Belofte teams in de Voetbalpyramide, een goed idee?

De jeugdteams van Ajax, PSV en Utrecht werken hun wedstrijden af in de Jupiler League, Jong Twente, Sparta, Az en Vitesse doen dat in de 2de Divisie. Fc Groningen, Volendam en Almere City hebben “jeugd teams” in de 3de Divisie. Op dit moment is er overleg bij de KNVB over een andere opzet, want ook andere BVO’s willen alsnog dat hun team in de 2de of 3de Divisie gaan laten meevoetballen. Wat is wijsheid want in principe moeten deze toetreders starten de 5de Klasse. Amateurclubs zitten niet echt te wachten op meer BVO jeugdteams alhoewel dat niet perse in hun nadeel hoeft te zijn.

Ajax en PSV doen het dit seizoen wel vrij goed, AZ staat zelfs bovenaan in de 2de Divisie. Veel wedstrijden met deze teams op het veld zijn erg aantrekkelijk voor het publiek maar de overige deelnemende jeugdteams van BVO’s doen het redelijk tot matig. Hun aanwezigheid is niet erg dominant en heeft geen significant effect op het verloop van de lagere divisies. Geen reden voor de amateurtak dus om dat af te wijzen en dus lijkt er ruimte te ontstaan in de discussie tussen de prof en amateurtak van de KNVB. Wil de KNVB echter zinvol ruimte scheppen in de Pyramide dan zou men ook de vorm daarvan nadrukkelijker moeten aanhouden (zie afbeelding hieronder).

Dus een Eredivisie met 18 clubs, de Jupiler League met 18 clubs, de 2de divisie met 20 (2 meer) en de 3de divisie met een Noord en Zuid competitie. Beide met 16 clubs. Een surplus van 16. Om dat proces logisch te laten blijven verlopen moeten de jeugdteams van alle nog niet deelnemende BVO’s een reserve competitie opzetten. De nu 8 hoogst gekwalificeerde jeugdteams stromen de 3de Divisie in. Dat geldt ook voor de amateurclubs uit de 4de klasse. Vanaf het eerste volledige seizoen geldt voor elk team een degradatie mogelijkheid. Degraderende teams van BVO’s komen uit in de reserve BVO klasse, amateurteams naar de 4de Klasse in hun regio. Met name de BVO reserve competitie verkrijgt hiermee nieuwe impulsen voor de amateurs is het een redelijk compromis.

De 3de Divisie Noord en Zuid leveren beide 2 periode kampioenen die strijden met de onderste 4 uit de Jupiler League voor degradatie promotie. Hier wordt het Nederlands voetbal niet slechter van. BVO’s laten instromen op een lager amateur niveau dient niemand. Kortom deze amalgatie van voetbalbelangen en hernieuwde sportieve uitgangspunten lijkt wel wenselijk en haalbaar.

Over Albert Treur @vetustioribus

Albert is sinds kort voorzitter van de aandeelhouderbelangenvereniging Ajax. Sinds zijn zesde jaar is Albert een 'die hard' Ajax fan maar kijkt inmiddels wat verder dan het gras waarop gevoetbald wordt. Albert heeft grote belangstelling voor het bedrijf Ajax en deelt zijn gedachtes over de business opportuniteiten regelmatig op dit forum. Zijn favoriete spelers in de huidige selectie zijn Sinkgraven, Nouri en Cerny. 'All time' helden van Albert zijn Johan Cruijff, Ruud Krol en Jari Litmanen,
Dit bericht is geplaatst in Verzicht, Voetbalorganisatie, Wat zou Cruijff er van vinden?. Bookmark de permalink.

Een reactie op Belofte teams in de Voetbalpyramide, een goed idee?

  1. Wout schreef:

    Alle belofteteams in een aparte divisie.
    Meer strijd op gelijkwaardig niveau, meer spelen, meer spanning. Beter voor de overige divisies waar profs en amateurs samen spelen. Voor iedereen leuker.

Reacties zijn gesloten.