Marc Overmars, haal Krüzen en Bosz rap terug

Aan de voorzitter van het technische hart, en ook nuttige kantoorleiders als Arisz en Geelen luidt dit advies: Spring op de bres voor de terugkeer van het geslaagde tweetal tegen de bestuursraad en Slop.

Middenin mei keek de club plompverloren over de keuze van dit technische hart om Spijkerman, Rekelhof, L’Ami belangrijker te achten voor de voortzetting van het beleid dan Bosz en Krüzen. Ajax was eindelijk weer iets van Ajax aan het weg krijgen door het laatst genoemde tweetal, en dat had te maken met hun concessieloze aandacht voor spelintelligentie, waardoor het weer een pijler aan het worden was. Het was niet voor niets dat de raad van commissarissen gepikeerd was niet eerder te zijn geïnformeerd over de assumpties van Krüzen en Bosz die maandenlang de sfeer hadden bepaald.

Middenin mei was Van der Sar nog voorzitter van het technische hart en waren verder Ouaali en Bergkamp tegen Overmars in aan het druisen. Overmars vond Bosz en Krüzen hoekstenen van Ajax. Toen zij verpatst werden aan Dortmund, viel de geloofwaardigheid naar de spelers toe weg. Klaassen mocht al weg, Traoré was al weg, maar Sanchez bedacht zich niet meer over zijn internationale kansen, en Younes en Onana vonden het een gotspe dat de samenhang als een geest uit de fles was vertrokken. Half jaar later volgde er een drastische ingreep in het technische hart.

Van der Sar mocht er niet meer in, Overmars kreeg de regie over het technische hart, een besluit dat iets zegt over de professionaliteit waarmee het dat elftal maanden heeft gedraaid. Met terugwerkende kracht kun je zelfs zeggen dat de breuk van 2015 met Cruijff ook te maken heeft gehad met een gebrek aan goede inschattingen in de bestuursraad en in de vredig knikkende raad van commissarissen, om Van der Sar erin te verweven en Bergkamp en later Ouaali (nadat de glasharde onderzoeksfeiten al uitwezen welke weeffouten en gebrek aan professionaliteit er waren) was het weggooien van de sleutels.

Advies Ling volgend moesten hoofdcoach, hoofd spelerszaken/scouting, hoofd opleidingen samen het beslissen, en waren Van der Sar en Bergkamp nooit aan bod gekomen. Op dit moment zou het inhouden dat Bergkamp niet maar Keizer wel in het technische hart hoort. Keizer gaf zelf voor het seizoen aan dat hij liever dit jaar als assistent was gestart, simpelweg omdat hij niet de harde beslissingen durfde te nemen aangezien topspelers hem nog niet volstrekt vertrouwden. Laten we Advies Ling dan uitvoeren, en dan heb je een meerderheid voor het terughalen van het gouden duo.

Rekelhof en Bergkamp bij Reiziger kunnen ze laten aansluiten bij Jong Ajax, en Ami en Spijkerman bij de junioren. Bergkamp durft ondanks zijn benodigde trainersdiploma van 2009, nog altijd niet met groepen te werken, omdat iedereen hem het afraadt, en zo niemand de verantwoordelijkheid draagt om hem het te laten doen. Daarom zou Overmars een sluitpostentrainer moeten willen die Bergkamp volledig op de achtergrond leert wat het is om een groep te leiden, iemand zoals Louis van Gaal die altijd al zijn gedachten heeft over de manier hoe keepers het vak moeten belijden en dus aan persoonlijkheidsontwikkeling werkt. Sinds Stekelenburg, Padt, Vermeer is er geen keeper meer interessant genoeg geweest voor het Eredivisievoetbal, dus in de opleiding van de keepers gaat er iets bij Ajax fout in de afgelopen tien jaar. Ook zou Ajax er wijs aan doen om Ouaali naast Bergkamp en Reiziger te zetten, en als verbindingsman Andries Jonker te kiezen.

Met die professionalisering (Advies Ling, Bosz, Krüzen, Jonker, Van Gaal, herplaatsingen Bergkamp Rekelhof Spijkerman Ami) worden ouders en spelers weer serieus genomen en doet Ajax het juiste met haar rijke kas.
Ook kan Danny Blind Leo van Wijk aflossen en Johan Neeskens worden gevraagd op de sportieve stoel van de raad van commissarissen.

En dan kun je Millen Castillo (linksback), Javairo Dilrosun, Millen Baars, Daishawn Redan, Kees de Boer (middenveld) weer terug nemen uit Engeland naar Ajax. En misschien met een sensatie als Samuel Grandsir (linksbuiten) komen.
Hoezo is de internationale aansluiting niet mogelijk?

Want Schuurs en Bandé zijn niet slecht. Ondertussen kun je aan Veltman, Siem de Jong, Viergever, Younes, Dijks, Schone vertellen dat Ajax en zij binnen twee transferperioden een nieuwe werkgever voor ze moeten vinden. De verjongingskuur lijkt onverstandig, maar je kunt ook uitgaan van goed genoeg is oud genoeg, terwijl je van oud genoeg is goed genoeg minder uit kunt gaan. Dus juiste transfers gaan een verstandige zet blijken. Bijvoorbeeld om een offensiever middenveld te hebben dan nu en het tactische ruimtegevoel van goede spelers beter te maken.

Lúke

Dit bericht is geplaatst in Gastcolumn. Bookmark de permalink.