Ziyech en Neres markeren nieuwe richting

Ajax heeft met de komst van Ziyech en Neres een belangrijke wijziging in het transferbeleid aangebracht welke uiteindelijk de gewenste aansluiting met de subtop van Europa mogelijk moet maken. Voor beide spelers werd door TD Overmars een royale (niet zo netto) 10 miljoen plus aan investeringen gedaan. Serieuze transferbedragen voor de doorgaans behoudende Amsterdammers die na echec destijds met Suljemani (16 miljoen euro plus) lang in ongebruik waren. Zeker bedragen boven pakweg 6 miljoen euro. Zijn dit nu initiële keuzes of is dit een permanente trendbreuk rijst dan de vraag. En nog belangrijker, laat het management hiermee de eerder verheven en gekoesterde Cruijff filosofie los?

Het zijn de triviale dilemma’s van het technische management dat steeds nadrukkelijker op zoek is naar mogelijkheden om vooral internationaal langer mee te kunnen doen. Cruijff zelf heeft in het verleden meerdere keren in columns en interviews aangegeven geen problemen te hebben met aankopen die direct iets toevoegen aan de selectie. Al sprak hij in dit kader vooral over ervaring. Aankopen blijven in deze context vooraf doorgaans lastig toetsbaar al kan alleen in het geval van Ziyech enigszins verwezen worden naar zijn relatieve ervaring. Neres is echt een speler die op zijn actuele voetbalvaardigheden beoordeeld moet worden.

Royale selectie

Ajax heeft ondanks het vertrek van Gudelj, Bazoer en El Ghazi nog steeds een royale en vitale selectie. Niet zo gek want deze selectie speelt met twee volwaardige teams in het betaalde voetbal. Laat inmiddels ook duidelijk zijn dat spelen in Jupiler League de opleiding en het beleid geen windeieren legt. Door te spelen in de Jupiler League wordt de overstap naar het eerste team ‘makkelijker’ gemaakt. Een contradictio in terminis wellicht want spelers krijgen juist meer weerstand in de Jupiler League dan in regulaire jeugdcompetities. Waardoor spelen in de Jupiler League feitelijk een laatste dimensie toevoegt aan het vooral daar voorheen haperende opleidingsmodel. Natuurlijk blijven er spelers doorbreken die nauwelijks speelminuten in de Jupiler League hebben gehad maar dat zijn uitzonderingen uit de bovencategorie.

Winst

Enfin, terug naar de aankopen. Het aantrekken van Ziyech voorzag het wat zwalkende team in het begin van de competitie van impulsen maar inmiddels is de samenhang in het team zo groot dat er vrij makkelijk gemuteerd kan worden. Ziyech zorgde dus wel voor de omwenteling maar speelt op dit moment geen grote rol. Voorin blijft het zoeken met spelers die het op dit moment net niet hebben. Met wat voorwaartsen in vorm zou Ajax minimaal tien goals meer gemaakt hebben en zouden een groot aantal wedstrijden al eerder beslist zijn. Het aantal tegengoals begint echter mede door de onverwacht excellerende Onana historische laagterecords te benaderen maar de club heeft goals nodig. In dat opzicht lijkt Neres, gegeven de informatie die hem is vooruitgesneld, een welkome versterking. Hoe dan ook het aantrekken van Ziyech en Neres markeren de nieuwe richting van handelshuis Ajax. Maar winst op spelers blijft een belangrijk doel van de club.

Over Albert Treur @vetustioribus

Albert is sinds kort voorzitter van de aandeelhouderbelangenvereniging Ajax. Sinds zijn zesde jaar is Albert een 'die hard' Ajax fan maar kijkt inmiddels wat verder dan het gras waarop gevoetbald wordt. Albert heeft grote belangstelling voor het bedrijf Ajax en deelt zijn gedachtes over de business opportuniteiten regelmatig op dit forum. Zijn favoriete spelers in de huidige selectie zijn Sinkgraven, Nouri en Cerny. 'All time' helden van Albert zijn Johan Cruijff, Ruud Krol en Jari Litmanen,
Dit bericht is geplaatst in Column, Godenzonen, Wat zou Cruijff er van vinden? met de tags , , . Bookmark de permalink.