Twee redenen voor langer verblijf

Wat enorm bereikt is in het sportjaar van Ajax, kan uit elkaar spatten, omdat spelers niet begrijpen hoe uitzonderlijk geweldig de samenlopende scholing is. Ze dreigen te worden weggelokt met geld en aanzien uit het buitenland. Laten we klokken gelijk zetten. In deze ploeg samenspelen met klasse waarborgen Matthijs de Ligt en Hakim Ziyech is een geschenk van een hogere orde dan geld en aanzien uit het buitenland. Tel daarbij op dat Peter Bosz en Lasse Schöne en Hendrie Krüzen en Marcel Keizer en Bruins-Slot al trouw hebben gezworen aan elkaar, waarvan Schöne verlengde met Ajax en Bruins-Slot nog 1 jaar meewerkt, en dat volgend jaar echt een gooi kan worden gedaan naar de manier van spelen op de helft van de tegenstander, die de vijf samen voor ogen hebben. Deze beide redenen, lijken mij het perfecte sportieve perspectief waarop de rest droomt te mogen inschrijven.

Aan Sánchez & Dolberg, blijf! Jullie genieten in dit Ajax al. Natuurlijk gaat het buitenland jullie proberen los te weken van alles wat je hier krijgt. Jullie stellen je daarvoor gevoelig aan, want leren geen Nederlandse taal. Je kunt niet deze bladzijde omslaan en het hoofdstuk sluiten, want dan vervliegen de dagen alsof ze nooit gekoesterd zijn, herinner je alsjeblieft waar je bent. Dus Davinson, je wilt zichtbaar meer helpen aanvallen en zo voorkomen dat het misgaat, en misschien ligt die kans aan de linkerkant van het veld terzijde van De Ligt en Ziyech. Op die manier mag je de hele strook tot de achterlijn van de tegenstander veroveren. Daarnaast ook weer zover in positie komen dat er telkens vooruit druk gezet kan worden. En werken aan je uitdagingsbeen. Logische oplossingen met de bal kiezen, sneller voor je leren zien. Er is nog zoveel om te worden, maar een overgang naar een prutsend elftal in het buitenland, kan torpederen hoeveel bewijs er is van jouw zekere uitmuntende extreme spelersklasse. Kasper, je bent soms zichtbaar oververmoeid. Maar met Justin Kluivert als aanvaller op de bank, en jullie die zoveel van elkaar afwijken toch zoveel overeenkomst ook hebben, kun je af en toe die wissel aanvragen. Want ja allebei als Ronald de Boer’s danwel Pogba’s met Messi’s en Griezmann’s oogmerken, je gaat het nodig hebben om te zien dat die geweldenaar van jou een magistraal maakt. Hij doet dynamische loopacties en voetbewegingen die niet in jouw opkomen en andersom jij als statig wezenlijke koelbloedigheid en kunstzinnige 9, jullie zijn beide immense talenten, en een tweestrijd om die plaats in de basis, gaat je leren om elke dag te genieten van de inspiratie die je plukt van elkaars levenslust en vermogen om te oogsten. Samen nog een paar jaar, dat hebben jullie beide nodig, met plezier mannetjes voorbij. Want in het buitenland is het niet zo lachen, zien jullie die verdwaasde koppies niet van jullie tegenstanders in Europa? In Amsterdam kan je je uitleven zonder zorgen, gaan positiewisselingen sneller en kun je nog zoveel oprekken van je velocity.

De tijd van het moeten terwijl alles om je heen zeurt, kun je willen naderen, maar in dit Ajax zeurt niks en ben je totaal op elkaar aan het drijven. Puur natuurlijk en vol ontzag voor elkaars wensen en gezamenlijke missie. De eenheid van jullie generatie en klasse, die kun je niet vinden in het buitenland. Als je straks 22 bent, moet je nog 15 jaar, dus waarom nou of volgende zomer de haast jouw leven laten bepalen? Kun je kunstzinniger niet veel beter tot eigenlijke groei komen? Wat boeit de externe realiteit dat naar begrippen van de voetballerij je onderbetaald wordt je? Het moet draaien om waar je floreert. En dat is zeker voorlopig in de concurrentie met onze doorbraak uitspokende Justin. Ook al kun je van elkaar niet aanzien dat de ander op de bank zit, geloof mij, daar leer je ontspannend van beseffen hoe prettig het is een mooie kans te hebben. En met zijn tweeën 50+ wedstrijden verdelen, want jullie hebben ook interlands, dat is geheel niet onverstandig.

