Waarom Ajax van Manchester United wint

De nadere ontknoping van een enerverend eerste seizoen onder Bosz is boven alle verwachtingen verheven. Ajax kwam slechts één punt tekort op concurrent Feyenoord voor de titel en sluit volgende week een prachtige reeks in de EuropaLeague af met de finale tegen Manchester United. Het allerbelangrijkste echter, deze soms adembenemende voetbalcampagne vond steeds meer plaats met Ajaxwaardig voetbal. Niets ten nadele van Frank de Boer die het met ander materiaal wenste en moest doen, dit is het ware voetbalgezicht van Ajax.

Het begon dit seizoen rommelig en met weinig overtuiging. De voorbereiding was er één om snel te vergeten en ook de wedstrijden tegen Rostov, Roda en Willem II gaven geen enkele indicatie dat het snel goed zou komen met Ajax.  De prestaties in de eerste seizoenshelft waren vervolgens wisselend maar er zat groei in het team dat steeds vaker 3-4-3 ging spelen met een ‘hoogstaande’ voetballende linksback en een 6 die vooral aanvallend dacht.  Maar dat nu ijzersterke geloof in eigen kunnen kwam pas echt op gang na de eclatante 5-1 overwinning op Bundesliga second best RB Leipzig. In dat vriendschappelijke duel kwam het gedachtegoed van Bosz in maximale samenhang met het werkelijke potentieel in de selectie van Ajax. Dat aanzwellend elan dreef de club naar sinds lange tijd ongekende hoogtepunten.

De rol van de wisselspelers kan in deze context niet voldoende benadrukt worden. Van de Beek is fenomenaal, Kluivert’s impulsen ongekend en amusant, De Ligt is inmiddels meer dan een toegevoegde waarde. Neres, Nouri en De Jong sluiten zich moeiteloos bij dit team aan. Tete is Veltman inmiddels voorbij en Riedewald speelt op elke positie naar zijn grote mogelijkheden. Daar ligt de kracht van dit Ajax. Ruim 16 volwaardige eerste elftal spelers die bij deelname elk op zich geen enkele afbreuk doen aan het Cruijffiaanse voetbalspel dat zich aan onze ogen voltrekt.

En nu, op slechts een paar meter van de meet, komt het er op aan dat de club zichzelf en de trouwe schare fans ook beloond voor de keuze van Bosz, het soms oogstrelende voetbal alsmede het grote vertrouwen naar de spelers en de trainersstaf. Het krediet wat hierdoor ook ontstaat voor de technische staf en directie zorgt voor voelbare cohesie en bindt daarmee ook de altijd kritische achterban. Door deze ontwikkelingen en het prachtige d(s)wingende voetbal is de Johan Cruijff ArenA een schier onneembare veste geworden.

De ruim 10.000  Nederlandse aanwezige fans in Stockholm moeten echter Ajax dat gevoel van onoverwinnelijkheid ook buiten de ArenA kunnen geven. Dat gekoppeld aan de goede vorm van de selectie en de gewenste periode van herstel biedt Ajax een unieke kans op winst tegen het stugge maar voetballend matige  Manchester United. Het voetbal verdiend het, de fantastische fans verdienen het en bovenal, de nagedachtenis aan Johan Cruijff zou daarmee een gouden rand verkrijgen. Dat alles…. maakt dat Ajax van Manchester United wint.

Over Albert Treur @vetustioribus

Albert is sinds kort voorzitter van de aandeelhouderbelangenvereniging Ajax. Sinds zijn zesde jaar is Albert een 'die hard' Ajax fan maar kijkt inmiddels wat verder dan het gras waarop gevoetbald wordt. Albert heeft grote belangstelling voor het bedrijf Ajax en deelt zijn gedachtes over de business opportuniteiten regelmatig op dit forum. Zijn favoriete spelers in de huidige selectie zijn Sinkgraven, Nouri en Cerny. 'All time' helden van Albert zijn Johan Cruijff, Ruud Krol en Jari Litmanen,
Dit bericht is geplaatst in Column, Godenzonen, Wat zou Cruijff er van vinden?. Bookmark de permalink.