Overname Amsterdam ArenA profitabel?

Ajax NV overweegt naar verluid een meerderheidsbelang in het stadion en kan zich dat veroorloven. De financiering daarvan is geen probleem maar de NV zal zich meer overtuigend moeten uitspreken naar de aandeelhouders. Een overname is immers ook het moment om de beurs te verlaten, een aandelenswap uit te voeren en een bestaand beursgenoteerd aandeel Ajax om te ruilen voor een nieuw niet beurs-genoteerd aandeel Ajax/ArenA. Maar goed, waarom zou Ajax dit überhaupt moeten willen? Een resumé.

Voetbalclub AFC Ajax heeft met het betrekken van de Amsterdam ArenA in 1996 één van de belangrijkste besluiten in haar 116 jarig bestaan genomen. Zonder deze huisvesting zou Ajax naar alle waarschijnlijkheid in het linker rijtje hebben moeten concurreren met clubs als AZ, Twente en Heerenveen. Fans van Ajax moeten zich dat echt realiseren als de ArenA weer eens verfoeid en vervloekt wordt.

Wellicht had men er wel beter aan gedaan om vanaf het begin zorg te dragen voor meer voetbalidentiteit en evidentere associatie met het rood-wit van Ajax.
De keuze voor die belachelijk huidige stadionkleuren kwam overigens voort uit de verwachting dat het stadion hooguit half gevuld zou zijn. Dit waren ‘dekkende’ kleuren en er zijn zelfs ontwerpen bekend waarbij de tweede ring afgesloten kon worden.

Niets bleek echter minder nodig want vanaf het eerste seizoen heeft Ajax vrijwel jaarlijks een gemiddelde van boven de 40.000 toeschouwers gedraaid. Een royale verdubbeling ten opzichte van spelen in De Meer en het Olympisch Stadion. Business seats en sky boxen gingen als broodjes over de ABN/AMRO bank en sponsoren wenste zich royaal te associëren met dit luxe en revolutionaire bouwwerk.

arena hoeken dicht

Klik hier voor een overzicht van de stadionstatistieken vanaf 1971.

Oprichting en bouwkosten

Gelijktijdig met de beursgang werd de Amsterdam ArenA N.V in 1996 opgericht met een aandelenkapitaal ter grootte van € 70 miljoen. Dit kapitaal werd vertegenwoordigd door:

De Gemeente Amsterdam €31,8 miljoen, goed voor 48% (certificaten zonder exploitatierechten);

• Private investeerders €29,5 miljoen, goed voor 39%

• De vereniging AFC Ajax €9,1 miljoen, goed voor 13% van de aandelen

De overige financiering werd bijeen gebracht door :

Founders €20,4 miljoen, vertegenwoordigd in Amsterdam Stadion C.V. Later meer over deze groep financiers en hun rechten

• Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur; €4,5 miljoen

• Hypotheek €31,8 miljoen ABN Amro.

Totale bouwkosten waren €127 miljoen de bouwkosten voor het Transferium en de benodigde infrastructurele aanpassingen niet meegerekend.

Founders

Door founders werd destijds 20.4 miljoen werd bijeen gebracht. Philips € 4.54 miljoen. Grolsch, Ballast Nedam N.V. en Koninklijke BAM Groep N.V, Coca Cola, de Staatsloterij, ABN Amro, KPN en de RAI brachten €2.27 miljoen in. Zij bedongen middels de Amsterdam Stadion C.V. de reclame- en gebruiksrechten voor 10 jaar.

Deze financieringsconstructie, eigendomsverhoudingen, belangen en gegunde exploitatierechten beperken Ajax anno 2016 in haar verdere groei. Het overgrote deel van de stadioninkomsten behoort niet aan Ajax. Wanneer Ajax de ArenA zou bezitten ontstaat er een behoorlijk omvangrijke nieuwe kasstroom en ketenexploitatie. Deze ontstaat uit directe (tickets en events) en indirecte (horeca) exploitatie. Bovendien moet de club in staat zijn om profitabelere partner partijen te vinden. Denk aan Heineken en wellicht meer sponsormogelijkheden voor de clubssponsoren als Huawei etc.

amstel-arena2

Hoe nu verder

Het voorkeursrecht op het certificatenpakket van de gemeente Amsterdam dat Ajax bezit spreekt in het voordeel. De Gemeente Amsterdam kan volgens convenant tot 2034 haar certificaten niet zelf vermarkten en zou inmiddels wel van haar certificaten af willen. Een eerste belangrijke stap voor Ajax om de exploitatie naar haar toe te trekken.

Maar dan moeten oude wallen geslecht worden. De ArenA is een vat vol tegenstrijdigheid nu de founders van de ArenA en de sponsoren van Ajax veelal concurrenten van elkaar zijn. Deze discrepantie kan vanaf 2017 opgelost worden wanneer de Ajax business beperkende stadionpartners Grolsch en KPN bedankt worden voor bewezen diensten.

Waarde

Ajax zelf waardeert haar aandeel (13%) in de ArenA op om en nabij de € 5 miljoen. In dat geval mag er uitgegaan worden van een aankoopsom van maximaal € 60 miljoen. Een overzichtelijk binnen 10 jaar te amortiseren bedrag. Zeker gezien het schrappen van de onderliggende huisvestingskosten van meer dan € 10 miljoen per jaar.

Er zijn goede redenen om aan te nemen dat deze overname komend boekjaar plaats gaat vinden en dat allerlei zaken zoals naamgeving en de gesprekken over de De Toekomst in deze context geplaats kunnen worden. Zeker nu in 2020 de ArenA speelterrein is voor het EK en er door derden (mede) gefinancierde aanpassingen aan het stadion in het verschiet liggen. Zo worden alle stoeltjes in fases vervangen voor echt rood-wit en overweegt men verdere verbeteringen/aanpassingen aan het stadion te doen. Een profitabele keuze naar het zich laat aanzien en wellicht het momentum om het stadion een nieuwe naam te geven. Zou de Johan Cruijff ArenA dan toch nog een optie zijn?

Over Albert Treur @vetustioribus

Albert is sinds kort voorzitter van de aandeelhouderbelangenvereniging Ajax. Sinds zijn zesde jaar is Albert een 'die hard' Ajax fan maar kijkt inmiddels wat verder dan het gras waarop gevoetbald wordt. Albert heeft grote belangstelling voor het bedrijf Ajax en deelt zijn gedachtes over de business opportuniteiten regelmatig op dit forum. Zijn favoriete spelers in de huidige selectie zijn Sinkgraven, Nouri en Cerny. 'All time' helden van Albert zijn Johan Cruijff, Ruud Krol en Jari Litmanen,
Dit bericht is geplaatst in AFC Ajax N.V., Stadion, Verzicht, Wat zou Cruijff er van vinden? met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Overname Amsterdam ArenA profitabel?

  1. Luke schreef:

    Als ze private investeerders uitkopen, is dat een bedrag (39/13) van 5 of 9,1 miljoen €, dus 15 mio of 27,3 miljoen € . En dan hebben ze een aandeel van 52%. Stel dat je dan af wilt zijn van de Founders, koop je dat voor 20,4 miljoen euro uit. Die hypotheek zal afgelost al zijn en het ministerie heeft dit gesubsidieerd. Dan kom ik uit op 35,4 of 47,7 miljoen €. Houdt Ajax dat onder de veertig miljoen euro, dan hebben ze dat goed weten uit te onderhandelen.

  2. Hugo schreef:

    Is een toekomstige uitbreiding van de toeschouwerscapaciteit nog aan de orde?

Reacties zijn gesloten.