Technisch Hart Ajax toe aan update

Ajax presteert ondermaats en is bezig aan één van de slechtste seizoenopeningen sinds decennia. Veel vingers wijzen naar de trainer die zeker ook niet vrij van fouten is maar nog meer wordt afgegeven op het Technisch Hart van Ajax dat het enorme verval van de club in zo’n korte tijd wordt aangerekend. Zeker nu blijkt dat de onderlinge verhoudingen onder druk staan en dat de eindbeslissing ligt bij een (formele) Algemeen Directeur die daar nauwelijks de kwalificaties voor in huis heeft zwelt het rumoer aan.

Het was Johan Cruijff die na de revolutie in het (ik gebruik bewust niet zijn) Plan Cruijff voor het eerst gewag maakte van een platform dat het Technisch Hart zou moeten vormen in de club. Een loffelijk en plausibel streven maar een model dat door de grote tegenstellingen binnen de club en het ontbreken aan een goede structuur alleen qua financieel resultaat aan de verwachtingen voldoet. En juist daar was het Cruijff niet om te doen geweest. Ajax gebruikt een zielloos instrument zonder gebruiksaanwijzing en laat het beleid bepalen door op zich wellicht bekwame managers die echter in onvoldoende samenhang en vooral structuur opereren.

De vraag is of dit überhaupt zo gaat werken zonder voetbaltechnische eindbaas die de besluitvorming in goede banen leidt. Een Technisch Directeur dus en naar mijn mening zou zelfs Cruijff met enig voortschrijdend inzicht nu tot de conclusie gekomen zijn dat dit niet zo kan werken. Bovendien de twee clubs waar Cruijff graag aan refereerde, Bayern en Barcelona, werken met een Technisch Directeur. Een Technisch Directeur die deel uit maakt van de hoofddirectie (van Ajax) en aanspreekpunt is voor de RvC, dat zou een belangrijke eerste stap kunnen zijn.

Toch kan zo’n Technisch Hart gereanimeerd worden als naast de belangrijkste voetbaldisciplines in het Technisch Hart ook medische zaken en data management nadrukkelijker zouden ondersteunen(zie afbeelding). En zoals afgebeeld zou naast de manager spelerszaken en de hoofd opleiding naar mijn mening ook de hoofd scouting tot dat technisch hart moeten behoren. De functie van Dennis Bergkamp is te vaag en past niet in uitgangspunten van een Technisch Hart. Om dat goed in te bedden heb je een voetbalorganisatie nodig waarbij ook het hoofd data en analyses alsmede een hoofd medische zaken onderdeel moeten zijn van het voetbal management team.

Geen voetbalorganisatie kan tegenwoordig buiten data-ondersteuning en ook de medische staf moet een vast en duurzaam onderdeel zijn van de technische staf van Ajax. De club heeft behoefte aan een duidelijke structuur en aan besluitvorming. Zou dat er zijn geweest zou wellicht zelfs Jonk nog op de Toekomst hebben kunnen functioneren.

Over Albert Treur @vetustioribus

Albert is sinds kort voorzitter van de aandeelhouderbelangenvereniging Ajax. Sinds zijn zesde jaar is Albert een 'die hard' Ajax fan maar kijkt inmiddels wat verder dan het gras waarop gevoetbald wordt. Albert heeft grote belangstelling voor het bedrijf Ajax en deelt zijn gedachtes over de business opportuniteiten regelmatig op dit forum. Zijn favoriete spelers in de huidige selectie zijn Sinkgraven, Nouri en Cerny. 'All time' helden van Albert zijn Johan Cruijff, Ruud Krol en Jari Litmanen,
Dit bericht is geplaatst in Column, Voetbalorganisatie, Wat zou Cruijff er van vinden?, Zinloos gemeld. Bookmark de permalink.