpunten in het spel gemaakt, juist om te zorgen dat ‘een mannetje voorbij’ weer kan gebeuren overal op het veld, ook als flankerende ploegmakkers gelanceerd zijn en de centrale naar de halfzone moet doorschuiven.

Nu aan Muric en Becker geen voelbare aandacht is besteed, zijn zij onlangs vertrokken, en blijft alleen Pelle Clement nog over van dat drietal concurrenten, en bij de jeugd zit Noa Lang die getalenteerder is dan Pelle Clement. In mijn kijk op het selectieplan, had ik ze graag behouden, want het zijn interessante spelers binnenshuis geweest. Maar gedane zaken nemen geen keer. Ajax moet nu zorgen dat ze het verlies van die spelers op een betere manier opvangen. En in verband met dat, en de matige bezetting linksachter en links midachter en een tjokvolle selectie, zou ik bepleiten dat er enerzijds ruimte wordt gemaakt in de selectie en anderzijds kwaliteitsimpulsen worden gedaan. Let wel: dit is mijn persoonlijke indruk ; een indruk die geheel de mijne is en een eigen wijze van Value for Money en FRAND-voorwaarden in de sportwereld is. Zo vind ik Stan van Bladeren zelf een groter keeperstalent dan André Onana, zo ik ook Hidde Jurjus een betere doelman vind dan Jasper Cillessen (dom dom Barcelona, haha). Maar dat zijn discutabele dubieuze waarnemingen, waarin mijn mening niet buiten kijf gezet moet worden, ieder heeft zijn eigen indrukken die van degene zelf zijn. Ik wens Zivkovic veel plezier in Utrecht met het opvolgen van Ramselaar. Zivkovic heeft meer talent, maar zal mentaal soepeler moeten leren schakelen, daarom raad ik hem de positie van Ramselaar aan en niet de spitspositie. Is niets voor hem, die spitspositie, tenzij er met targetman wordt gespeeld, en met veel ruimte om te counteren.

Ik vind dat Viergever, Boer, Younes, Schöne, Gudelj, Serero evenals Cillessen en Milik en Fischer en Andersen verkocht mogen worden. Ik ben best een piepje eigenwijs, ik zou ook graag zien dat Onana en Dijks van positie wisselen. Maar dat is natuurlijk uitzonderlijk vergezocht, gaat niet gebeuren, maar ik vermoed echt dat ze er beide gelukkig van zouden worden op termijn. Zoals ik ook weet dat Veltman sneller linksom achteruit wegdraait dan rechtsom als de bal achter hem ligt, zodat hij met links kan aanzetten en sneller wegsprint, en daarom verbaast mij het dat hij niet meer op de linkerkant wordt neergezet om gedwongen te worden aan balvirtuositeit in zijn linkerbeen te werken. Maar dat ben ik, ik vind Viergever, Boer, Younes, Schöne, Gudelj, Serero verdienstelijke spelers die absoluut een eervol vertrek verdienen, maar absolute hypertalenten zijn het niet. En als je zo aspirerend wilt zijn als ik zou willen, dan moet je plaats vrijmaken voor de echte hypertalenten, en dan kun je beter die zes ook wegsnoeien.

Daarnaast lijkt het mij aan te bevelen dat Leon Bailey wordt gehaald voor een habbekrats.. Heren van het aankoopbeleid hebben weer even lopen slapen, hij heeft vier jaar zijn contract verlengd. Ik zou zeggen “Genk, uitstekend gedaan, jullie zien terecht potentie bij hem. In de meeste gevallen verdelen we zulke vis uiteindelijk 75-25 qua procenten, maar jullie hebben uitstekend hem langer gebonden, dus wij willen uiteindelijk de vis 55-45 qua procenten verdelen. En voor die 55% leggen we een bedrag neer van onder de tien miljoen euro, jullie weten dat wij die 45% gigantisch kunnen laten oplopen als hij lekker in de UCL bij ons meedraait. Deal?” Zo geef je ze de credits die ze verdienen, beken je eigen nalatigheid en loopt het bij ons niet in de papieren.

