Prima voetbalseizoen Ajax

De teleurstellende finale tegen Manchester United ten spijt heeft Ajax ook zonder prijzen een goed seizoen achter de rug. Het Ajax van Peter Bosz is met name na de winterstop in staat gebleken met aantrekkelijk voetbal lang mee te doen voor het kampioenschap en wist zelfs de finale te bereiken in de Europa League. Zat er dan niet nog meer in dan dat is dan de vraag. Voetbal gaat over details en toevalligheden. Toevalligheden zijn te beperken door veel informatie te verwerken in trainingen en wedstrijden maar zijn niet uit te sluiten. Een belangrijk detail.

Zuiver beschouwd verliest Ajax in de laatste fase van het seizoen het kampioenschap door de eenzijdig toegepaste doellijntechnologie in de Kuip (winst tegen PSV in plaats van een gelijkspel) en door de halsstarrigheid van de KNVB cq de weinig collegiale houding van PSV welke de uitwedstrijd in Eindhoven niet wensten te verplaatsen na de zware EuropaLeaguewedstrijd met verlenging tegen Schalke in Gelschenkirchen drie dagen eerder. Op de uitwedstrijd tegen Excelsior na heeft Ajax ondanks het volle programma na de winterstop feitelijk niet veel steken laten vallen.

Het bereiken van de finale was zeer verdiend maar op meerdere momenten kantje boord doordat de jonge ploeg in uitwedstrijden uit het ritme raakte door de tegengoals die Ajax doorgaans in thuiswedstrijden weinig ten deel vielen. Maar eenmaal in de prachtige finale ambiance in Stockholm aangekomen was het juist Bosz die zijn minste wedstrijd als coach bij Ajax inleidde met een voorspelbare maar weinig hoopgevende opstelling. Alle prachtige data-analyses ten spijt zouden Veltman en Schone beter geen basisplaats hebben gehad. Veltman bracht zijn ploeg met pupillenvoetbal in de eerste belangrijke tien minuten aan het wankelen en Schone komt op dit niveau wel het een en ander te kort. De oplossing lag ook deze keer bij Tete en Van de Beek maar Bosz besloot anders.

Daar waar Veltman zich gaandeweg enigszins herstelde bleef Schone opzichtig falen en het wekte alom verbazing dat Bosz in de rust geen wijzigingen doorvoerde. Ajax kwam niet in de wedstrijd en na de 2-0 wisselde Bosz een aanvaller voor een aanvaller terwijl een extra voorhoedespeler logischer had geweest. Ook Bosz moet blijkbaar finales leren coachen want hij is deze wedstrijd niet in staat geweest om het (on)tij te keren.

Toch overheerst de tevredenheid dit seizoen. Bosz is naar het zich laat aanzien een duurzame ‘gamechanger’ die Ajax zijn voetbalgezicht heeft teruggegeven. Daarmee het team en zichzelf veel krediet bezorgend. Komend seizoen zal hij mogelijk aan de slag moeten zonder spelers als Klaassen, Ziyech, Traore en wellicht zelfs Veltman. Het doorstromen van Nouri, De Jong, Zeefuik en de basisplaatsen voor Van de Beek en Tete doen de ploeg nauwelijks verzwakken maar bieden Ajax eenmaal ingeslepen wellicht zicht op een nog hoger niveau. We zullen het snel weten.

Over Albert Treur @vetustioribus

Albert is sinds kort voorzitter van de aandeelhouderbelangenvereniging Ajax. Sinds zijn zesde jaar is Albert een 'die hard' Ajax fan maar kijkt inmiddels wat verder dan het gras waarop gevoetbald wordt. Albert heeft grote belangstelling voor het bedrijf Ajax en deelt zijn gedachtes over de business opportuniteiten regelmatig op dit forum. Zijn favoriete spelers in de huidige selectie zijn Sinkgraven, Nouri en Cerny. 'All time' helden van Albert zijn Johan Cruijff, Ruud Krol en Jari Litmanen,
Dit bericht is geplaatst in Column, Wat zou Cruijff er van vinden?. Bookmark de permalink.

2 reacties op Prima voetbalseizoen Ajax

  1. Hans schreef:

    een aanvaller is toch een voorhoedespeler?

  2. Yep.. lees het nog eens? 🙂

Reacties zijn gesloten.