Over Tete

De discussie laaide steeds weer feller op als Joël Veltman weer eens een matige pot voetbal afleverde en de roep om Tete bleef onverminderd groot onder de aanhang. Het lijkt er inmiddels op dat Tete zijn contract niet gaat verlengen en dat Ajax hem deze zomer moet laten gaan om zijn transferwaarde, gezien het volgend seizoen aflopende contract, nog te verzilveren. Immers, Bosz lijkt nog steeds voorrang te verlenen aan de vier jaar oudere Veltman en heeft inmiddels ook Jong Ajax rechtsback Deyovasio Zeefuik nog achter de hand. Voorkeuren zijn van alle tijden en zelfs de alom gewaardeerde Pieter Zwart komt met een uitgebreide data-analyse over Veltman versus Tete. Binnen deze kolommen echter een gebroken lans voor Kenny Tete, ook een kind van Ajax….

Prachtige cijfers en uitgewerkte percentages van de VI journalist die in het voordeel zouden spreken van Veltman. Wat echter niet uit dit soort statistieken naar voren komt zijn de verschillende omgevingsfactoren en de vergelijkingsongelijkheid. Immers de data wordt verzameld uit wedstrijden met steeds andere tegenstanders voor Tete en Veltman en bovendien speelt Veltman nog immer met een vaster ritme ten opzichte van Tete. Daarnaast is ook niet zichtbaar gemaakt wat de impact van hun aanwezigheid is op het team en de samenhang. Met andere woorden spelen de collegae beter of slechter in hun aanwezigheid en hoe zijn de resultaten van Ajax als zij spelen. In de wedstrijden die Tete meedeed kon je bijvoorbeeld heel duidelijk zien dat Traoré baat had bij zijn opkomen.

Conclusie: er blijft dus in elke vergelijking iets van subjectiviteit hangen en welke data-analyse je er ook op los laat, de voorkeur voor spelers is en blijft van alle tijden. Je kan in ieder geval aannemen dat Tete mede gezien zijn leeftijd meer potentie heeft en dat hij nu belangrijk verder zou zijn geweest in zijn ontwikkeling als hij de speeltijd van de in een surplace verkerende Veltman had gekregen. Daar heb je absoluut geen data voor nodig maar ook dat is mag je aannnemen een weloverwogen keuze van de trainer.

Over Albert Treur @vetustioribus

Albert is sinds kort voorzitter van de aandeelhouderbelangenvereniging Ajax. Sinds zijn zesde jaar is Albert een 'die hard' Ajax fan maar kijkt inmiddels wat verder dan het gras waarop gevoetbald wordt. Albert heeft grote belangstelling voor het bedrijf Ajax en deelt zijn gedachtes over de business opportuniteiten regelmatig op dit forum. Zijn favoriete spelers in de huidige selectie zijn Sinkgraven, Nouri en Cerny. 'All time' helden van Albert zijn Johan Cruijff, Ruud Krol en Jari Litmanen,
Dit bericht is geplaatst in Column, Godenzonen, Wat zou Cruijff er van vinden?. Bookmark de permalink.