Beneliga heilige graal?

De discussie over een grensoverschrijdende competitie met onze zuiderburen is van alle tijden. Ook Chef Techniek en Ballonnen van de UEFA Marco van Basten doet een duit in het zakje en mengt zich in de discussie over een Beneliga. Wederom krijgt het onderwerp royaal aandacht welke zeker gezien de plannen om de Champion League nog meer tot een elite toernooi te laten verworden logisch is. Een Beneliga met de beste 8 teams uit België en Nederland dus maar tegen deze eerste entamerende opzet is op voorhand veel weerstand.

Ontmanteling

Er is dus veel oppositie want waarom zouden de Eredivisie en de Jupiler Pro League akkoord gaan met een dergelijke opzet die aanvankelijk naast 18 tevreden (semi)topclubs ook 18 ontevreden BVO’s zal opleveren? Immers de achterblijvende clubs zullen samen met het tweede echelon een nieuwe ook voor media veel minder interessante ontmantelde 1ste divisie moeten gaan vormen. Dat zal echter niet zonder slag of stoot en op korte termijn gaan plaatsvinden dus waarom geen tussenfase creëren en een leerpad uitzetten voor beide bonden. Nu kijkende naar de resultaten in het Europese punten coëfficiënt is er nadrukkelijk wel aanleiding voor heroriëntatie op korte termijn. Nog los van de grotere aantrekkingskracht en de toenemende media-inkomsten gaat het primair om het spelniveau en de weerstand die zo’n opzet met Nederlandse en Belgische (sub) top clubs oplevert. Dat kan dus op korte termijn en met toestemming van de UEFA wellicht anders.

Bilaterale nacompetitie

Het eerste werkbare alternatief is een bilaterale nacompetitie maar ook het bekertoernooi biedt mogelijkheden waarbij geen club zich zelf op voorhand uitsluit voor deelname. Na het afsluiten van de regulaire competitie met 16 clubs maken de top vier uit België en Nederland zich op voor een mini-competitie van acht clubs om Europese tickets te bemachtigen. In principe twee Champion League plekken waarvan op dit moment één voorronde Champion League en twee directe plekken in de pool-fase van de EuropaLeague.

Dat zelfde kan met de finalisten van de Bekercompetitie, de winnaars spelen in twee wedstrijden om directe plaatsing in de EuropaLeague de verliezers om een plek in de voorronde. Ook dat kan in een kruislings gespeelde halve finale maar mogelijk is dat in combinatie met de reguliere play-offs te veel van het goede. Wellicht dat de UEFA een dergelijk toevoegend initiatief kan belonen met extra tickets voor de EuropaLeague.

Conclusie: zo’n Beneliga is op termijn onvermijdelijk willen beide landen enigszins aansluiting behouden/verkrijgen in Europa. De wijze waarop zo’n einddoel bereikt kan worden, met winst op korte termijn, lijkt met deze eerste opzet realiseerbaar. De Beneliga is geen Heiliga Graal maar dat het Nederlandse en Belgische voetbal dergelijke impulsen kunnen gebruiken moge duidelijk zijn.

Over Albert Treur @vetustioribus

Albert is sinds kort voorzitter van de aandeelhouderbelangenvereniging Ajax. Sinds zijn zesde jaar is Albert een 'die hard' Ajax fan maar kijkt inmiddels wat verder dan het gras waarop gevoetbald wordt. Albert heeft grote belangstelling voor het bedrijf Ajax en deelt zijn gedachtes over de business opportuniteiten regelmatig op dit forum. Zijn favoriete spelers in de huidige selectie zijn Sinkgraven, Nouri en Cerny. 'All time' helden van Albert zijn Johan Cruijff, Ruud Krol en Jari Litmanen,
Dit bericht is geplaatst in Column, Verzicht, Wat zou Cruijff er van vinden? met de tags , , . Bookmark de permalink.

Een reactie op Beneliga heilige graal?

  1. Edwin Kalmijn schreef:

    Ik ben het met je eens, een Beneliga, boven de Eredivisie en de Belgische Eerste Klasse. Met de top van Nederland en de top van België kunnen we concureren met de Subtop van Europa.

Reacties zijn gesloten.