De reformatie van Ajax

Na jaren van relatief succes maar onaantrekkelijk voetbal lijkt Ajax langzaam maar zeker haar gezicht terug te vinden. Na een weifelend begin, waarbij Bosz nog in een spagaat verkeerde met het bolwerk van zijn voorganger, heeft Ajax weer aantrekkelijk maar ook succesvol voetbal centraal staan.  De voetbalachtergronden van Peter Bosz zijn inmiddels geen discussie meer bij de fans en zo voetballend zullen de lege plekken in het stadion ook weer snel gevuld raken. Er is weer glans over het spel van Ajax gekomen al komt dit ook niet zonder wrijving tot stand.

Je zou zoals de de Telegraaf vandaag nogal opportuun schrijft kunnen veronderstellen dat de huidige opstelling ten kostte gaat van de opleiding. De eigen kweek in de selectie moet inmiddels toekijken hoe recente aankopen steeds meer de sterren van de hemel spelen.  De vraag is doet Bosz het opleidingssysteem daar geweld mee aan of legt hij juist bloot waar het nog aan mankeert in de oplevering van dit onmiskenbaar grote talent?

Want Tete is in potentie beter dan Veltman, Viergever mag de veters van Matthijs  de Ligt eigenlijk nog niet eens vastmaken, Riedewald en Bazoer hebben ook beduidend meer in hun mars dan Schöne. Van de Beek is de overtreffende trap op Klaassen en Nouri echt nog beter dan Ziyech. Maar, heeft Bosz terecht vastgesteld, zij maken het verschil nog niet. Denken in samenhang is een voorwaarde in dit systeem dat feitelijk rust op 3-4-3. Genoemde spelers krijgen hun kans dit seizoen nog wel maar onder de bezielende leiding van Jong-Ajax trainer Marcel Keijzer moeten zij  dat laatste stukje vorming nog afronden.  En ook dat gaat gepaard met zéér aantrekkelijk voetbal in de Jupiler League. Een aanrader hoor dat Jong-Ajax.

In alles is waarneembaar dat de zo vurig gewenste  reformatie van Ajax gaande is. De talentenfabriek zal echt wel blijven produceren maar er worden nu wel belangrijke elementen toegevoegd aan het gedachtegoed van de Ajax adolescenten. Van door balbezit dogma’s en verdedigende genetica gedreven voetbal onder Frank de Boer naar frivool, gedurfd en gegroepeerd aanvalsspel onder Peter Bosz. Stap voor stap richting subtop Europa, omdat zoiets echt kan. En Cruijff, hij zou er minzaam naar hebben gekeken en het goed bevonden hebben…

Over Albert Treur @vetustioribus

Albert is sinds kort voorzitter van de aandeelhouderbelangenvereniging Ajax. Sinds zijn zesde jaar is Albert een 'die hard' Ajax fan maar kijkt inmiddels wat verder dan het gras waarop gevoetbald wordt. Albert heeft grote belangstelling voor het bedrijf Ajax en deelt zijn gedachtes over de business opportuniteiten regelmatig op dit forum. Zijn favoriete spelers in de huidige selectie zijn Sinkgraven, Nouri en Cerny. 'All time' helden van Albert zijn Johan Cruijff, Ruud Krol en Jari Litmanen,
Dit bericht is geplaatst in Column, Godenzonen, Wat zou Cruijff er van vinden? met de tags , . Bookmark de permalink.

3 reacties op De reformatie van Ajax

  1. Hannes schreef:

    Hoe je het went of keert, er zal altijd een speler uit de Ajax opleiding op de bank zitten. Persoonlijk denk ik dat de ouderen de kans krijgen met het oog op een transfer. En dan krijgt de jeugd de kans. Beleid dus.

  2. Luke schreef:

    Hannes heeft gelijk, Jaap de Groot zei ook wijze dingen over agents.

    Ik vind dat er met zes spelers wordt geploeterd door hoe majestueus diep Ziyech wordt gezet. Ik denk dat de energie wervelender met een goede ingreep. Ik had graag Bazoer, Van de Beek, Nouri en Riedewald, Tete en Sanchéz neergezet. Op dit moment doen Sinkgraven, Schöne, Klaaassen en Viergever, Sanchéz en Veltman mee.

  3. Gelet op de opstelling van vanavond, uit de eigen jeugd 8 in de basis en 4 op de bank wordt de stelling van de Telegraaf weer een beetje verder gecorrigeerd nuff said…

Reacties zijn gesloten.