Gênante eurodansjes rond de Johan Cruijff ArenA

De naamsverandering van de Amsterdam ArenA naar de man die het Nederlandse voetbal en Ajax in het bijzonder zoveel heeft gebracht blijkt geen sinecure. De belangen zijn zowel emotioneel en financieel zo groot dat het de gemeente Amsterdam, de stadion directie en Ajax NV nu nog als minderheidsaandeelhouder, blijkbaar veel moeite kost om consensus te vinden in deze inmiddels gênante surplace. Er wordt veel gewezen naar Ajax in deze maar de NV is op dit moment slechts minderheidsaandeelhouder. Ajax is wel nadrukkelijk uit op een volledige overname en zal de private investeerders (39%) alsmede de gemeente (48%) uit willen kopen. Ajax zelf heeft thans 13% van de aandelen.

Sedert 2016 is duidelijk dat de gemeente Amsterdam geleidelijk haar 48% aandeel in de ArenA wil afbouwen. Ajax heeft preferentierechten op die aandelen en is al sinds 2016 in onderhandeling over een overname. De gemeente wil haar belang in eerste aanleg terug brengen tot de helft (24%) en had met Ajax overeenstemming over de overnameprijs. Ajax is in deze gesprekken niet uitgegaan van Johan Cruijff als naamgever. Immers de club wilde zelf het nieuwe 40 miljoen kostende megatrainingscomplex naast de ArenA de naam Cruijff meegeven.

Burgemeester Van der Laan was één van de belangrijkste drijvende krachten achter het initiatief om het stadion de naam Cruijff te geven. Van der Laan realiseerde zich wel dat deze naamgeving tot behoorlijke inkomsten derving voor de ArenA en Ajax zou kunnen leiden en was bereid dat effect in de overname prijs van de aandelen te verwerken. Ga er van uit dat een commerciële naam naar schatting acht á tien miljoen euro per jaar op kan brengen. Door het overlijden van Van der laan is ook de houding van de gemeente Amsterdam gaandeweg ‘verzakelijkt’ en verlopen de gesprekken moeizamer als voorheen.
Partijen kijken nadrukkelijk naar alle opties en inmiddels wordt met alle stakeholders van de ArenA gesproken over een ingrijpende totaal oplossing. Dan moeten er wel concessies gedaan worden over de waarde van alle certificaten van alle aandeelhouders. Dit lijkt inmiddels het moment voor de eerder aan de orde geweest zijnde swap waarbij Ajax zelfs mogelijk de beurs kan verlaten.

Het zijn wellicht allemaal zakelijk legitieme overwegingen maar inmiddels staat het schaamrood bij de meeste Ajacieden op de kaken. De spagaat waarin alle betrokken partijen zich thans bevinden vraagt om een snelle, hele snelle oplossing. Laat 25 april aanstaande, de geboortedag van Cruijff, het moment zijn waarop deze naamgeving zonder verder gezichtsverlies tot stand gaat komen en er een eind komt aan dit gênante eurodansje rond de Johan Cruijff ArenA.

Over Albert Treur @vetustioribus

Albert is sinds kort voorzitter van de aandeelhouderbelangenvereniging Ajax. Sinds zijn zesde jaar is Albert een 'die hard' Ajax fan maar kijkt inmiddels wat verder dan het gras waarop gevoetbald wordt. Albert heeft grote belangstelling voor het bedrijf Ajax en deelt zijn gedachtes over de business opportuniteiten regelmatig op dit forum. Zijn favoriete spelers in de huidige selectie zijn Sinkgraven, Nouri en Cerny. 'All time' helden van Albert zijn Johan Cruijff, Ruud Krol en Jari Litmanen,
Dit bericht is geplaatst in AFC Ajax N.V., avAJAX, Column, Wat zou Cruijff er van vinden? met de tags , , , . Bookmark de permalink.