Aan Klaassen & Muric, blijf! Traoré is door de verbintenis met Chelsea weg, Schöne raakt op leeftijd. En Davy, in een goede veldbezetting op de helft van de tegenstander, loopt in balbezit links naast bepaler Ziyech, en kunt bij verloren balbezit je zo positioneren achter de linie dat de organisatie er staat. En twee van de drie middenvelders plus Traoré weg uit de basisopstelling, dat zou zonde zijn van de mateloos goede klik die er met Ziyech is. Jij weet dat jij sterker bent als 6 dan als 8, en dat Ziyech beter is als 8 dan als schaduwaanvaller. Want hij is een bepaler, eentje die rond speelt en de rode draad in het spel telkens weer tijdig verlegt. Als jullie verzorgd willen tikitaka’en, heb je een zwervende stilist op 10 erbij nodig. En de linksachter die diepgaat, waardoor de linksbuiten een verkapte tweede spits is, en er dus altijd dubbele driehoeken gemaakt worden op de as. Robert, alles wat Traoré gedaan heeft, kan jij intelligenter.

Ga verplicht al die wedstrijden kijken, simuleer dat jij daar staat, schrijf wat je aan Traoré inspireert en wat je zelf-volgende instinct is, en slijp je zelf-volgende instinct bij door de goede kanten van Traoré. Bij Ajax ga je concurreren met Pelle Clement en Mees de Wit. Jullie drie hebben hetgeen in een mate van Traoré, daar waar Dolberg en Kluivert erop toevoegen. Clement is slim en Mees is behendig, Muric is de allrounder ten opzichte van deze twee maar soms niet bewust van de nederige erecode wit-rood-wit, en jullie alle drie ontlopen elkaar niet verschrikkelijk veel. Dus de concurrentie kan losbarsten, maar ik heb vertrouwen in jullie om Traoré te doen vergeten en om vooral jezelf niet te doen vergeten. Niets is mooier dan spelers die zichzelf kunnen uitvinden. Robert of Mese of Pelle links naast Kasper of Justin, je kunt het slechter je voorstellen. En iemand die het op rechts breed trekt, en een Davinson die van achteruit de nieuwe Roberto Carlos speelt. Dit kan een legendarisch ploegje worden.

Aan Tete & Onana, blijf! Ajax wil goedkoop werken maar ook onuitputtelijk jullie helpen, liefde moet van twee kanten komen. Kenny, begrijp alsjeblieft dat het nodig was bij het risico om Schöne mee te laten draaien, om iemand te kiezen op back die het centrum in de gaten houdt. Jij houdt het middenveld super in de gaten, en je hebt aangetoond tegen Lyon dat je het achterin ook perfect sluit, en doordat je de les hebt getrokken, wees de Amsterdammer die geen ressentiment heeft. Wees de motor op verdedigend en opbouwend gebied dienstbaar naar Ziyech. Maak het je niet te moeilijk. Hier bij Ajax leren spelers het tegenovergestelde van de Raiola Brainwash, ze leren voetbalintelligentie i.p.v. enge blikveld, soberheid i.p.v. ijdelheid, efficiënte behendigheid i.p.v. show behendigheid. Jij bent in dit jaar, ondanks dat je op de bank vertoefde, in mijn ogen een drie keer zo goede stille kracht geworden. Bel alsjeblieft Raiola op en verkies je te laten begeleiden door David Endt, wees het verhaal voetbal en niet het verhaal pecunia. Je bent thuis in jouw stad en KNVB international en we staan vierkant achter je en zien echt wel dat je ramt op de poort en het zo laat rammelen dat er wel een coach moet zijn die je zo van je ruwheid wil verlossen dat hij je niet zomaar toelaat, je moet erbij blijven nou de twee sportieve perspectief redenen er zijn.

Kom echt van alle ruwheid los en wordt een intelligente jongen, heb dat geduld, en kijk eens goed naar Ziyech en De Ligt en wat dat moet beloven. Laat hen twee het woord pakken, je speelt sowieso de onmiskenbare gouden talisman van de groep. Jij bent het amulet en heel Ajax rouwt als je vertrekt. Puur omdat je missie, je geweten en lust niet helemaal in balans zijn. Ajax is omgekeerd ook jouw schat, vergeet dat niet. André, je past zo goed tussen deze groep, je hebt niet voor niets verlengd tot de zomer van 2021. Amsterdammers vergelijken je met Yashin, Johan Cruijff’s favoriete doelman allertijden, alleen je moet nog stappen zetten als lijnkeeper. Hopelijk slaagt Ajax erin om Mile Svilar uit Anderlecht ook te halen, en Stan van Bladeren te hebben, en dan weet je zeker dat er op een hoog niveau naar jouw handelingen gaat worden omgekeken. Deze andere twee hebben ook een grote internationale loopbaan voor ogen, dus als jij de nummer 1 blijft, dan straalt dat Lev zijnde van jou af. En tegen de tijd dat het voor beide partijen niet een slechte zet is om jou een overgang te gunnen, dan krijg je de overgang naar ook een superteam in het buitenland. Maar blijf de twee sportieve perspectief redenen trouw, praat ook met Marcel Keizer van Jong Ajax, want die heeft juist de winnaarsgeest om het goed te organiseren, en dat zal je nog iets verder helpen in de coaching.