Ook zie ik graag Joost van Aken aangetrokken worden. En voor Marco Willemsen Asensio zou ik eenzelfde soort traject willen aanbieden als voor Bertrand Traoré, hier kan hij heel toevoegen en ook op de Cruijff/Keizer manier leren denken. Daarnaast heb je graag dat soort categorie speler bij Ajax tussen de lijnen. Ook zou ik Mink Peeters terughalen van Real Madrid, hier kan hij uitmuntend zich ontwikkelen. Bovendien zou ik een vrij opmerkelijke keuze voorstellen. Herinneren jullie in Nou Estadi del FCB op 18 september 2013 nog? Dat Nicolai Boilesen toen een helftje voorin mocht spelen. Ik zag er wel licht in. Maar Frank de Boer ziet het voetbal heel anders dan ik, hij ziet het aanvalsspel-benodigde raffinement anders dan ik. Zijn vader vond het ook een goede helft, en hij was laaiend op Frank de Boer dat hij die oplossing afkraakte. Dat sorteerde in een slepend conflict, Frank vond dat Boilesen zijn muil moest houden, de band met trots moest dragen linksachter. Vader vond dat Frank aan Boilesen had verteld dat hij centraal achterin of op het middenveld zijn toekomst lag, door de vormcrisis bij Boilesen wilde Frank daar niet meer aan, en Frank stelde zich op als een hoogheid. Daar was vader het mee oneens, het ging niet om poen maar om voetbalinhoud verkeerd. Die vader heeft inmiddels nog niets geregeld voor Boilesen, ik zou graag het gekke ervan maken, namelijk dat hij voor 2 jaar kan tekenen, en volgende zomer transfereert naar een ander team dan Ajax. Bij Ajax kan hij mooi voorin meespelen, want hij is een intelligentere speler dan menigeen vermoed. (Zou Boilesen bij Grasshoppers tekenen, dan zou ik toch een belletje naar de 31-jaar oude Nigel de Jong plegen, ook zo’n veel te defensief gemaakte speler die in feite intelligent kan spelen, en in tegenstelling tot Boilesen wel past in het beeld van eigenschappen waarnaar supporters snakken) Ik heb allang gezien dat hij qua talent de ideale opvulling is nu Muric gepasseerd is en naar Pescara gaat om zich op te laden. Zolang Muric in 2017 terugkeert, moedig ik die actie aan. Met Van Aken, Bailey, Boilesen en Peeters erbij, heeft Ajax de nodige hypergetalenteerde linkspoten erbij, en als ze dat doen, wacht de zegetocht door Europa voor Ajax weer eens. En wat snakken we daarna, na 44 jaar niet meer toonaangevend te zijn. En nog een hypergetalenteerde linkspoot zou zijn Hakim Ziyech, waarbij je Vince-Gino Dekker kunt uitlenen aan FC Twente, en je een soortgelijke deal kunt maken met FC Twente als met Genk. Waarmee de eigen Eredivisie ook wat kapitaal extra krijgt via Ajax resultaten in Europa. Tenslotte zou je ook Boussoufa kunnen aanraden met Dekker en Ünal dat in Enschede super te versterken, dat zou voor Dekker ideaal zijn en allerlei voordelen verder geven.

Bosz en Slop mogen samen uitmaken of ze zich hierin kunnen vinden, want zij bepalen wat commercieel bedacht wordt, maar ik reken op hun verstand. Ook vroeg de heer en erelid Arie van Os zich af of er nog wel een leider in Amsterdam rond sluimerde. Wij dragen hem op om de handschoen zelf op te pakken, te beginnen met schoon schip te maken met ereleden in de amateurvoetbalvereniging Ajax. De enige hoofdzakelijke die van AFC Ajax een erelid moet zijn, is Piet Keizer en verder helemaal niemand zoveel als hem. De rest snapt het voetbal onvoldoende, maakt er een hectische panische janboel van, en zorgt absoluut niet voor objectieve meetwaarden. Ook zou ik postuum Johan Cruijff, John Jack Reynolds, Bobby Haarms, Sjaak Wolfs en Jany van der Veen ertoe rekenen op voetbal- en verenigingsgebied, en ook misschien overgaan tot het maken van erelid van David Endt. Ook wil ik graag mensen als Jan Mulder, en talentontwikkelaar Bertus Kamphof beëdigd zien tot een onderscheden status in de sportwereld. Dan is het compleet. Dus Arie van Os, veeg al die zelfbenoemde ereleden weg, en wees een leider in Amsterdam die anderen op de voorgrond brengt. Ook allerlei gedelegeerde supporters spelen een negatieve rol in de uitrol van sportcultuur in Amsterdam en daarmee houden ze de voetballerij in een wurggreep, wij willen een verloste sportwereld.

Wij zullen binnenkort met de Ajax-directie in gesprek treden over het inkapselen van supporters in de eigenaarsstructuur van de naamloze structuurvennootschap Ajax. Ook andere onderwerpen zullen aan de orde komen, onder meer de bestuurlijke spanningen. Daarnaast heeft het Financieel Dagblad interesse getoond in ons speciaal aandeelhouderschap. We hebben er vertrouwen in dat avAJAX begint op te leven zoals het ooit bedacht is, met dank aan alle oud-bestuursleden en leden die we nu hebben. Eind oktober prikken we een datum voor een algemene ledenvergadering graag, om onze plannen uit te rollen en de leden te raadplegen of de voorgenomen richting ook desgewenst bij ons is. Ik hoop jullie hiermee afdoende geïnformeerd te hebben. Fijne weken en succes Ajax-1 in Rusland tegen Rostov. We can manage to play them apart, daje!

Dit bericht is geplaatst in AFC Ajax N.V., avAJAX, Column, Voetbalorganisatie, Wat zou Cruijff er van vinden?. Bookmark de permalink.