Aan Riedewald & Nouri, blijf! Jullie zijn in de schaduw van de spitsen, de stilisten. Abbie, de Ajax Media, daarvan ben jij het boegbeeld geworden, hopelijk geven ze jou de eindregie zodat je hele maatschappelijke dingen kunt realiseren bij Ajax. Want je komt uit de gekleurde veelzijdige buurt, dat je in een Mercedes er crosst, klopt ergens niet. Je zou hem eigenlijk week naar week willen uitlenen aan buurtgenoten, en dat je zelf op een bescheiden te onderhouden motortje naar Ajax toe kan. Jij vertelt een verhaal over Amsterdam, met een knipoog, een slakende zucht en eergevoel. Je moet nog groeien in je omschakelingsinstelling binnen de lijnen, die conditie groeit wel mee als je maar de ingeving van het ‘allure wensen’ zoals in straatvoetbal even parkeert, want die dingen hoef je niet wekelijks te hebben. Je kunt beter geloven dat je in korte duur minder kunt presteren en op lange duur meer, dan dat je in korte duur overschat wat je kunt en op lange duur onderschat wat je neerzet. Maak het je niet moeilijk, iedereen blijft bij hoeveel vernuft en behendigheid je hebt, kies voor het simpel houden. Jaïro, ontzettend veel lof voor hoe je niet bij de pakken neer bent gaan zitten. Je komt wat geslotener over dan Abbie, dit geeft je wel dat mensen van je op uit gaan, want je bent er voor hen. Alleen je vergeet je eigenschap dat je eigenlijk een geslepen haai bent. Alleen mensen die je echt week in week uit in de jeugd hebben gezien, weten dat er meer in je prijkt dan een paar meeverdedigende acties. Die heb je standaard al prima verzorgd, maar je bent veel meer nog een smaakmaker, die lopend vooruit of zijwaarts een tussenstation bent waarvan gevaar uitgaat. Jij hebt de bagage die Abbie nog moet leren, alleen je laat je zo enorm ondersneeuwen door opdrachten die niet het beste van je naar boven halen. Jij en niemand anders bent de kruising tussen Litmanen en Cruijff-stijl.

Ik zie je dus 25 meter verder naar voren alle juiste keuzes maken, daar is jouw natuurlijke instinct zoveel meer waard. Wees maar eens geinig, durf maar los te wikkelen wat je je voor keurslijf hebt aangetrokken. Ontwikkel je naar hoe je jezelf het beste kent. Dat twee treffers afleveren in Kerkrade, dat was allerminst een nogal mazzelend ‘backie’, dat was een schim van hoe je bent. Veel beter dan wat je vertoont, je vertoont je een wegcijferende medespeler. Maar niet de dragende sterspeler. En dat is eeuwig zonde, want je kunt het wel, jij bent de 10 naast Ziyech op 8. Sneller naar rechts met jouw linkervoorkeursbeen. Het is pure schoonheid wat jij kunt, alleen je bent je growth mindset soms kwijt. En je sublieme verbeelding spreekt amper. Als het niet de finale is, dan is het volgend jaar dat je afrekent met mensen die je afschrijven als international, want ja verdedigend niet onvermurwbaar. Maar juist jij, moet beoordeeld worden op je merits, en dat zijn merits die je goed hebt verstopt, maar die dit Ajax o zo nodig heeft. Jouw Ajax, jouw Noord-Holland, jouw feestje. Kijk naar de gangmakers, wordt eens wakker en ga die uitdaging aan. Dit artikel schrijft zich niet voor niets, het gaat om jullie besef. Schatplichtig zijn. De samenleving vergeet dit nooit, we willen geen schamel kikkerland zijn met schreeuwerds op de dijken, maar een zee die ingedamd wordt door mensen die een podium verdienen. Grijp het moment aan om terug te knokken, weggaan is vluchtgedrag, terwijl mensen echt wel eerlijkheidshalve je iets op het hart willen drukken waar je van kunt groeien.

Ajaxspelers die niet vermeld staan net hierboven, voel welkom en geprikkeld om te tonen dat jullie ook het fundament van Ajax mede bepalen. Dit is niet een artikel om iemand te verstoten. Het is verering van potentie op een kruispunt van een gang naar in de knel of juist niet. Help met de besten. Hopelijk verzint de kantoorleiding beleid dat met name Noord-Hollanders, overig eigen opgeleid getalenteerde jeugd en wereldklasse trouw maakt aan Ajax. Wenselijk is verder dat Michael Reiziger en Wim Jonk een rol van commissiebetekenis gaan spelen bij het eerste terzijde van de vermelde bewierookte vijf. Dan is Johan Cruijff in alles de geestesvader, en prijkt het mooie contrast tussen dat begeerlijke gewaagde speelse Ajax en een geld overgoten internationale voetbaltop.

Lúke

Over @2017TPYS

http://www.daardan.nl/2016/05/knvb-wil-hollandse-school-2-0-wat-er-dan-mis-met-het-origineel/ Remedies no matter what!
Dit bericht is geplaatst in Gastcolumn. Bookmark de permalink.